De start van de zomervakantie voor Italiaanse scholen verschilt per regio. De meeste beginnen in de tweede week van juni, van 5 tot en met 10 juni 2021. Alleen in de omgeving van Bolzano mogen de kinderen pas 16 juni vakantie vieren. In de meest regio's gaan de kinderen op maandag 13 september weer naar school.
Zomervakantie start rond de eerste of tweede week van juni en eindigen in het eerste weekend van september. De variatie per jaar is slechts 2 of 3 dagen vooruit of van tevoren. De 2de periode van vakantie is van 23 december tot 7 januari.
De langste zomervakanties hebben ze in Italië, Portugal, Roemenië en Turkije. In een enkel land hebben ze het bijzonder goed geregeld qua duur van de zomervakantie. Zo heeft Bulgarije in het primair onderwijs maar liefst 11 – 15 (!) weken zomervakantie.
In het zuiden van het land loopt een werkdag doorgaans van 9 tot 13.00 uur, een middagpauze tot 16.00 uur en dan werk je weer tot een uur of 7 a 9 's avonds. In de rest van het land lijken de gemiddelde werktijden meer op hoe we dat in Nederland gewend zijn.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week).
De lange zomervakantie is ontstaan uit het landbouwverlof en was dus oorspronkelijk een vrije periode om te kunnen helpen op het land en met de oogst.
“Voor veel buitenlanders is de siësta een complete verrassing. Ineens is álles gesloten: de restaurants, de winkels en soms zelfs de zwembaden.” De siësta is in Italië veelal tussen 1 en 4 uur 's middags. Italianen zijn dan naar huis om te ontspannen en te eten. Bijna niemand komt het huis uit en de straten zijn leeg.
Uit deze berekening kunnen we afleiden dat de Grieken, die gemiddeld 44,17 uur per week werken, 256 dagen van het jaar op het werk doorbesteden. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Denemarken, waar mensen 216 dagen per jaar op het werk doorbrengen, met een gemiddelde werkweek van 38,52 uur.
Schooluren in Italië
De scholen zijn over het algemeen 6 dagen per week van maandag tot en met zaterdag. Maar sommige scholen hebben ook maar 5 dagen per week, van maandag tot en met vrijdag, in dat geval hebben de studenten een lunchpauze van een uur en lopen de schooltijden door tot 16:00 uur.
In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie! En het is niet alleen in de zomervakantie dat Nederlandse kinderen het moeten afleggen tegen hun Europese leeftijdsgenootjes.
Kijk dan maar eens naar Italië of Costa Rica, daar krijgen leerlingen drie maanden grote vakantie. En in andere landen krijgen leerlingen maar zes weken zomervakantie, of moeten ze tijdens de grote vakantie gewoon verder studeren.
Zomervakantie: De zomervakantie duurt 10-11 weken, meestal van mei tot augustus of van juni tot half augustus.
Welke rol speelt de siësta in Italië? In Italië wordt de siësta ook wel “riposo” genoemd. Italianen nuttigen graag een uitgebreide lunch of doen een middagdutje tijdens hun siësta. De Italianen lunchen graag tussen 12:30 en 16:00 uur en sluiten daarvoor de deuren van kerken, musea en winkels.
De meeste Italianen ondernemen een vakantie in eigen land (81%), circa 19% gaat in het buitenland op vakantie. Voor de Italianen zijn Spanje, Frankrijk en Kroatië zijn de meest populaire buitenlandse vakantiebestemmingen. Bij korte vakanties is dit Frankrijk.
Italiaanse badplaatsen
Ook picknicken is een favoriete bezigheid van veel Italianen. Op zondag trekt het hele Italiaanse gezin er in de zomervakantie graag op uit, op zoek naar een beetje verkoeling aan zee, bij een meer of in de bergen, en daarmee nemen zij zo'n beetje hun halve huisraad mee.
Ondanks de negatieve ervaringen ervaren de inwoners van Tsjaad niet zoveel stress als de inwoners van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada. Grieken zijn wereldwijd het meest gestrest. Maar liefst 59 procent zegt stress te ervaren.
Grieken werken veel meer
Het aantal werkuren in Nederland is niets vergeleken met het Griekse cijfer: de Grieken die een baan hebben werken 2032 uur per jaar. Daarmee staan ze vierde op de lijst van de OESO. De Spanjaarden doen het met 1690 uur ook zo'n 20 procent beter dan de Nederlanders.
Frankrijk staat op een voorlaatste plaats met 1007 werkuren, op zijn beurt voorafgegaan door België met 1.011 werkuren. Ook in Polen, Duitsland, Hongarije, Nederland en Spanje worden minder dan elfhonderd uren per jaar arbeid verricht.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
60% van de Italianen eet minstens één keer per week pizza en 15% zelfs meer dan één keer per week.
Lunch en diner
De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
Vier weken duurde de zomervakantie op de lagere scholen. En die vier weken vielen in augustus. In oude kinderboeken is dat nog te lezen. De kinderen hadden langer vakantie dan hun ouders: de meeste arbeiders hadden in de jaren dertig twee weken vakantie: een week in de zomer en de rest snipperdagen.
In Nederland in elk geval al in de jaren 1830 (daarover straks meer), eerder dan in de Verenigde Staten die pas na 1850 de zomervakantie introduceerden. Maar waarom kwam de zomervakantie er eigenlijk? Ten eerste vonden negentiende-eeuwse onderwijskundige opiniemakers een lange vakantie in de zomer een goed idee.