Cafeïne staat namelijk bekend als opwekkend middel, en dat is natuurlijk iets wat je juist niet kunt gebruiken bij een slechte nachtrust. Rooibos en kruidenthee zijn de twee theesoorten die nooit cafeïne bevatten, daarom zijn deze twee theesoorten heel geschikt om te drinken voor het slapengaan.
Een studie van de Universiteit van Stellenbosch toonde aan dat rooibos stress en angstgevoelens kan verlichten en daardoor kan helpen bij een goede nachtrust.
Een nadeel van Rooibosthee is dat bij overmatige consumptie het kan zorgen dat je lichaam te veel leverenzymen aanmaakt. Maar geen zorgen dat gebeurt niet zomaar. Het voedingscentrum adviseert niet meer dan drie kopjes per dag. Als je dat aanhoudt weet je zeker dat er niks kan gebeuren.
Goede thee om beter te slapen
Kamille: kamille wordt al jaren ingezet als natuurlijke manier om inflammatie te verzachten en angsten en insomnia mee te behandelen. De rustgevende kracht van kamille werd ook al in verschillende studies aangetoond.
Gelukkig hoef je thee voor het slapen niet direct af te zweren. Probeer alleen wel zwarte thee en groene thee te vermijden. Deze bevatten namelijk de meeste theïne. Het beste kun je 's avonds kruidenthee drinken.
Kamillethee
Kamillethee is een 'slaapopwekker' van nature en stimuleert de melatonine aanmaak. Melatonine is je namelijk je slaaphormoon. Ook kalmeert kamille het zenuwstelsel en de spieren. Het geeft je dus een ontspannen gevoel, zelfs na een stressvolle dag.
Ook zit rooibosthee boordevol antioxidanten zoals calcium en ijzer. Zolang je niet meer dan 3 kopjes per dag drinkt, heeft rooibosthee geen nadelen.
Slaapthee bevat kruiden die bekend staan om hun kalmerende werking. Ingrediënten die u vaak terugziet zijn kamille, valeriaan, citroengras, lavendel, kruidnagel en meer. Belangrijk om te benadrukken is dat veel theesoorten cafeïne bevatten. In thee wordt deze cafeïne ook wel theïne genoemd.
Rooibos smaakt niet alleen heerlijk, het is verder ook nog eens cafeïnevrij en bevat mineralen. Zo helpt rooibos beschermen tegen oxidatieve stress door de polyfenolen, catechines, flavanolen en vitamine C, bestanddelen die van nature aanwezig zijn in rooibos.
Rooibos is oorspronkelijk geen thee, maar een kruid. Het bevat geen cafeïne waardoor je het beste het drankje in de avond kunt drinken. Daarnaast heeft het een heerlijke zoete smaak en hierdoor perfect voor een zoetekauw. Rooibos is niet direct gezonder dan groene of zwarte thee.
Het verhoogt je bloeddruk, waardoor het risico op hart- en vaatziektes ook hoger wordt. Een kopje biologische rooibos thee per dag zorgt ervoor dat je je minder gestrest voelt en dat je minder last hebt van nerveuze spanning.
Kruidenthee, rooibosthee en vruchtenthee. Kruidenthee, rooboisthee en vruchtenthee kunnen het best gezet worden met water met een temperatuur van 100 graden Celsius en voor de optimale smaak laat je ze 5 tot 6 minuten trekken.
Ontstekingsremmend en ontspannend: De flavonoïden in rooibos hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.
Drink na 6 uur 's avonds geen koffie, thee of iets anders met cafeïne. Kijk minimaal 1 uur voordat je gaat slapen niet meer naar je telefoon, tablet of computer. Zet een half uur voor het slapen de tv uit.
Maar de combinatie honing en rooibos thee is wel geweldig, lekker en gezond! Deze rooibos thee mag officieel de naam 'thee' niet dragen, aangezien de bladeren niet van de theeplant (Camellia sinensis) afkomstig zijn. Deze 'thee' wordt namelijk gemaakt van de bladeren van de rooibosplant (Aspalathus linearis).
Rooibos is afkomstig van een plant die van nature voorkomt in Zuid-Afrika. En omdat Rooibos niet afkomstig is van de theeplant is het eigenlijk ook geen thee en bevat dit dus ook geen cafeïne.
Kruidenthee zonder cafeïne
De bekendste kruidenthee is namelijk een vorm die eenieder van ons wel eens heeft gedronken: rooibos! In tegenstelling tot groene en zwarte thee, wordt rooibos gemaakt van de Aspallathus Linearis. Deze plant is onderdeel van de vlinderbloemenfamilie en bevat geen cafeïne.
Kamillethee
Apigenine, een stof in kamille, werkt immers als natuurlijke stressverlichter. Kamp je met angst en stress, dan is kamillethee de beste thee voor jou. Kamillethee is ook een aanrader net voor het slapengaan. Het bevordert de slaap en helpt je zorgeloos in te dommelen.
Stress verlagende theesoorten
Zwarte thee: Uit een wetenschappelijk onderzoek over zwarte thee is gebleken dat 6 weken theeconsumptie zorgt voor minder post-stress cortisol en meer ontspanning. Degenen die thee dronken herstelden sneller van een stressvolle taak en gaven ook aan zich meer ontspannen te voelen.
Kies snacks die je slaap bevorderen zoals een banaan of kersen. In de winter drink je gewoon een glasje kersensap. Als er verse kersen zijn in de zomer, zijn ze heerlijk met een klein glaasje magere yoghurt. Kersen bevatten tryptofaan, een aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij je slaap.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid. Heeft u last van chronische insomnia? Probeer dan eens kiwi.