Kenmerken van zelfverzekerde mensen
Zelfverzekerde mensen (die dus niet arrogant zijn) hebben altijd een open houding. Ze komen vriendelijk over en maken oogcontact met anderen. Ze hebben de goedkeuring van anderen niet nodig. Ze nemen dingen niet te serieus of persoonlijk.
Maar mocht je nog niet blaken van het zelfvertrouwen, dan kun je ook oefenen met zelfverzekerd worden. Wie zelfverzekerd is, heeft vertrouwen in zijn eigen kunnen en gaat doelgericht te werk. Je weet waar je goed in bent, toont lef om op je doelen af te gaan en hebt helder wat jouw behoeften en belangen zijn.
Een zelfverzekerde houding is vooral een houding waarbij je rechtop staat. Dat betekent: schouders naar achteren. kin omhoog.
Oorzaak van onzekerheid
Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Iemands persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op iemands zelfbeeld.
Je kunt spontaner overkomen door simpelweg meer oogcontact te maken met anderen. Als je iemand bijvoorbeeld rechtstreeks aankijkt, wordt dit normaal gesproken geïnterpreteerd als een uitnodiging. Wanneer de ander jouw blik vervolgens beantwoordt, accepteert hij of zij daarmee die uitnodiging.
Wees jezelf, verzorg je goed, zet een glimlach op en neem een actieve houding aan. Probeer je in ieder geval niet te druk te maken over de dingen die komen gaan. Hoe meer je er aan denkt, hoe groter je het maakt in je hoofd.
Arrogante mensen zullen nooit toegeven aan hun fouten en tekortkoming. Terwijl zelfverzekerde mensen prima kunnen toegeven dat ze iets niet zo goed kunnen of fout zaten. En zelfverzekerd zijn betekent niet dat diegene zich perfect voelt, dat is bij arrogante mensen vaak wel het geval.
In de positieve psychologie is de theorie dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid. William James, een van de grondleggers van de moderne psychologie, zag zelfvertrouwen als de vaardigheid om succes te behalen.
Wat is het tegenovergestelde van zelfverzekerd? Antoniemen van zelfverzekerd zijn bangonzeker en onzeker.
Je zelfwaardering heeft veel impact op het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Als je al die punten van jezelf positief waardeert, geeft dat je zelfvertrouwen. Als je daarentegen denkt dat je tekortschiet qua vaardigheden en je sterke kanten niet op waarde schat, dan doet dat je zelfvertrouwen juist weinig goeds.
Als je bijvoorbeeld erg beschermd bent opgevoed, kan het zijn dat het zelfvertrouwen zich niet genoeg ontwikkelt. Ook als je veel kritiek gekregen hebt op je gedrag of prestaties, of als je gepest bent, kan je zelfvertrouwen afnemen of zich niet genoeg ontwikkelen.
Ga samen vrijwilligerswerk doen. Mensen met een laag zelfbeeld voelen zich vaak beter als ze iets voor anderen kunnen doen. Je kunt de eigenwaarde van je vriend(in) opkrikken door hem/haar op subtiele wijze aan te moedigen samen met jou vrijwilligerswerk te gaan doen. Of laat hem/haar jou helpen.
De meest gebruikte therapie bij onzekerheid en een negatief zelfbeeld is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van (onrealistische) negatieve denk- en gedragspatronen die je onzekerheid en lage zelfbeeld in stand houden.
Als je innerlijke rust wilt ervaren en uitstralen, dan is het belangrijk dat je je niet door je eigen gevoelens en emoties laat beïnvloeden. Als je veel dingen die je overkomen, blijft herkauwen in je gedachten en het gepieker al je tijd inneemt, dan voel je je al snel een stuk onzekerder.
Bij een beetje onzekerheid is er geen reden om naar een psycholoog te gaan. Als je echt zó onzeker bent of te negatief bent over jezelf dat je sociale leven eronder lijdt, is het raadzaam hulp te zoeken. Door middel van cognitieve gedragstherapie kun je positiever leren denken en doen.