RVS C1: Voor hardhout en voor waar men niet voor wil boren zijn er speciale versterkte schroeven van RVS C1 (martensitisch roestvrij staal) vervaardigd. Deze zijn van RVS met een grote hardheid vergelijkbaar met "normale" schroeven (breuksterkte).
Deze RVS C2 vlonderschroeven zijn gemaakt om zonder voor te hoeven boren direct te kunnen monteren zonder dat deze af breken. Hardhout soorten waar deze schroeven uitstekend voor te gebruiken zijn: Azobe.
RVS A2 bevat chroom en nikkel. Onder normale omstandigheden is deze soort prima bestand tegen corrosie. Heb je echter te maken met agressieve omgevingen, bijvoorbeeld met zeewater en chloor, dan kun je beter je RVS A4 toepassen.
Door minimaal 11 tot 12% chroom en 1,2% koolstof te gebruiken spreken we van roestvast staal. Tevens zijn er ook andere toevoegingen die te gebruiken zijn voor deze samenstelling, bijvoorbeeld: molybdeen, silicium, titanium of stikstof. Rvs schroeven zijn ook in diverse kwaliteiten te verkrijgen zoals, A2, A4 en C2.
RVS 410 / AISI 410 / EN 1.4006
RVS 410 is een hardbaar, hittebestendig chroomstaal dat tussen de 11,5 en 13,5% chroom bevat. De legering heeft een goede corrosie bestendigheid en is redelijk te verspanen.
Verschillen tussen RVS 304 en 316
Het grote verschil tussen 304 en 316 materiaal zit in de samenstelling. RVS 316 bevat namelijk 2% molybdeen waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Het molybdeen in de legering maakt 316 ongevoeliger tegen chloriden.
De RVS soorten die doorgaans in en om het huis toegepast worden zijn de soorten RVS304 en RVS316. Dit zijn austenitische RVS soorten uit de 300-reeks. Deze zijn in geleverde toestand niet magnetisch.
RVS schroeven zijn goed bestand tegen corrosie, al zijn ze niet helemaal vrij van roest. Dit ligt vooral aan de kwaliteit van de schroeven. Zo kunnen A2 schroeven nog wel roesten als ze te maken krijgen met zure regen of zout water. Bij de A4 schroeven is dit niet het geval, deze zijn echter wel duurder.
RVS A2 (RVS-304) is de meest standaard kwaliteit roestvast staal (Inox) ook wel 18/8 genoemd bevat 18% chroom en 8% nikkel. RVS A2 heeft een uitstekende corrosiebestendigheid onder normale omstandigheden. 'Metrische' schroefdraad wordt tegenwoordig het meest gebruikt.
Buiten of in vochtige binnenruimtes kun je het beste RVS A2 schroeven gebruiken. Deze kunnen worden blootgesteld aan weersinvloeden zonder dat ze gaan roesten. RVS schroeven herken je aan het staal dat iets gladder en glanzender lijkt.
Dit is in feite het geheim dat roestvast staal in principe niet roest c.q. corrodeert. Maar dit houdt tegelijkertijd in dat zuurstof uit de lucht het roestvast staaloppervlak moet kunnen bereiken. Zo blijkt dat roestvast staal wel een mensenleven mee kan indien je de regels eerbiedigt die daarvoor gelden.
De meest bekende en in Europa meest toegepaste roestvast staal soort is RVS 304 (AISI 304, ook wel V2A genoemd), de 'huishoud' kwaliteit, en RVS 316 (AISI 316, ook wel V4A genoemd), de zuurbestendige kwaliteit.
RVS-A1 is een redelijk roestbestendige staal en wordt ook wel een RVS automatenstaal genoemd. De kwaliteit is door een hoger zwavel gehalte minder corrosiebestendig maar wel beter verspaanbaar. Het staal uit deze staalgroep is niet geschikt voor het gebruik in zuur- en chloorrijke omgevingen en zeewater.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Het is uiteraard roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Uiteraard zijn er ook nadelen bij RVS.
In stalen constructies kiezen constructeurs altijd voor stalen verzinkte schroeven en bouten en niet voor RVS. Dit heeft een goede reden. Als RVS en staal met elkaar worden gecombineerd, kan er galvanische corrosie ontstaan.
Het eerste getal komt overeen 1/100 van de nominale treksterkte (Rm) in N/mm². Bij een 8.8 bout is de treksterke dus 8 x 100 = 800 N/mm². Het tweede getal is de verhouding tussen de nominale vloeigrens (Re) tot de nominale treksterkte (Rm) maal 10.
Een van de dingen waar je bij een vlonder niet op wilt besparen zijn de schroeven. Deze moeten namelijk bestand zijn tegen de werking van het hout zonder te knappen en het liefst wil je ook niet dat ze gaan roesten. De beste keuze voor het vastschroeven van je terras zijn de RVS 410 vlonderschroeven.
RVS is een stuk beter bestand tegen regen en andere weersinvloeden dan VZ schroeven. Daarmee zijn RVS schroeven, met name bij gebruik voor dak of gevel, een stuk duurzamer. Ondanks dat een RVS schroef vaak duurder is dan verzinkt is het op de lange termijn toch een betere keuze.
RVS is goed bestand tegen corrosie en daarom populair om in de tuin te gebruiken.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Roestvast (ook wel “roestvrij”) staal van goede kwaliteit is een niet giftig metaal. Het is massief, laat geen ongewenste metaaldeeltjes los en gaat niet bladderen. RVS is goed te reinigen. Schoon en veilig speelmateriaal is belangrijk.
Roestvast staal smelt bij 1.538 °C. Staal bij 1370° C. Inox kan geen zware schokken weerstaan terwijl staal schokken absorbeert. RVS is roestvrij terwijl staal zeer corrosief is en dus snel roest.
Wat is stainless steel? Stainless steel ken je misschien ook wel onder de naam roestvrij staal of rvs. Stainless steel is een mengsel (legering) van verschillende metalen die versmolten zijn. Stainless steel is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof.
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd. Maar omdat 'gewoon' staal niet per definitie roest, gebruiken kenners liever het woord 'roestvast' staal.