Regenwater kan je gebruiken in de tuin, om de toilet door te spoelen, voor de wasmachine en om te poetsen. Dat is een slimme keuze, want het is goedkoper dan kraanwater en beter voor het milieu. Maar regenwater is geen drinkwater. Het is niet geschikt om koffie te zetten, te koken of om je ermee te wassen.
Het hergebruiken van regenwater kan op vele verschillende manieren. Zo zijn er eenvoudige manieren als het buitenzetten van emmers om het water op te vangen, een regenton of hele waterinstallaties die het regenwater opvangen en gelijk transporteren naar daar waar nodig is.
Regenwater kun je heel gemakkelijk opvangen en hergebruiken, zowel particulier als bedrijfsmatig. Regenwater is zacht, schoon en gratis. Je kunt het gebruiken voor het spoelen van de toilet, voor de wasmachine, de tuin, de schoonmaak en zelfs om er lekker mee te douchen.
Voordelen hergebruik regenwater
Planten doen het beter op kalkloos regenwater en er komen geen kalk strepen op de ramen of op de auto bij het wassen. Daarnaast bespaart u op uw wasmiddelgebruik omdat hemelwater veel zachter is dan drinkwater en uw wasmachine gaat langer mee gezien er geen kalkaanslag ontstaat.
Regenwater is van voldoende kwaliteit en bovendien zachter dan leidingwater waardoor het geschikt is voor de wasmachine. Door regenwater te gebruiken voor de wasmachine en het toilet kun je op de kosten voor drinkwater besparen en help je het milieu.
De belangrijkste voordelen zijn de forse besparing op drinkwater en natuurlijk het feit dat regenwater geen kalk bevat. Het douchen met regenwater is technisch mogelijk. We hebben daarvoor het SafeWater system ontwikkeld. Deze zorgt voor microbiologisch veilig water, vrij van bacteriën en virussen.
Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.
Uw toilet moet dan worden aangesloten op een regenwatersysteem dat de opvang van regenwater verzorgt. Het water wordt gefilterd en bewaard in een reservoir. Dit kan een betonnen put zijn, een tank van kunststof, maar ook een waterzak. Gaat u de wc doorspoelen met regenwater, dan pompt het systeem het water op.
"In principe is regenwater het schoonste water wat we hebben. Het is water wat verdampt op zee en door de lucht in wolken over het land komt", legt Buntsma uit. Het water kan wel vervuilende stoffen opnemen.
Grijs water hergebruiken
Ongeveer 50-80% van al het afvalwater in een huishouden is grijs water. Gezuiverd grijs water is te hergebruiken. Bijvoorbeeld om het toilet mee door te spoelen of om de tuin en het gazon mee te besproeien, vooral in droge tijden. Hier bespaar je flink wat drinkwater mee.
In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
Douchewater heeft een temperatuur van ongeveer 36°C. Schoon drinkwater een temperatuur van 10°C. Door dit temperatuurverschil is het mogelijk om het douchewater te hergebruiken voor het opwarmen van koud drinkwater.
Regenwater opvangen kan op verschillende manieren. De bekenste vorm is bovengronds opvangen met een regenton, maar je kan ook ondergronds water opvangen en opslaan. Welke geschikt is voor jou, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van jouw tuin.
De kosten van een waterzak zijn ongeveer de helft van de kosten van een regenwatertank. Er zijn nauwelijks onderhoudskosten. Een regenwaterzak wordt normaliter geplaatst in de kruipruimte, kelder of op zolder.
Gebruik beter ook geen regenwater voor het plonsbadje van je kinderen. Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater.
Onze zucht naar besparen op water en elektriciteit zorgt ervoor dat je wasmachine een kweekschool van microben wordt. Als je wast op 30° Celsius gaat je was ruiken. Wie met regenwater wast, heeft er nog sneller last van want daar zit nog allerlei vuil in.
Toch is regenwater niet altijd aan te raden voor de wasmachine. Het is niet drinkbaar en niet altijd even zuiver. Terwijl regen uit de lucht valt, van het dak naar de regenwaterput loopt en door de leidingen vloeit, kan het immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld metalen en organische stoffen.
Je kunt een salmonella-infectie krijgen van regenwater
En vogels poepen alles onder. Van een salmonella-infectie kun je een zware buikgriep krijgen die minstens een paar dagen aanhoudt. Met als symptomen misselijkheid, overgeven, diarree, buikkrampen, koorts en hoofdpijn.
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
Om regenwater te filteren heb je specifieke waterfilters nodig. Het water dat je hiermee filtert, is bedoeld om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen, voor wasmachinegebruik, tuinirrigatie en om je tuin te sproeien. Daar heb je immers geen drinkwater voor nodig.
Er is een eenvoudige vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid regenwater die u jaarlijks kunt opvangen met uw regenwatertank of regenwaterput. Per m2 is dat namelijk ca. 650 liter.
Je reinigt de wanden en de bodem van de regenwaterput met een hogedrukspuit of hogedrukpistool. Al het water van de hogedrukspuit en de sliblaag zuig je uit de put. Je desinfecteert de put door een veilig en neutraal ontsmettingsmiddel te gebruiken. Je vult de regenwaterput voor een gedeelte met schoon leidingwater.