Stel de makelaar eerst in gebreke via een aangetekende brief. Hierin geef je de makelaar een laatste kans om binnen een bepaalde termijn zijn verplichtingen alsnog na te komen. Doet hij dat niet, dan mag je na die termijn de overeenkomst ontbinden. Win eerst juridisch advies in voordat je gaat ontbinden.
In de meeste gevallen kun je geheel kosteloos veranderen van makelaar. Maar let op: sommige verkoopmakelaars nemen in de samenwerkingsovereenkomst kleine lettertjes op. Zo kunnen zij bijvoorbeeld intrekkingskosten in rekening brengen bij ontbinding van het contract.
Je kunt een contract met een makelaar in principe altijd opzeggen (intrekken), omdat de plannen of omstandigheden zijn gewijzigd of omdat je van gedachten bent veranderd. Er is geen reden nodig om het contract op te zeggen. Er gaan echter wel kosten gepaard bij het opzeggen het contract met de makelaar.
Overstappen naar een andere makelaar is toegestaan, maar let op. Wisselen van makelaar mag altijd. Het is uw huis en het is dus uw verkooptraject. Een makelaar heeft geen recht om als enige uw huis te mogen verkopen.
Dan kun je terecht bij de Geschillencommissie Makelaardij. De drie grote brancheverenigingen zijn hierbij aangesloten. Deze commissie is er voor de consument en oordeelt in geschillen over bijvoorbeeld de courtage of de kwaliteit van de dienstverlening. Dit advies is bindend.
Intrekkingskosten zijn de financiële compensatie die je een verkoopmakelaar moet betalen als je jouw opdracht tot dienstverlening bij hem intrekt.
In sommige gevallen kan het zijn dat jij wilt afzien van de verkoop van je woning. Dat vindt de ingehuurde verkoopmakelaar niet leuk, want vaak heeft hij reeds zijn tijd geïnvesteerd en kosten gemaakt. Sommige makelaars nemen daarom boeteclausules op in hun voorwaarden.
Een makelaar mag NIET als verkoop- en aankoopmakelaar bij dezelfde woning optreden. De makelaar behartigt de belangen van de verkoper of de koper. Het optreden als verkoop- en aankoopmakelaar tegelijk is binnen de NVM verboden.
Zo moet je bijvoorbeeld je verhuizing regelen, je opstal- en inboedelverzekering opzeggen bij je verzekeraar en op de datum van overdracht de meterstanden noteren.
Een No Cure No Pay makelaar is een makelaar die werkt op basis van No Cure, No Pay. Kort gezegd; Geen resultaat is geen kosten! Hierbij neemt de makelaar het risico dat er geen koop en verkoop tot stand komt en niets heeft verdiend.
Makelaars zijn verplicht om courtage inclusief BTW te vermelden.
Een opdracht aan een makelaar verstrekt om een huis te verkopen kan te allen tijde worden ingetrokken. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat de omstandigheden zijn gewijzigd waardoor de verkoop niet meer door kan gaan of door hoeft te gaan.
Een opdracht tot dienstverlening wordt ook wel een bemiddelingsopdracht genoemd. Eigenlijk kun je zo'n opdracht gewoon zien als een overeenkomst die je sluit met de makelaar waarin je afspraken maakt over de verkoop of de aankoop van je huis.
Er zijn makelaars die uit onwetendheid niet goed controleren, maar ook bemiddelaars en makelaars die doelbewust verhuren aan criminelen. Van Leeuwen vervolgt: “Als een woning eenmaal in het criminele circuit zit, dan blijft ie dat vaak ook. Dat komt door malafide bemiddelaars en makelaars.
Het beroep van makelaar is niet beschermd. Dit betekent dat iemand zich makelaar mag noemen als hij optreedt bij de ver- of aankoop van een pand. Een aankoopmakelaar behartigt het belang van de koper. Hij zoekt voor zijn opdrachtgever een geschikte woning en onderhandelt over de prijs.
Een makelaar zorgt ervoor dat je huis voor een redelijke prijs koopt en genoeg krijgt voor je huidige woning. Wanneer je kiest voor een makelaar, kies je voor kwaliteit en deskundigheid. Een makelaar uit jouw regio kent als geen ander de lokale huizenmarkt en is bekend met de regelgeving.
Een makelaar kost in Nederland gemiddeld 1,1% van de verkoopopbrengst van de woning (2021). Ga voor het verkopen van een huis er dus vanuit dat je rond de € 4.450 kwijt bent om een woning te verkopen. Dat zijn de gemiddelde makelaarskosten die je maakt voor de verkoop van je huis.
Goed nieuws: als je een woning met overwaarde verkoopt, dan hoef je over die overwaarde geen belasting te betalen.
De koper kan om bepaalde redenen zonder meer afzien van de koop. Maar kan de overdracht van de woning niet doorgaan omdat hij bijvoorbeeld niet heeft betaald, dan kan de verkoper hem 'in gebreke stellen' en een boete opeisen.
Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Een aankoopmakelaar is goed op de hoogte van de lokale woningmarkt en weet wat er te koop is. Zo zit je als koper dicht bij het vuur. Handig, vooral als je een woning wilt kopen in een gewilde regio.
Dit kan als je eerder een huis hebt gekocht en goed kunt inschatten wat je nieuwe huis waard is. Een aankoopmakelaar is voor niemand verplicht.
Mag ik mijn huis te koop zetten bij 2 makelaars? In andere landen is het inschakelen van meerdere makelaars voor dezelfde verkoop de normaalste zaak van de wereld. In Nederland is het dat echter niet. Niet omdat het bij wet verboden is – integendeel; je mag zelfs zoveel makelaars bij een verkoop betrekken als je wilt.
In 2021 lag het gemiddelde op ruim 13 bezichtigingen per te koop staand huis. Dat is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor, want in 2020 was het gemiddelde nog iets minder dan 10 bezichtigen. Dit was te verklaren door de gekte op de huizenmarkt.
Als jij het contract wilt ontbinden, moet je dit schriftelijk, via gangbare communicatiemiddelen, aan de verkopende partij laten weten. Dit moet uiterlijk op de eerste werkdag na de datum waarvan in de ontbindende voorwaarde sprake is. De ontbindende voorwaarden zijn overigens niet eindeloos geldig.
Wil je later terugkomen op je bod, dan kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Breng je schriftelijk of via elektronische weg een bod uit, dan kan je best aangeven hoeveel tijd de verkoper heeft om erop in te gaan.