De wezel hoort met bunzing en hermelijn bij de kleine marterachtigen. Deze kleine roofdieren hebben één probleem: je ziet ze bijna nooit. Bunzing, hermelijn en wezel zijn dieren die bijna iedereen wel kent, maar waar bijna niemand iets van weet.
#1. De gobipaardenspringmuis is een zoogdier en komt voor in China en Mongolie. Er is niet veel over het beestje bekend.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen.
De Aye Aye word ook wel het vingerdier genoemd. Dit vreemde diertje heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende middelvingers. Met de lange middelvinger worden, door middel van tikjes op de bast van de boom, larven gelokaliseerd om op te eten. De Aye Aye komt voor in Madagaskar.
En het domste dier ter wereld: de kakapo
Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk. Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen. Hij heeft een unieke structuur in de lenzen van zijn oog.
Daarmee is het - onofficieel - het lelijkste dier ter wereld. Met meer dan tienduizend stemmen verschil won de blobvis de titel. De blobvis leeft voor de kust van Australië op dieptes tussen 600 en 1.200 meter.
De Mediterrane monniksrob is het meest zeldzame zeeroofdier ter wereld en er zijn nog maar zo'n 600 exemplaren over in het wild – een zeer schaars aantal en de kans is groot dat hen hetzelfde lot zal treffen als dat van de Caribische monniksrob: uitsterving.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
Het sterkste dier ter wereld in verhouding tot zijn lichaamslengte is de blinde hoornmijt. Dit minuscule wezentje kan namelijk 1200 keer zijn eigen gewicht dragen.
Het sloomste dier ter wereld: de luiaard.
We hebben het over het vogelbekdier, een opmerkelijk zoogdier dat wel een heel bijzondere kruising lijkt tussen een eend en een bever. Europeanen ontdekten het vogelbekdier tegen het einde van de 18e eeuw in Oost-Australië en Tasmanië. En sindsdien heeft dit merkwaardige beest vele onderzoekers verbijsterd.
Ratelslangen (tot 24 uur)
Spons. Door de lage temperatuur van het zeewater groeit een spons erg langzaam. Wordt zo'n 1000 jaar. Er zijn voorbeelden van meer dan 1500 jaar oud.
dohrnii bijzonder: de kwal pakt namelijk niet één lichaamsdeel, maar zijn gehele lichaam aan. En dat doet de kwal ook niet zomaar één keer. Onderzoek toont aan dat de kwallen herhaaldelijk weer jong kunnen worden. Vandaar dat de kwal ook wel 'onsterfelijk' wordt genoemd.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Draagtijd van een olifant
De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder.
De vergeetachtige eekhoorn. Eekhoorns zijn dieren met extreme verzamelwoede. De hele dag zijn ze op zoek naar zaden, eikels, dennenappels en noten die ze verstoppen onder blaadjes of aarde om later op te eten. Naast verzamelwoede lijden ze echter vaak ook aan vergeetachtigheid.
Dodo: uitgestorven door de mens
Wat opvallend was aan dit gevleugelde dier is dat het een vogel was die niet kon vliegen. De dodo leefde op een tamelijk klein leefgebied op Mauritius, een eiland. Door dit afgebakende leefgebied heeft de vogel zich niet breed voort kunnen planten.