Toch is je hond niet in staat om pittig eten te proeven. In peper en pepertjes bijvoorbeeld zit de stof capsaïcine. Bij mensen zorgt dit voor een pijnsensatie die onze hersenen vertalen naar 'pittig' of 'heet'. Honden voelen dit niet zo.
De smaakzin van onze honden
In principe hebben onze viervoeters dezelfde vijf basissmaken als wij: hartig (vleesachtig), bitter, zuur, zoet en zout. Zij hebben echter gemiddeld slechts 1700 smaakreceptoren, vergeleken met de fijne smaaksensatie van de mens met 9000.
Mensen hebben namelijk zo'n zes keer meer smaakpapillen dan honden, namelijk ca. 9000 terwijl honden er ongeveer 1700 hebben. Katten hebben er zelfs minder dan 500! Ze proeven vooral minder zoet en zout.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Een ontspannen hond smakt
Het smakken is zeer normaal en wijst erop, dat uw hond zeer ontspannen is. Daarom kan het smakken bij honden ook voorkomen, terwijl ze met hun eigenaar knuffelen en door hem geaaid worden. Als u in deze situatie bij uw hond smakgeluiden hoort, moet u dat als een compliment zien.
#2 Katten proeven geen zoet
Geef een kat geen ijsje want de zoete smaak kennen ze niet zo goed. Geef ze liever iets zout, zuur of bitter. Katten hebben in het algemeen minder smaakpapillen, zo'n twintig keer minder dan mensen. Hun reukzin is dus veel belangrijker dan de smaakzin.
Laten we gelijk waarschuwen: pittig eten is voor een hond af te raden. Hij kan namelijk klachten krijgen als misselijkheid, diarree of maagproblemen. Toch is je hond niet in staat om pittig eten te proeven. In peper en pepertjes bijvoorbeeld zit de stof capsaïcine.
Om je een idee te geven: mensen hebben ongeveer 10.000 smaakpapillen en een kip heeft er maar 30! Katten volgen in het rijtje met net geen 500 smaakpapillen. Omgekeerd zijn er dieren die extreem veel smaakpapillen hebben. Varkens hebben er 14.000 en koeien zelfs 25.000.
Op de tong vinden we de zintuiglijke receptoren voor smaak, afgeschermd door kleine structuren: de smaakpapillen. Deze receptoren,de smaakknoppen, detecteren de smaakmoleculen en sturen vervolgens informatie over de smaakzin in de mond naar de hersenen. Bij een volwassene bevat de tong circa 500 tot 5000 smaakpapillen.
Bij honden is het reukvermogen bijzonder goed ontwikkeld en beter dan het reukvermogen van katten. Een hond heeft namelijk wel 149 tot 300 miljoen geurreceptoren! Een kat daarentegen heeft 45 tot 80 miljoen geurreceptoren, wat in vergelijking met mensen nog steeds veel meer is.
Een kat die gekruid en / of pittig voedsel eet, loopt risico op gastro-intestinale en spijsverteringsproblemen, zoals maagklachten, diarree en braken. Dit komt door de capsaïcine die wordt aangetroffen in kruiden, zoals cayennepeper. De tong van een kat kan de complexe smaak ook niet verwerken.
Honden kunnen erg goed ruiken, wel een miljoen keer beter dan de mens! Honden kunnen beter ruiken, omdat ze meer reukcellen hebben. Hoe langer de snuit is, des te beter het reukvermogen. Een hond kan ook rond de 300 keer per minuut inademen, zodat er steeds nieuwe toevoer van verse lucht is.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Honden kunnen bijvoorbeeld verjaagd worden met ultrasoon geluid of door geur. Honden verjagen op geur kan doormiddel van korrels die u in de tuin strooit of door een spray in de tuin te sprayen. Deze middelen zijn niet gevaarlijk voor dieren maar houdt de honden op afstand door de onaangename geur.
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.
Augurken zijn niet geschikt voor honden
Ze bevatten azijn en verschillende kruiden, zoals mosterdzaad en knoflook. Bovendien bevatten augurken die in de supermarkt verkrijgbaar zijn vaak suiker en diverse toevoegingen.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
In tegenstelling tot katten, zwemmen honden graag en veel. Handig: ze hebben klieren die een vettige afscheiding produceren zodat het water makkelijker van hun vacht druipt. Het is die afscheiding die bij contact met water de beruchte geur produceert. Je kunt het ook ruiken in een vettig glas waarin je water giet.