Het voedsel van waterslakken bestaat uit rottende plantenresten en algen, maar ook aas wordt door de slakken van de bodem geschraapt. Kleine levende diertjes die de slak tegenkomt, worden eveneens gegeten. Zoetwatermosselen zeven voedseldeeltjes uit het water.
Bij vijvers met extreme algengroei, adviseren wij 13 poelslakken per 1000 liter. Voortplanting: Poelslakken zijn, net als de posthoornslakken, tweeslachtig (hermafrodiet), maar kunnen zichzelf niet bevruchten. Dit betekent dat voor de voortplanting een partner nodig is.
Om te beginnen eten zij meestal nauwelijks gezonde planten maar veeleer rottende plantendelen en allerlei algbeslag. Zij beginnen aan de minst vitale van de planten te eten en dat komt de gezondheid van de planten eerder ten goede.
Waar de slakken in uw tuin uw planten opvreten heeft de poelslak een ander lievelingskostje: draadalgen! (Dit zijn feitenlijk geen algen maar wieren) De poelslakken kruipen over de wanden, stenen en planten in uw vijver en eten de aanwezige algen op. De planten laten ze met rust.
Slaslakken houden van vocht, maar de kleine akkerslak is nog meer een dier van de waterkant. Hij kan zelfs vrijwillig een paar dagen onder water doorbrengen. De lichtbruine, slanke slak wordt meestal niet langer dan twee centimeter en is vaak te vinden in het natte gras op oevers onder plankjes en dergelijke.
Als het op slakken aankomt zijn Nerite slakken de algeneter koning. Ze zien er vaak mooi uit met verschillende patronen en groeien niet groter dan 2-3 cm. Door hun lengte zijn ze ook erg effectief in kleinere aquaria. De bekendste versie van deze soort slakken in waarschijnlijk de zebra slak.
Ze lijken alle tamelijk veel op elkaar en sommige soorten kunnen wel tot 20 cm groot en meer dan 10 jaar oud worden!
Een bevruchte eicel van een waterslak deelt zich een aantal keren. Zo ontstaat een groepje cellen, dat uitgroeit tot een klein slakje. Een paar weken geleden heeft een sprinkhaanmoeder deze eieren gelegd. Binnenin de eieren is beweging te zien.
een dode mossel kan komen door medicijnen voor je vissen of doordat er nog te weinig te eten is. als een mossel dood gaat gaat de schelp open en komt er een snot-achtig bende uit en dit kan je water eventueel verpesten.
Aangeraden hoeveelheid: 5-10 stuks zoetwatermossel per m3, afhankelijk van de hoeveelheid algen. Zoetwatermosselen kunnen los in de vijver, ze zijn in staat zichzelf te verplaatsen naar de beste plek in uw vijver, vaak zal dit in de buurt van de inlaat van uw filter zijn.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken.
Ze moeten echter nog wel paren om zich te reproduceren. Een gat in de buurt van de kop is de genitale opening waar de mee paart en ook van waar het zijn eieren legt. Water slakken kunnen zich zowel tweeslachtig als heteroseksueel voortplanten.
Draadalg kun je met de hand of een borstel uit de vijver verwijderen. Vaak groeit de draadalg weer zeer snel terug. Dit komt, omdat nieuwe algen groeien vanuit ééncellige algsporen. Deze zijn te klein om met de hand uit de vijver te verwijderen en blijven dus altijd achter in het vijverwater.
Weghalen- Met een tandenborstel of stokje (oprollen als spaghetti) kun je de draadalg zoveel mogelijk verwijderen. Een goede maar tijdelijke oplossing, want de kiemen blijven in het water zitten waardoor de alg terug zal komen.
Hoeveel kalk je moet toevoegen aan je vijver is afhankelijk van de grootte en diepte van je vijver. Het beste advies dat we je daarvoor kunnen geven, is dan ook: kijk op de verpakking.
Ze leggen jaarlijks zo'n 300 eitjes; de jonge slakken die daaruit voort komen, zetten zich na 3 maanden op hun beurt aan het paren. En doordat slakken tweeslachtig zijn, leggen beide slakken na de paring eieren, wat al gauw tot een spectaculaire vermenigvuldiging leidt.
Het leggen van de eitjes kan ook tot bijna 24 uur duren. Aan de eitjes hoef je in principe niets te doen, wanneer de omstandigheden optimaal zijn zullen ze na een dag of 14 uitkomen, maar 3 weken is ook geen uitzondering.
Hun natuurlijke vijanden zijn egels, spitsmuizen, vogels (merels, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen), kikkers en padden, reptielen (hagedissen, ringslangen en hazelwormen), sommige insecten (loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven) en enkele spinnen of spinachtigen zoals een hooiwagen.
Slakken etende vissen
Diverse zoetwater kogelvissen, zoals de Tetraodon Steindachneri of de kleine Chelichthus Asellus. Clownvissen, zoals de Botia Lahachata en de Botia Morleti. Leporinuzalmen, maar deze zijn niet geschikt voor een gezelschap aquaria. Sommige dwergcichliden.
Veel slakken eten namelijk liefst helemaal geen groene planten, maar eerder dode bladeren, schimmels of algen: ze kunnen namelijk niet tegen de vies smakende chemische verdediging die veel planten in hun bladeren stoppen.
Algeneters zijn nuttige dieren in de vijver, ze houden de algengroei in toom maar kunnen ook aan planten eten. Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken.
Siamese algeneter wat moet u weten? De Siamese algeneter is een tropische vissoort die makkelijk is te verzorgen. Het is een tropische vis die alleen plantaardig voedsel eet. Algen worden vakkundig van platen, ruiten en bodem verwijderd.
Voer je algeneter één of twee keer per week fruit of groenten. Fruit en groenten leveren je vis vezels, die hij nodig heeft om gezond te blijven. Geef je algeneter één of twee keer per week fruit of groenten.