Wanneer de grond droog aanvoelt na een natte periode, klopt er iets niet met de waterhuishouding. In dat geval kun je de droge grond verbeteren door het verspreiden van compost. Het bodemleven gaat daar vervolgens mee aan de gang. De compost wordt gegeten en uitgepoept waardoor er een humuslaag ontstaat.
Vlinderstruik
Een vlinderstruik groeit goed op schrale grond, en dus ook op droge grond. Al zal hij bij droogte misschien niet zo hoog groeien en wat kortere bloemstengels krijgen, dit is een sterke plant. Bovendien trek je er veel insecten mee aan!
Stokrozen zijn echte die-hards. Hoe droger ze staan, hoe beter ze het doen, lijkt het wel. Dit komt door hun dikke penwortel waardoor een stokroos water dieper uit de grond kan halen dan de meeste andere vaste planten. Bovendien bevat deze penwortel reservevoeding en -vocht.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Deze oorspronkelijke prairie plant kan natuurlijk goed tegen droogte en houdt van de zon. Dus een plekje in de volle zon of eventueel halfschaduw is perfect. Geef de Prachtkaars een plekje waar de grond niet te nat wordt, dus goed waterdoorlatend is.
Hoewel de laurierkers uitstekend tegen aanhoudende droogte kan, heeft een laurierhaag vlak na aanplant veel water nog om hem te helpen wennen aan uw tuingrond. Na het planten van uw laurierhaag is het dan ook zaak om ruim water te geven en het is daarom niet goed voor uw laurierhaag als dit water snel verdampt.
Ook hebben Mediterrane kruiden zoals rozemarijn weinig last van hitte en droogte. Er zijn ook heesters die prima met weinig water toekunnen. Hibiscus is er zo een. Ben jij op zoek naar planten voor een droogtebestendige border en wil je weten welke planten het goed gaan doen in jouw tuin?
Er zijn een pak grassen die prima tegen droogte kunnen, zoals vedergras (Stipa tenuissima), het zilvergrijze schapengras (Festuca), Sesleria, Bouteloua gracilis... Alle planten met dikke bladeren kunnen in principe goed tegen de droogte – denk maar aan een cactus.
Een snelgroeiende bodembedekker is de plant Geranium macrorrhizum ´Spessart´. Deze soort bloeit in de periode mei t/m juli met witroze bloemen. De plant vormt na enige tijd een dichte border waardoor onkruid nog nauwelijks kans krijgt om te groeien. De hoogte van deze plant is ongeveer 20 tot 30 centimeter.
Pachysandra is een van de beste bodembedekkers in de schaduw. Hij vormt heel veel ondergrondse uitlopers die al binnen een jaar een waar (winter)groen tapijt in de tuin kunnen vormen. De dikke donkergroene bladeren zijn prachtig en de plant zorgt dat onkruid nauwelijks tot ontwikkeling kan komen.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.
Compost wordt doormengt door de bovenste laag van de tuingrond. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd. Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Strooi dikke lagen organisch materiaal als fijngeknipt tuinafval tussen de planten. Het houdt vocht vast en vormt een beschermend dekentje voor de tuinaarde. Eronder stimuleert de laag bovendien het bodemleven; dankzij wormen en andere dieren die het materiaal verteren, blijft de aarde luchtig.