In November 2024 komt Sinterklaas, de 'goedheiligman', weer aan in Nederland. Hij verblijft samen met zijn pieten in Nederland tot en met 5 december. Op 5 december vieren wij het sinterklaasfeest.
De intocht zelf vindt plaats op de schimmel van Sinterklaas of lopend. De allereerste intocht van Sinterklaas vond plaats in 1888, in Venray. Dit gebeurde op 6 december, de datum waarop tegenwoordig het sinterklaasfeest eindigt.
Het feest van Sint-Nicolaas bestaat weliswaar al meer dan 700 jaar, maar veel elementen van de huidige sinterklaasviering hebben pas vanaf omstreeks 1850 vorm gekregen. Zo is de nu algemene sinterklaasavond of pakjesavond in huiselijke kring op 5 december van betrekkelijk recente datum.
U vraagt zich af; hoeveel dagen of nachten nog tot het Sinterklaas - Sinterklaasavond is? Het antwoord is: nog 323 dagen te gaan! Wanneer is het Sinterklaas - Sinterklaasavond? De eerstvolgende keer is op: woensdag 04-12-2024.
De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Gorinchem. Op zaterdag 18 november 2023 zal de Goedheiligman in gezelschap van de Pieten voet aan wal zetten in deze historische vestingstad. De NTR doet traditiegetrouw vanaf 12.00 uur op NPO Zapp (NPO 3) verslag.
Dit is de nieuwe locatie van Grote Pietenhuis: niet paleis Soestdijk, maar het Maartenshuis in Doorn. Het Grote Pietenhuis staat dit jaar in Doorn. De Sint en zijn pieten verblijven de komende weken in het Maarten Maartenshuis op landgoed Zonheuvel, bevestigt burgemeester Frits Naafs van gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde.
Hij zag er niet uit als de oude man met de baard die we nu kennen: Sinterklaas had een donkere huidskleur en was eigenlijk een voorloper van Zwarte Piet. Eind achttiende eeuw werd Sinterklaas vriendelijker.
Pakjesavond is een Nederlandse traditie die in het kader van het sinterklaasfeest normaliter op 5 december wordt gehouden. Ouders geven op deze avond volgens de gewoonte cadeaus aan hun kinderen, met de boodschap dat die cadeaus van Sinterklaas komen.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar.
Andere christenen vieren geen sinterklaas omdat het verhaal van de „goede lieve Sint” te veel zou lijken op de Bijbelse wederkomst, wanneer Christus zal komen om te oordelen over levenden en doden. In het boek Openbaring zit Hij op het witte paard, als een overwinnaar.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
Nederland: St.Nicolaasfeest of "pakjesavond" is een kinderfeest waarmee men de verjaardag van Sint Nicolaas, een bisschop uit Myra, wordt gevierd.
Denk aan Sinterklaas films in de bioscoop, de slaapkamer van Sinterklaas in kastelen bezoeken of pepernoten bakken. En in bijna elke plaats hebben ze wel hun eigen intocht. Bij het Sinterklaasfeest hoort heel veel snoepgoed. Namelijk pepernoten, kruidnoten, speculaas, taaitaai en chocoladeletters.
Op 6 december herdenken we elk jaar de sterfdag van Nicolaas van Myra, ook wel Sint (heilige) Nicolaas of Sinterklaas genoemd. Nicolaas van Myra was de vroegere bisschop van Myra en was tijdens zijn leven heel geliefd.
Zoals in de provincie Sevilla in Andalusië en woont hij in het dorp San Nicolás del Puerto. Dit dorp met zo'n 590 inwoners ligt op slechts 93 kilometer van de hoofdstad Sevilla.
Helaas zal Amerigo niet meer terugkeren in de kinderserie. Het paard dat al die jaren de rol van Amerigo heeft vertolkt is nameljk in juli op 30-jarige leeftijd overleden. Het paard heette oorspronkelijk Quadis. Het Sinterklaasjournaal kondigde daarom in de aflevering van dinsdagavond aan dat Amerigo met pensioen is.
In 2019 werd bekend dat Amerigo met pensioen is gegaan. Het nieuwe paard kreeg de naam Ozosnel. Dit paard bleek echter geen schimmel, maar een zwart paard. In de beginperiode (ook tijdens de landelijke intocht) was Ozosnel echter nog wel wit, doordat Paardenpiet hem aanvankelijk nog wit schilderde.
Sint Piter is de Friese broer van Sinterklaas. Het feest wordt alleen gevierd in Grou. Het is een lokale traditie, ontstaan ergens in de 19e eeuw rond het verhaal dat Sinterklaas het dorp Grou was vergeten.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
Ook over zijn ouders weten we het een en ander. Zo zou zijn vader Epiphanius heten en zijn moeder zou Nonna of Giovanna heten. Nicolaas was erg gelovig en dit was dan ook terug te zien in zijn leven.
Een van de pieten boort ernaast nog een gat. Sint roept: “Wat doe je nou, piet?”“Nou,” zegt piet, “zo kan het water er weer uit.”
Volgens Pijbes stamt de kleding, baret, fluwelen jasje en de kraag, nog van voor de slavernij en is de afgebeelde man een knecht. "De eerste Zwarte Piet was een ridder.