Een medisch onderzoek omvat een gedetailleerde analyse van je medische geschiedenis. Aan de hand van een reeks onderzoeken gaat onze arts ook na of je voldoet aan de fysieke en mentale geschiktheidscriteria die zijn gedefinieerd in de regelgeving.
Het medisch onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten. Via een gesprek en een medisch onderzoek gaat de arts na of je lichamelijk en geestelijk voldoet aan de medische minimumnormen zoals beschreven in bijlage 6 van het KB van 23 maart 1998.
Tijdens de medische keuring kijkt de arts onder andere naar uw bloeddruk, gezichtsvermogen, of uw armen en benen goed functioneren en of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Hij of zij kan op basis van deze keuring stellen dat u niet of niet voldoende in staat bent om auto te rijden.
In het 3e secundair vul je een vragenlijst in over je leefstijl. Je weet wel: wat je eet, je gewicht, of je voldoende beweegt, of je rookt, of je alcohol drinkt... Dat soort dingen. Hapert het, dan helpen we.
Wat is een Preventief medisch onderzoek (PMO)?
Het doel hiervan is om vroegtijdig de gezondheidsrisico's op te sporen die met werk te maken hebben. Daarom wordt de inhoud van het onderzoek vastgesteld op basis van de risico's die naar voren komen in de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Werknemers die omwille van hun job mogelijk een gezondheidsrisico lopen, krijgen (meer)jaarlijks een uitnodiging voor een verplicht medisch onderzoek. De arbeidsarts en/of de bedrijfsverpleegkundige onderzoeken je werknemers aan de hand van enkele risicogebonden tests, vragenlijsten en een gesprek.
Hoe vaak moeten mijn werknemers op medisch onderzoek komen? De preventieve medische onderzoeken worden periodiek herhaald. Meestal jaarlijks, soms tweejaarlijks, zesmaandelijks … in functie van de specifieke risico's eigen aan het takenpakket van de werknemer.
Niet echt verwonderlijk, want de zeven medische onderzoeken die een kind tijdens zijn schoolcarrière moet ondergaan, zijn verplicht. "Maar je mag er wel voor opteren om het onderzoek door een andere arts te laten uitvoeren. De vereiste daar is wel dat dat op dezelfde wetenschappelijke manier gebeurt.
Een centrum voor leerlingenbegeleiding of CLB is een dienst waarop leerlingen, ouders, leerkrachten en schooldirecties een beroep kunnen doen voor informatie, hulp en begeleiding. Verschillende vakmensen werken samen om het welbevinden van leerlingen te bevorderen doorheen hun schoolloopbaan.
Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB)
Een urineonderzoek wordt verricht om een urineweginfectie (plasbuis, blaas, nieren), een nierziekte aan te tonen of als hulp bij de diagnose van algemene ziekten zoals diabetes.
Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs); We vragen je om urine te produceren tijdens de medische keuring. Je krijgt daarvoor van ons een urinepotje. Meegebrachte urine accepteren we helaas niet.
Als patiënt kunt u om allerlei redenen een onderzoek, behandeling of andere medische tussenkomst weigeren. Dat kan bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging of om persoonlijke redenen. De arts respecteert uw keuze en probeert alternatieven voor te stellen.
De kosten van het onderzoek, inclusief het remgeld, vallen ten koste van de werkgever. De arbeidsgeneesheer verwijst door voor een niet-beroepsgebonden risico of hij wil een verslag bekomen van een werknemer die al in opvolging is bij een specialist.
Dergelijke onderzoeken kunnen 2 tot 3 uur duren. Het is belangrijk dat u goed meewerkt en dat u zich steeds vriendelijk opstelt. Niet geslaagd? Indien u niet geslaagd bent voor één of beide onderzoeken, bent u verplicht dat onderzoek opnieuw te doen.
Leerlingen hebben het recht om een deel van de hulpverlening te weigeren, maar sommige CLB-begeleiding is verplicht: zoals bijvoorbeeld voor leerlingen die te vaak afwezig zijn. Voor de rest kan alleen de jeugdrechter de leerling verplichten om hulp te aanvaarden.
Je kan met heel wat vragen bij het CLB terecht: met vragen over ondersteuning of zorg op school. met vragen over de schoolloopbaan: studiekeuze, talenten en interesses, spijbelen en leerplicht, de overstap van lager naar secundair onderwijs, leren en werken.
Nee, dat mag niet. Begeleiding door het CLB kan niet verplicht worden. Als de school aan het CLB vraagt om jou te begeleiden, dan moet het CLB altijd eerst de uitdrukkelijke toestemming vragen aan je ouders (als je jonger bent dan 12) of aan jezelf (vanaf 12).
Dat gezondheidstoezicht is wettelijk verplicht voor werknemers die blootgesteld zijn aan specifieke risico's. Ook speciale onderzoeken vallen onder het gezondheidstoezicht en omvatten onder meer: Voorafgaande gezondheidsbeoordeling voor nieuwe werknemers. Consultaties tijdens een re-integratietraject.
Periodiek onderzoek
Dat is afwisselend: een gezondheidsbeoordeling door een arbeidsarts. medische tests, bijvoorbeeld van bloed, urine en longfunctie, in combinatie met medische vragenlijsten.
Bepaalde categorieën werknemers moeten onderworpen worden aan een gepast gezondheidstoezicht: de mindervalide werknemers. de jongeren op het werk en de stagiairs. de zwangere of zogende werkneemsters.
Enkele voorbeelden van taken van de arbeidsarts: Gezondheidstoezicht: medische onderzoeken die uitwijzen of je werknemer medisch gezien geschikt is om zijn taken uit te voeren. Arbeidsongevallen en beroepsziekten helpen voorkomen. Werkproblemen zoals stress en burn-out helpen voorkomen.
Er worden verschillende soorten apen gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Zo worden er proeven gedaan op klauwaapjes, resusapen en java-apen.
Volgens de Arbowet mag uw werkgever u een gezondheidstest aanbieden. Als werknemer heeft u recht op zo'n gezondheidsonderzoek, maar u bent meestal niet verplicht om eraan deel te nemen. Vaak heet dit dan een preventief medisch onderzoek, gezondheidscheck of health check.