Sporten en bewegen verbetert je conditie als aanstaande moeder. Ook word je er sterker van en dat komt tijdens en na de bevalling goed van pas. Bovendien kun je er het risico op zwangerschapskwalen als spataderen, zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging mee verkleinen.
Vermijd springen en schokkende bewegingen.Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
Bewegen aan matige intensiteit: minstens 150 minuten per week. Dat kan je mooi spreiden over de 7 dagen. Bijvoorbeeld: minimum 5 dagen per week 30 minuten elektrisch fietsen of wandelen aan een goed tempo, of zwemmen.
Als je de gewoonte hebt om dagelijks te wandelen, dan kan je gerust door blijven gaan. Maak bijvoorbeeld elke dag een klein tochtje van een uur. Zo behoud je een zekere regelmaat en gooi je je gewoontes niet te plots om, dat zou je lichaam kunnen verrassen.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Er wordt beweerd dat gedurende de zwangerschap zware fysieke inspanning zoals trekken, duwen, tillen of bukken nadelig kan zijn. Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt.
Zet de knieholtes tegen de rand van de stoel. Hou de rug recht en buig vanuit de heupen naar voren (tuimelaar). Pak de armleuningen vast en ga zachtjes zitten. Span hierbij de bekkenbodem en de onderbuik licht aan en adem uit.
Bevordering van cardiovasculaire gezondheid
Regelmatig wandelen tijdens de zwangerschap helpt de cardiovasculaire fitheid te behouden. Het verhoogt de hartslag op een veilige manier en verbetert de bloedcirculatie, wat essentieel is voor zowel de moeder als de groeiende baby.
Tijdens de zwangerschap zijn er hormonen actief zoals relaxine die zorgen voor verweking van banden, pezen en bindweefsel. De druk op de bekkenbodemspieren is al hoog (door het gewicht van de baarmoeder, vruchtwater en baby) en je wilt dit niet onnodig opvoeren door ook nog te springen of rennen.
Tijdens de zwangerschap wil je altijd uitblazen als je iets optilt of kracht zet. Op die manier voorkom je te veel druk op de bekkenbodem en buikwand. Hiermee kun je klachten zoals urineverlies, een verzakking of diastase voorkomen. Let goed op je houding als je bukt of tilt.
Til aan het begin van je zwangerschap altijd in één handeling en niet meer dan 10 kilo. Na de 20e zwangerschapsweek til je niet meer dan 10 keer per dag maximaal 5 kilo. Na de 30e zwangerschapsweek til je niet meer dan 5 keer per dag maximaal 5 kilo.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen. In het derde trimester groeit jouw baby flink in gewicht.
Het hartje klopt op dit moment razendsnel, waarschijnlijk nog meer dan 160 slagen per minuut. Wat later in de zwangerschap neemt de snelheid van de hartslag iets af tot ongeveer tussen de 110 en de 160 slagen per minuut.
Zwanger zwemmen versterkt de spieren. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk de spieren in je buik, rug en bekkenbodem sterk te houden. Zwemmen is hiervoor de perfecte manier. Zwanger zwemmen verbetert de bloedsomloop.
Rustig wandelen, fietsen of in je eerste maanden op een consistent tempo lopen is een heel goed idee. Doe je dat niet graag buiten kan je altijd opteren voor een loopband of hometrainer. Vermijd dus lange trainingen of high intensity training (HIIT).
Doe een dutje
Niet altijd eenvoudig op een drukke (werk)dag, maar even na het avondeten of in het weekend: zeker doen. Ga op bed liggen en dut lekker weg. Na een dutje voel jij jezelf een stuk beter. Er is geen tijd gebonden aan een dutje, een half uur kan genoeg zijn en twee uur te kort.
Op je zij slapen
Op je rechterzij slapen drukt op de 'vena cava inferior' of je onderste holle ader. Als dat te lang duurt, kan je je duizelig voelen. Om dat te vermijden, draai je je dus beter op je linkerzij. Druk op deze ader heeft geen invloed op de bloedstroom van je baby.
Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.
Zwangere vrouwen leggen hem vaak als steun onder hun buik, dan tussen de benen door naar de onderrug waar hij steun aan biedt. Daarnaast is het zwangerschapskussen heel fijn om te voorkomen dat je op je rug draait in je slaap. Sommige vrouwen kunnen niet meer op hun rug liggen omdat ze dan duizelig worden.
Moet je toch tillen? Let er dan op dat je niet meer dan 10 kilo per keer tilt. Vanaf week 20 mag je volgens de richtlijn niet meer dan 10 keer per dag tillen en het gewicht dat je tilt mag dan niet zwaarder zijn dan 5 kilo. Vanaf de 30e week van de zwangerschap geldt dat je niet meer dan 5 keer per dag mag tillen.
Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed. Als in de loop van de opname blijkt dat de weeën afnemen, mag u meer bewegen.
Eerste trimester
Het hormoonniveau stijgt en kan zorgen voor stemmingswisselingen. De borsten zijn vaak gespannen en worden groter. Door het progesteron kan de vermoeidheid zwaar toeslaan tijdens de eerste drie maanden. De misselijkheid kan optreden tot de 14de week ongeveer.
Slaaptips voor tijdens je zwangerschap
Probeer op je linkerzij te slapen. De baarmoeder drukt dan minder op je lever, wat comfortabeler is. Neem een warm bad, kort voor het slapengaan. Dat zijn twee vliegen in één klap: je wordt er heerlijk ontspannen van én lekker slaperig.
Voor zwangere vrouwen geldt: Paracetamol is de meest veilige pijnstiller tijdens de zwangerschap; Weeg het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap altijd af tegen de ernst van de klachten.