Heb je een oorontsteking, zorg dan dat je voldoende drinkt, paracetamol kan de pijn verlichten en hou het oor droog. Bezoek bij de verdenking op een middenoorontsteking tijdens een vliegvakantie altijd een arts.
Door te slikken, te gapen of te kauwen opent de buis van Eustachius zich. Hierdoor kan het verschil in druk tussen de cabine en middenoor worden opgelost. Het eten van een snoepje, het kauwen op een kauwgum of drinken kan dus helpen. Bij de landing kan het helpen hierbij de neus dicht te houden.
In het geval van een middenoorontsteking is het raadzaam om ten minste twee weken na het einde van de behandeling te wachten voordat u in een vliegtuig stapt. In het geval van sereuze otitis is een vliegreis gecontra-indiceerd omdat het niet mogelijk is de druk te compenseren.
Bij oorpijn helpt paracetamol doorgaans goed. Indien de pijn niet over gaat kunt u tevens een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals ibuprofen of diclofenac. Soms kunnen ook pijnstillende oordruppels voorgeschreven worden.
Antibiotica. Medicijnen tegen bacteriën (antibiotica) zijn bijna nooit nodig bij een middenoor-ontsteking.
Ga niet in je oor wroeten met een wattenstaafje, haarspeld of iets dergelijks. Dit kan irritatie veroorzaken en de ontsteking verergeren. Voor de bestrijding van een oorontsteking met een trommelvlies dat nog intact is (dus niet bij een loopoor) kunnen oordruppels worden gebruikt.
De infectie lijkt soms genezen en flakkert dan weer op. Zonder gepaste behandeling kan het leiden tot een blijvend letsel. Een chronische middenoorontsteking veroorzaakt soms een geel- of groenachtige afscheiding uit het oor als gevolg van een blijvende doorboring van het trommelvlies.
Bij hevige pijn, terugkerende pijn of koorts is het belangrijk om contact met een arts op te nemen. Wil je de pijn wat verzachten dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen: Als er veel oorsmeer in het oor zit wat last geeft dan kan druppelen met olijfolie in het oor helpen om het los te weken.
Oorpijn kan veroorzaakt worden door een oorontsteking. Bij kinderen gaat het dan vaak om middenoorontsteking, terwijl volwassenen vaker last hebben van een gehoorgangontsteking. Deze buitenoorontsteking komt vaak voor aan de buitenzijde van het trommelvlies.
Waarom kan dit helpen? Het is bewezen dat zowel knoflook als extra virgin olijfolie antibacteriële eigenschappen hebben.Deze kunnen de infectie helpen bestrijden. Aangezien de druppeltjes lauw zijn, kan deze 'warmte' de pijn tijdelijk helpen verlichten.
Heb je een oorontsteking, zorg dan dat je voldoende drinkt, paracetamol kan de pijn verlichten en hou het oor droog. Bezoek bij de verdenking op een middenoorontsteking tijdens een vliegvakantie altijd een arts.
Indien de oorontsteking uitgelokt werd door een bovenste luchtweginfectie (bijv. verkoudheid), kan je kortstondig (maximaal 5 dagen) een ontzwellende neusspray of –druppels (bijv. xylometazoline) gebruiken. Je kan je neus ook spoelen met een fysiologische zoutoplossing.
Als het kind een loopoor krijgt, is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Regelmatig schoonmaken van de oorschelp met een wattenbolletje (nooit met wattenstokjes in het oor gaan), daarna goed de handen wassen.
Gebruik een neusspray met xylometazoline één uur voor het opstijgen en één uur voor de landing. Door de neusspray zullen de neus-slijmvliezen slinken, waardoor er minder druk op de oren komt te staan. Door de beweging van kauwen op de kauwgom zorg je dat de druk sneller door je oor heen kan wat minder pijn betekent!
Laatste kleine tip: bij het opstijgen en bij de landing kan het drukverschil oorpijn veroorzaken. Op een kauwgom kauwen, geeuwen, slikken, of de binnendruk verhogen door uit te ademen en tegelijkertijd de neus en de mond dicht te knijpen, kunnen hierbij helpen.
Beter gebruik je een oordopje dat speciaal is bedoeld voor vliegreizen. Een voorbeeld? De Alpine Flyfit wordt als bijzonder prettig ervaren. Ook de NoNoise Fly, de Pluggerz Travel en de Noizezz Fly staan als heel goed bekend.
Vaak is de ergste pijn binnen 2 tot 3 dagen over. Bij volwassenen met oorpijn gaat het meestal om een ontsteking van de gehoorgang. Een gehoorgangontsteking geneest meestal binnen 1 tot 3 weken.
Bij een ontsteking van de gehoorgang heeft u pijn, jeuk of een branderig gevoel in uw oor. U kunt minder horen. Uw huisarts maakt uw oor schoon met water. U krijgt oordruppels met een zuur en hormoon erin.
Bij een oorontsteking is meestal sprake van een infectie van de ruimte achter het trommelvlies; het middenoor. Daarom wordt dit meestal aangeduid als een middenoorontsteking. Deze aandoening komt vaak voor bij kinderen, maar kan ook optreden bij volwassenen.
Tot het uitspuiten kunt u 3 keer per dag een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor druppelen. Houd daarbij uw hoofd opzij of ga even op uw zij liggen, zodat de druppels de tijd hebben om naar binnen te lopen.
Warme stoom kan ook een goede manier zijn om water uit je middenoor te verwijderen. De gemakkelijkste manier om deze methode te gebruiken is door een lange, warme douche te nemen.
Als je kind een oorontsteking heeft, maar hij voelt zich verder goed, dan kan hij gewoon naar buiten.
Doofheid na oorontsteking
Ook na de ontsteking kunt u last hebben van een minder goed gehoor. Dat is natuurlijk vervelend. De huid van uw gehoorgang wordt door een ontsteking altijd wat dikker. En daarnaast komt er ook nog eens vocht bij.
Als behandeling zijn antibiotica oordruppels zeer effectief. Als het oor droog en schoon is, mag u de dag erna met het druppelen stoppen. Bij koorts of ziek zijn, kunnen antibiotica worden voorgeschreven. Neem bij aanhoudend vocht uit het oor contact op met de KNO-arts.