Timothy hooi is een lekkere gezonde hooisoort voor konijnen en knaagdieren zoals cavia's, chinchilla's en degoes. Timothy hooi heeft een hoog ruwvezel gehalte, goed voor tanden en spijsvertering.
Goed hooi moet groen zijn, fris (zeker niet schimmelig) ruiken, niet vochtig zijn, en niet te veel stof bevatten. Hoe groener het hooi is, hoe dichter het nog bij echt gras zit. Hoe bruiner het hooi is, hoe minder voedingsstoffen er in zitten.
Geen likstenen of knaagblokken geven, hebben ze NIET nodig. Door deze combinatie van 20 gram droogvoer per dag, onbeperkt hooi, aangevuld met groenvoer, voldoende knaagmateriaal en een vitamine C tablet per dag aan te houden, is er grote kans dat uw cavia gezond oud wordt.
Het beste kunnen uitsluitend groene korrels (biks) speciaal voor cavia's gevoerd worden, zodat de cavia alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Konijnenvoer is niet geschikt, omdat hier geen vitamine C aan toegevoegd is. Een goed voer met veel vezels is Supreme Science Selective.
Vooral wortel, andijvie, en bleekselderij zijn voedingsrijk en vindt je cavia heerlijk. Daarnaast zijn het de harde groentes die ervoor zorgen dat de tandjes kort blijven. Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia's en boordevol vitamines en mineralen zitten.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood. Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Niet te vaak. Was je cavia alleen als het echt nodig is. Eén of twee keer per jaar is voldoende. Als je je cavia net een week terug gewassen hebt en hij is nu weer erg vies, dan kan het geen kwaad om hem weer te wassen.
Welke groentes mogen niet aan cavia's gevoerd worden? Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven.
De cavia eet ongeveer 80 maaltijden per etmaal. Elke dag wordt de hoeveelheid voer gegeven voor de gehele dag, vers water en ruim voldoende hooi. Cavia's kunnen in tegenstelling tot andere dieren niet tegen vasten en moeten dus altijd ruim voldoende voer hebben.
Daarentegen is het eten van teveel biks (hardvoer) ongezond voor cavia's. Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen ze problemen krijgen met hun darmstelsel.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Hooi van goede kwaliteit is meestal diep groen tot geel-groen in plaats van geel of bruin van kleur. Maar let op: de kleur zegt niet altijd iets over het ruwvoer. Let daarnaast op onkruiden die eventueel giftig kunnen zijn. Een groot aandeel onkruid heeft ook invloed op de voedingswaarde.
Hooi is het belangrijkste bestanddeel van de voeding voor cavia's. Ze mogen onbeperkt hooi eten. In het hooi zitten de minste voedingswaarden maar hooi is erg belangrijk voor de spijsvertering. En ook de kiezen slijten goed af door het eten van hooi.
Voordroog is bijna hooi, maar ligt meestal 1-2 dagen korter op het land te drogen. Het droge stof gehalte varieert tussen de 55% en 75%, waardoor het nog iets vochtig en zachter aanvoelt en meestal iets zurig ruikt (geen zuurkool, maar een fris zurig luchtje).
Cavia's kunnen samen met hun schil bananen eten, maar alleen met mate. Het is aan te raden om één keer per week een klein stukje banaan te serveren aan uw cavia's. Voer nooit regelmatig of teveel bananen, want dit kan leiden tot overgewicht en diarree bij cavia's.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Het is dan ook verstandig dit extra aan te bieden, bijvoorbeeld door dagelijks een vitamine C tabletje als snoepje te geven. Knaagdieren, zoals cavia's, kunnen namelijk niet lang overleven zonder eten.
Je kunt cavia's o.a. andijvie, witlof, wortel, paprika, rucola, brocolli geven. Zolang je in het begin kleine beetjes geeft om te zien of je cavia's er geen diarree van krijgen. Geef in ieder geval geen sperziebonen, aubergine, courgette, of aardappel.
Soorten fruit die je konijn of cavia mag eten
Verwijder dus altijd zo veel mogelijk pitten voordat je iets aan je konijn of knaagdier voert! Voer je konijn of knaagdier nooit vruchten, bladeren of takken van steenvruchten zoals pruimen, perziken, nectarines, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's!
Cavia's drinken voornamelijk water, schoon en vers water uit hun drinkfles. Hoewel cavia's veel vocht uit hun voeding halen, hebben ze ook een drinkfles nodig voor wanneer ze dorst hebben.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Hou er ook rekening mee dat cavia's niet goed tegen de kou kunnen. Bij een middagtemperatuur van minder dan 15 graden hebben de cavia's een goed warm hok nodig. En vooral in de winter hebben de cavia's een vorstvrije plek nodig om te overwinteren, dit kan bijvoorbeeld een schuur zijn.
Gewoon een afwasteiltje pakken. Spul in het water, cavia erin.. goed vasthouden, nog wat spul op je hand, smeren maar. Desnoods zachtjes lauwe kraan aan om ze af te spoelen. idd in een heel klein laagje water...heerlijk lauw water...