Bij de prestigieuze Frankfurt Trophy-wedstrijd heeft de Brabantse Schone-kaas de hoogste onderscheiding Grand Gold gewonnen. Uit een verkiezing van 380 kazen is de kaas van de kleine boerencoöperatie rondom het gebied van de Loonse en Drunense Duinen als beste Nederlandse kaas beoordeeld.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Goudse kaas
De bekendste en meest gegeten Nederlandse kaas is de Goudse kaas uit Gouda. Goudse kaas is een van de meest bekende soorten kazen ter wereld. Deze kaas wordt al eeuwenlang verhandeld en verkocht op de markt in Gouda.
Nidelven Blå – de beste kaas ter wereld in 2023!
Noorse kaas valt in de categorie beste ter wereld. Drie van onze kazen hebben zelfs de World Cheese Awards gewonnen in 2016, 2018 en 2023! Lees over de Noorse melkveehouderijen en ontdek waar je deze heerlijke kazen kunt proeven.
De Molenland Goudse jong Belegen 48+ kaas van ALDI is door de Consumentenbond uitgeroepen tot 'Beste Koop'1.
Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.
Zwitserse Gruyere
De originele Gruyère is een van de bekendste kazen ter wereld.
Wist je dat de duurste kaas maar liefst € 1000,- per kilo kost? Dit is geen Hollandse kaas, maar een Servische kaas die wordt gemaakt van ezelinnenmelk genaamd “Pule”.
In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Een Gooische Pikante Goudse kaas omhuld met 24 karaats bladgoud. ,,Een kaas met een waarde van 3000 euro. Letterlijk Hollands goud", vertelt Marcel Verheul van De Groot-Verburg. ,,Onze Gooische Pikante heeft twee jaar op rij goud gewonnen met de lekkerste oude kaas van Nederland-verkiezing.
Wat veroorzaakt de prijsstijging van ons geliefde broodbeleg? Eén van de belangrijkste ingrediënten van kaas is melk en dat is tevens een belangrijke factor in de hogere prijzen. Om één kilo kaas te maken, is namelijk 10 liter melk nodig. “Melk was in 2022 gemiddeld 0,15 euro per liter duurder dan voorgaande jaren.
Kaas staat in de lichtgroene zone, maar er vallen wel betere en minder goede keuzes te maken binnen het aanbod. In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Lekker, maar die gesmolten kaas is minder goed voor de gezondheid dan een oer-Hollandse boterham met kaas, toch? De Keuringsdienst zoekt het uit! Het antwoord is simpel: nee. Zodra de kaas wordt verwarmd verandert er niks in de hoeveelheid voedingsstoffen of aantal calorieën.
Nederland wordt in binnen- en buitenland bekend als 'kaasland'. Vooral in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Friesland werd kaas gemaakt omdat die door de natte bodem het meest geschikt zijn voor het houden van melkvee. En zonder melk geen kaas…
In de moderne tijd zijn de Nederlandse boeren langzaam overgestapt van kaasproductie op de boerderij naar kaasproductie in zuivelfabrieken. Met het produceren van bijna 800 miljoen kilo kaas per jaar, is Nederland één van de grootste kaasmakers van Europa.
Duitsland is de grootste exporteur van kaas
In de EU voert Duitsland (1,3 miljoen ton) de meeste kaas uit, gevolgd door Nederland (780.000 ton) en Frankrijk (689.000 ton).
De prijs voor Nederlandse kaas vanuit Nederland is met gemiddeld 4,71 euro per kilo het hoogste. Op de importmarkten is de prijs in Duitsland vrijwel het hoogste.
In 2021 werd er in Nederland 946,8 miljoen kilogram kaas gemaakt van koemelk. Daarnaast importeerde Nederland 381,8 miljoen kilogram koeienkaas en ging er 942,8 miljoen kilogram naar het buitenland. Per inwoner eten Nederlanders gemiddeld 22,1 kilogram kaas gemaakt van koemelk.
Tijdens de Gouda Cheese Awards is De Rotterdamsche Oude 55 weken gerijpt verkozen tot lekkerste oude Goudse kaas van Nederland. Dit is de uitkomst van een onafhankelijke jury van 50 kaasconsumenten die vanwege corona dit jaar thuis proefden en keurden.
In 1395 verkreeg de stad Gouda dit recht om in Holland kaas te verkopen. Hierdoor mochten de boeren uit dit deel van Nederland hun kaas alleen op de markt van Gouda verkopen en werd de naam van de stad na verloop van tijd synoniem met deze kaas. De stad Gouda in Zuid-Holland ligt aan de rivier de Gouwe.
Gruyère kaas is in principe een zoete kaas, al heeft het een zoute bijsmaak. Dit maakt de smaak erg bijzonder. Als de kaas nog jong is, smaakt deze ook een beetje naar noten. Als de Gruyère kaas al wat langer gerijpt is, wordt hij iets droger.