Liquide middelen is een chique naam voor geld. Geld dat staat op je (spaar)bankrekeningen, zakelijke credit card, rekeningen van betalingsprovider zoals PayPal, Mollie, Paypro. Het is ook het contante geld in je 'kas'. Het totale saldo van de liquide middelen staat vermeld op de balans.
Een overzicht van alle inkomsten en uitgaven in contanten noemen we een 'kas'. Bij ontvangst van contant geld wordt het zogeheten kasboek bijgewerkt.
De kas is het contante geld dat in je bedrijf in omloop is, ongeacht waar het zich daadwerkelijk bevindt. Geef extra aandacht aan de kas. Zorg dat er voldoende geld in kas is en noteer alle inkomsten en uitgaven consequent in het kasboek.
Je boekt een kasuitgaven door te gaan naar het tabblad 'bank' en voeg een rekening toe.Deze rekening geef je de naam 'contanten' of 'kas'. Het startsaldo is het saldo dat je op het moment van opgeven in kas hebt.
Bij kasgeld is er een 'houder' van het geld.Een aantal personen komt overeen om wekelijks of maandelijks een bepaald bedrag aan de houder te geven. Stel dat er 20 personen zijn die iedere week 5 gulden inleggen, dan is het een kasgeld van 20 x 5 = 100 gulden.
In Nederland geldt er geen limiet voor de hoeveelheid geld die u in huis mag hebben. Contant geld boven een bepaald bedrag moet u wel opgeven bij uw belastingaangifte. Ook de waarde van cadeaubonnen die u in huis heeft telt mee.
Je berekent het kasverschil op deze manier: Vorig saldo + ontvangsten – uitgaven = berekend kassaldo.Geteld kassaldo – berekend kassaldo = kasverschil.
Een kasboek is een onderdeel van de financiële boekhouding. In een kasboek staan alle contante betaalde transacties die de onderneming heeft gemaakt in chronologische volgorde.
Het kasboek is een onderdeel van de financiële administratie.Hierin staan alle contante inkomsten en uitgaven die zijn gemaakt binnen de onderneming. Het is vaak lastig om de contante betalingen na een langere tijd te herleiden.
Het grootste voordeel van een kas is dat je de temperatuur er zelf grotendeels kunt regelen en dat de conditie in een kas veel beter is dan buiten de kas. Het is er eerder warm en zo kun je veel sneller zaaien.
De cashflow (of: kasstroom) is het verschil tussen de ontvangsten en uitgaven in een periode. De cashflow kan ook berekend worden door de afschrijvingskosten bij het resultaat op te tellen.
Een kas beschermt planten tegen weerelementen, zoals kou, wind en regen. Door planten de juiste hoeveelheid licht, water en warmte te geven, kunnen meer vruchten of bloemen van een plant worden gehaald dan bij een teelt buiten.
behuizing, huls, hulsel, kas, omhulsel, omkleding, omkleedsel. geldkas (zn) : geldkast, geldlade, geldmiddelen, kas, kasregister, kassa.
Vlottende activa
Dit zijn bijvoorbeeld debiteuren en voorraad. Ook behoren liquide middelen als een zakelijke bankrekening en kasgeld tot vlottende activa.
Onder vlottende activa vallen onder andere:Kasgeld. Voorraden. Banksaldi.
De kosten voor het loon boek je op een kostenrekening op de winst-en-verliesrekening, en met tussenrekeningen op de balans onder 'passiva - kortlopende schulden' registreer je de te betalen loonkosten. Ga naar winst- en verliesrekening, klik op Kosten en dan op 'Nieuwe subrekening' in de zij-balk.
Dat is niets meer dan een boekje waarin je chronologisch al je cashtransacties moet bijhouden. Denk daarbij aan cash betalingen door klanten, geld dat je van je professionele bankrekening afhaalt en in een kassa legt, eventuele cashbetalingen aan leveranciers …
Hoe ziet een kasboek eruit? In een kasboek staan alle contanten (inkomsten en uitgaven) in chronologische volgorde weergegeven. Dit wordt allemaal genoteerd in het kasboek. Op deze manier kunnen ondernemers altijd herleiden hoeveel contant geld zij in kas heeft en hoe een bepaald bedrag is ontstaan.
Een papieren kasboek
Neem naast je nettoloon ook toeslagen en andere inkomsten mee. Onderaan de pagina tel je deze bedragen bij elkaar op. Dit is het bedrag dat je per maand binnenkrijgt. Op de rechterpagina schrijf je alles op wat je uitgeeft.
Een kasstelsel houdt in dat je je omzet en kosten pas boekt in je boekhouding op het moment dat je het geld daadwerkelijk ontvangt of betaalt. Op het moment dat jij een factuur verstuurt, dan betekent dit niet direct dat je het geld ook al ontvangen hebt.
Het factuurstelsel gaat in principe uit van de factuurdatum, terwijl het kasstelsel uitgaat van de daadwerkelijke ontvangst of uitgave.
Het kasstelsel is een manier van boekhouden waarbij je jouw uitgaven en ontvangsten verwerkt in de periode waarin je ze ook daadwerkelijk betaalt of binnen krijgt. Een andere variant is het factuurstelsel.
De cashflow is de belangrijkste graadmeter om te zien hoe je bedrijf er financieel voor staat. Sterker nog, je kunt als bedrijf winstgevend zijn en toch failliet gaan omdat je een negatieve kasstroom hebt en er dus geen geld beschikbaar is.
Men noemt afschrijvingen daarom ook wel eens 'niet-kaskosten': afschrijvingen zijn zuivere boekhoudkundige transacties en vormen een kost die in het boekjaar waarin ze geboekt is, geen effect heeft op je bankrekening.
Waarom kasstroomoverzichten belangrijk zijn voor de bedrijfsanalyse. Kasstroomoverzichten zijn essentieel voor het financiële totaaloverzicht van een bedrijf. De overzichten bieden gedetailleerde informatie over de gezondheid van een bedrijf door te kijken naar de inkomende en uitgaande kasstromen.