'Hoewel er geen limiet is aan het aantal zonnebloempitten dat je per dag zou mogen eten, is het wel verstandig om rekening te houden met portiegroottes, aangezien de pitten een behoorlijke hoeveelheid vetten en calorieën bevatten,' legt Angelone uit.
Het is bekend dat eten van ongepelde zonnebloempitten impactie van de schillen (de vorming van een bezoar) in het rectum tot gevolg kan hebben. Verwijdering onder narcose is vrijwel altijd noodzakelijk.
Zonnebloempitten kun je zowel met als zonder schil eten. Let daarbij wel op dat je beter niet de variant met erg veel zout kunt eten. Ze kunnen gemakkelijk verwerkt worden in vele gerechten. Zoals salades en in deegproducten zoals brood.
Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
Zonnebloempitten kunnen rauw of geroosterd gegeten worden, maar zijn ook gefrituurd heel erg lekker. Daarnaast geeft het ook een aangename smaak aan brood, salades en yoghurt.
Er zitten 97 kilocalorieën in 1 eetlepel (15 gram) zonnebloempitten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zonnebloempitten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Als ik het over het eten van zonnebloemen heb denk je misschien spontaan aan het eten van zonnebloemzaadjes. De zaadjes zijn maar een fractie van de culinaire mogelijkheden die de plant te bieden heeft. Eigenlijk is de hele plant eetbaar. Sommige delen zijn wat lekkerder dan de andere.
Pompoenpitten
Deze pitten bestaan uit onverzadigde vetzuren, net als de zonnebloempitten, wat gunstig is voor het cholesterol. Verder zit het aminozuur tryptofaan in deze pitten, dit is een natuurlijke rustgever. Ook bevatten pompoenpitten vitamine E, dat samen met andere antioxidanten het anti-age effect heeft.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Zonnebloempitten zijn zeer goed wanneer je last hebt van een ruwe, droge huid. Zonnebloempitten bevatten zink, eiwitten, vitamine E en omega 6 vetzuren. Deze eigenschappen dragen bij aan een waterdichte huid en het voorkomen van droge plekken en een droge huid.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Zonnepitten hebben een uitgesproken nootachtige smaak. Ze zijn populair in ontbijtgranen, meergranenbrood en voedingsrepen, maar ook los als snack, zowel rauw als geroosterd. De zonnebloempit is rijk aan gezonde vetten en verschillende vitaminen en mineralen.
Voor een vrouw is de norm 22 gram en voor een man is dit 28 gram per dag. Verder zijn deze pitten rijk aan kalium, fosfor en magnesium. Dit zijn belangrijke mineralen die onder andere betrokken zijn bij de bloeddruk, de energiestofwisseling en de vorming van botten en spieren.
De pitten zijn neutraal van smaak. Je kunt ze daarom gewoon zo eten, maar ze zijn ook lekker als je ze pelt of roostert. Gebruik ze eens door een salade, in je zelfgebakken brood of bij je mueslirepen.
Pijnboompitten bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn om je lichaam gezond te houden. De vitaminen in pijnboompitten zijn: vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11, en vitamine E. Met name het vitamine B complex is dus ruim vertegenwoordigd in pijnboompitten.
Lijnzaad kun je net als chiazaad gebruiken als toevoeging aan yoghurt/havermout/smoothie en baksels. Je kunt het gebruiken als garnering voor een salade en net zoals chiazaad omtoveren tot een vervanger voor ei.