De studielast van de vakken wordt uitgedrukt in ECTS credit points (European Credit Transfer System). Eén ECTS credit point is gelijk aan 28 uur studie.
60 studiepunten is gelijk aan 1680 uren studie (WHW artikel 7.4, lid 1). Een studiepunt staat dan voor 28 studiebelastinguren.
Zo kan je de studietijd voor dat opleidingsonderdeel inschatten. Voor een opleidingsonderdeel van 3 studiepunten moet je rekenen op 75 à 90 uren studietijd.
Studielast in Onderwijs- en examenregeling (OER)
De studielast voor een studiejaar is 60 studiepunten. Dat zijn 1.680 uren studie. In de Onderwijs- en examenregeling (OER) van uw opleiding leest u wat de afspraken hierover zijn.
Elk studiejaar (of stagejaar) staat voor 60 studiepunten (“ECTS-credits”).
Eén ECTS credit point is gelijk aan 28 uur studie. In de studieprogramma's van de bachelor- en masteropleidingen hebben de vakken een omvang van 5 ECTS of 10 ECTS, hetgeen dus overeenkomt met respectievelijk 140 (5 x 28 uur) en 280 (10 x 28 uur) studiebelastingsuren.
Elk onderdeel en elke cursus van de opleiding heeft een studielast die wordt uitgedrukt in EC. Als de studielast voor een vak 4 EC bedraagt, betekent dit dat de totale tijdsbesteding voor dat vak 112 uur bedraagt.
In principe ben je vrij om in een academiejaar het aantal studiepunten op te nemen dat je wil tot maximaal 72. Als je inschrijft in de eerste bachelor, raden we je aan om de 60 studiepunten van het modeltraject op te nemen. Dat is dan tussen de 24 en de 36 studiepunten per semester.
Een studiepunt betekent: voor deze opdracht heb je 28 uur gewerkt. Een studiejaar betetenkt 60×28 uur werken.Je krijgt dan 60 studiepunten. Duurt de opleiding 3 jaar, zoals een universitaire bacheloropleiding, dan moet de student dus 3×60 studiepunten halen, 180 studiepunten in totaal dus.
Studielast. Je studielast wordt berekend in ECTS (European Credit Transfer System). Eén EC ofwel studiepunt komt overeen met 28 uur studie. De cursussen van een bacheloropleiding hebben in de regel een studielast van 7,5 EC, dat wil zeggen 210 studie-uren.
Studiepunt: een binnen de Vlaamse Gemeenschap aanvaarde internationale eenheid die overeenstemt met ten minste 25 en ten hoogste 30 uren voorgeschreven onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten en waarmee de Page 12 6 OER 2020‐2021 studieomvang van elke opleiding of elk opleidingsonderdeel wordt uitgedrukt.
Doordat je onvoldoende leerkrediet hebt, krijgt je universiteit of hogeschool voor jou geen financiering meer van de overheid. De onderwijsinstelling waar je je opleiding volgt bepaalt zelf wat er met studenten met onvoldoende leerkrediet gebeurt. Volgende scenario's zijn mogelijk: Ze schrijven je gewoon in.
Om je statuut als student te behouden neem je minimum 27 studiepunten op per academiejaar. Verder wordt er geen minimumeis opgelegd.
Een hbo- of wo-onderwijsinstelling mag zelf bepalen hoelang studiepunten geldig blijven. Soms is dat slechts vijf jaar en soms tien jaar. De geldigheidsduur van de studiepunten in het hbo en wo is beperkt, omdat de onderwijsinstelling studenten wil motiveren de opleiding binnen een aantal jaar af te ronden.
Je kunt een hbo-bachelor volgen in verschillende vormen: voltijd, deeltijd of duaal. Met een voltijdstudie ben je 40 uur per week bezig, een deeltijd- of duale studie kost 20 uur per week.
Iedereen start met 140 studiepunten leerkrediet
Als je start in het hoger onderwijs beschik je over (een virtuele rugzak met daarin) een leerkrediet van 140 studiepunten (sp) voor de volledige studieloopbaan.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Het bindend studieadvies varieert nu nog per opleiding. Zij mogen nu zelf bepalen hoeveel studiepunten een student minimaal moet behalen om tot de opleiding toegelaten te blijven. Het gemiddelde schommelt rond de 45 studiepunten, al zijn er ook opleidingen die het maximaal te behalen studiepunten (60) als bsa hanteren.
Zolang je minder dan 27 studiepunten hebt, heb je eventueel recht op Groeipakket als schoolverlater. Van zodra je 27 studiepunten hebt bereikt, ontvang je Groeipakket als student, retroactief vanaf start academiejaar. (teller Groeipakket als schoolverlater wordt terug aangepast)
Ben je ingeschreven voor minder dan 27 studiepunten, dan heb je nog geen recht op gezinsbijslag. Als je later in het jaar bijkomend inschrijft en zo wel aan minimum 27 studiepunten komt, ontvang je het Groeipakket met terugwerkende kracht vanaf het begin van het academiejaar.
ECTS zijn studiepunten. Met studiepunten wordt aangegeven hoeveel tijd je kwijt bent aan een vak of opleiding. 1 ECTS staat voor 28 uur studeren.
60 ec (european credits) aan de studie of daarmee verband houdende activiteiten besteedt. Eén studiepunt komt overeen met 28 studieuren.
Een EC staat gelijk aan een studietijd van 28 uur.
Voor elke 28 uur werk, krijg je een studiepunt oftewel ECTS. Denkt de opleiding dat het je 28 uur kost om een opdracht goed te doen, dan krijg je dus 1 punt. Kost het 56 uur studie om een tentamen te halen, dan krijg je 2 punten.