Bewaren. Gegrilde producten kunnen 5 dagen in de koelkast bewaard worden of worden ingevroren in de meegeleverde verpakking.
Houdbaarheid: 1 dag op kamertemperatuur, 2 dagen in de koelkast.
Probeer hem twee uur na het bereiden in de koelkast te zetten. Als de soep volledig is afgekoeld kun je ervoor kiezen om de pan in zijn geheel in de koelkast te zetten. Je kan de vissoep ook in een bewaarbakje doen en die in de koelkast zetten. Op deze manier is de soep ongeveer twee dagen houdbaar.
Bewaartip voor dit product
Bewaar het goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
In de koelkast kun je een lekkerbekje of de restjes daarvan maximaal twee dagen bewaren. Hierbij is belangrijk dat de restjes in een goed afgesloten verpakking in de koelkast worden geplaatst. Daarnaast mogen de restjes of de lekkerbek niet méér dan twee uur buiten de koelkast hebben gelegen.
U kunt overigens de Kibbeling ook goed warm maken in een droge koekenpan. De vis alleen maar even kort doorwarmen is voldoende. In de magnetron wordt vis vaak een beetje droog omdat het vocht in de vis snel verdampt. Als u de vis tóch in de magnetron wilt verwarmen, doe dit dan maar kort.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Gebakken kibbeling kan je goed invriezen. Als je dat doet, blijft de kibbeling 3 maanden houdbaar. Ook hier geldt dat het belangrijk is dat je de vis eerst goed laat afkoelen.
Gebakken vis kun je doorgaans in de koelkast nog twee dagen goed houden, de vis moet dan wel afgedekt bewaard worden. Dus bij voorkeur in een afgesloten plastic bakje, en niet op een bordje in de koelkast. Dan kan de vis namelijk vochtig worden, en daardoor kan de vis sneller bederven.
Te minste houdbaar tot
De meeste soepen houden het 2 tot 3 dagen uit in een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
De kippensoep mag maximaal 2 uur buiten de koelkast staan. Vervolgens kun je de pan in de koelkast zetten, bedekt met vershoudfolie, óf je kunt de kippensoep overgieten in één of meerdere bewaarbakjes. Bewaar de kippensoep nu maximaal twee dagen in de koelkast voordat je deze weer opwarmt en opeet.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar.
Vis opwarmen
Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
De airfryer is ook erg geschikt om gebakken vis mee op te warmen. Verwarm de airfryer voor op 190 graden. Doe de vis 3 tot 4 minuutjes in de airfryer en de vis is heerlijk krokant. Wij raden de magnetron af, de vis verliest zijn krokante laagje.
BEREIDINGSWIJZE. Oven: Verwarm de oven voor op 220 °C (hete lucht 200 °C). Leg de diepgevroren kibbeling op bakpapier op een bakplaat en plaats in het midden van de oven. Laat gedurende 14 minuten bakken.
Klaargemaakte vis die helemaal gaar is kan in de koelkast nog 2-3 dagen bewaard worden. Pas wel op met bijvoorbeeld gegrilde tonijn – deze wordt meestal rose gegeten en bederft dus sneller. Bereide vis kan ingevroren worden en blijft dan nog een aantal maanden goed.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.
Bacteriën in vis
Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
Een pond kibbeling is gemiddeld genoeg voor twee volwassenen, gemiddelde eters, en een kind.
In 1 portie (145 gram) kibbeling zit: 304 kcal energie. 16,2 gram vet. 3,2 gram verzadigd vet.