Het is belangrijk om de introductie van een pup rustig te laten verlopen. Laat de kat op een rustige, afgesloten plaats in huis en laat de pup rustig wennen en kennis maken met huis en gezin, behalve daar waar de kat zich bevindt. Zorg uiteraard dat de kat daar eten/drinken en kattenbak tot zijn beschikking heeft.
Een goede start
Het mooiste is als ze samen kunnen opgroeien of als je begint met een hond bij een jonge kat. Is je kat daarentegen al een jaar of zes of nog ouder en heeft hij nooit honden gezien, dan is de kans buitengewoon klein dat hij ooit vrienden zal worden met je hond.
Kennismaking tussen de hond en kat moet gepland zijn
Om te slagen moet je alles precies voorbereiden op de eerste kennismaking van beide dieren. Maak een plan voor het samenvoegen en neem voor de uitvoering ervan in het beste geval een paar dagen vrij.
Begin de introductie met een paar minuten en herhaal dit elke dag. Gaat het na een paar dagen goed? Dan kun je beide dieren loslaten en ze zelf verder kennis laten maken. Sommige honden en katten worden nooit vriendjes, anderen doen er nu eenmaal lang over (weken, soms maanden) om elkaar te verdragen.
De kans zit er in dat de kat de pup negeert en misschien zelfs kwaad reageert. Dit is zijn of haar teken dat ze liever met rust gelaten wil worden. Laat de eerste weken de pup en kat niet alleen bij elkaar, maar houd altijd een oogje in het zeil. Mocht het dan toch misgaan, kun je altijd op tijd ingrijpen.
Elke hond heeft weer net een ander karakter, wat ervoor kan zorgen dat ze niet goed met een kat om kunnen gaan. Een lief en rustig hondenras vergroot in ieder geval wel je kans. Daarnaast is het belangrijk om je hond al van puppy af aan goed te trainen om sociaal met andere dieren te zijn, inclusief katten.
Praat met ze, aai ze en vergeet de traktaties niet. Ze moeten zich comfortabel bij elkaar voelen. Dus konden de kat en de hond elkaar in hetzelfde huis accepteren. Nu kunt u de dieren samen in dezelfde keuken voeren en ze samen laten lopen.
Richt een kamer in voor nieuwe kat waar zij rustig kan wennen, een eigen plek heeft, rustig naar de kattenbak kan en op haar gemak kan eten en drinken. Hou de hond weg uit die kamer. Laat de twee rustig aan elkaar wennen door eerst de slaapdekentjes eens bij de ander te leggen; zo kunnen ze vast aan elkaar ruiken.
Honden en katten lijken soms natuurlijke vijanden en kunnen het bloed onder elkaars nagels vandaan halen. Ze begrijpen elkaars lichaamstaal niet goed en dat zorgt voor miscommunicatie, met 'jagen', ruzie en soms zelfs agressie tot gevolg.
Antwoord. Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn.
Waarom is een kat agressief? 'Agressie kan te maken hebben met het verdedigen van territorium. Een kat heeft van nature de behoefte om 'een gebied' te hebben, dat 'ie wil verdedigen. Meestal vallen ze alleen andere katten aan die hun gebiedje betreden, maar honden - en zelfs mensen - kunnen ook aangevallen worden.
Oorzaken kunnen zijn: Honden reageren vanuit hun instinct en gaan direct achter de kat aan. Zonder de consequenties te overzien. Gebrek aan regels en grenzen.
De jachtluipaard of cheeta is het snelste landdier ter wereld: op topsnelheid haalt hij meer dan 100 kilometer per uur. De snelste hond ter wereld, de hazewindhond, wordt al eeuwen gefokt op zijn snelheid. Toch haalt hij maar 60 kilometer per uur.
Honden en katten kunnen prima met elkaar opschieten, maar je moet het wel vanaf moment één aanleren. De kat gaat je pup zien als een sociale partner, om te voorkomen dat hij op een katten afrent. Begin in eerste instantie met overdag socialiseren. Dit is al heftig genoeg voor je pup.
Katten zijn sociale dieren en kunnen echt genieten van zo'n gezamenlijk uitstapje. U heeft ze vast ook aandacht gegeven toen ze dit voor het eerst deden, dus daarnaast hebben ze ook geleerd dat dit gedrag is dat beloond wordt. Het zegt in ieder geval iets over de goede band die de kat met u en met de hond heeft!
Katten kunnen dus sociale groepen met elkaar vormen. Dat wil zeggen dat ze vriendelijk gedrag vertonen, elkaar begroeten, bij of op elkaar slapen, elkaar wassen, met elkaar spelen en zelden vechten of naar elkaar blazen. Dat gedrag zie je vaak bij kittens uit hetzelfde nest die samen met elkaar opgroeien.
Chihuahua's zijn sociale dieren en samenleven met honden en katten verloopt in de regel dan ook probleemloos. vergeet niet dat een Chihuahua zo klein is dat hij gemakkelijk door grotere honden onder de voet kan worden gelopen.
Als je wilt weten waarom je kat bijt, is het belangrijk om te begrijpen wat je kat probeert te zeggen. Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
Net als de golden retriever geldt de labrador als een klassieke eerste hond, vooral voor gezinnen. Hun lieve en vrolijke persoonlijkheid maakt ze tot de perfecte speelkameraad voor kinderen – én voor volwassenen. Ze zijn heel intelligent en bereidwillig, zodat trainen gemakkelijk gaat, ook voor baasjes zonder ervaring.
De golden retriever is met de juiste training een uiterst gehoorzame hond. Het mooiste bewijs daarvan zijn de blindengeleide- en hulphonden.
Speel en knuffel regelmatig met je kitten zodat hij mensen leert vertrouwen en om een goede band met hem op te bouwen. Bij je kitten opvoeden hoort ook het laten kennis maken met andere huisdieren. Doe dit geleidelijk en geef ze rustig de tijd om aan elkaar te wennen.