Dampremmende Polyethyleen T200 folie past u toe onder de EPDM. Bevestigen met dubbelzijdige tape. De dampremmende folie past u toe onder de isolatie. De folie voorkomt optrekkend vocht.
EPDM kunt u alleen aanbrengen op daarvoor geschikte PIR isolatieplaten. Bij EPDM XL kunt u PIR isolatieplaten kopen met de juiste cachering. Deze speciale laag zorgt voor een optimale hechting van de EPDM lijm. Onder deze isolatieplaten dient een dampremmende folie aangebracht te worden.
Wat u moet weten over EPDM dakbedekking
– EPDM is een dakbedekking die de eigenschap heeft dat het materiaal zo goed als dampdicht is. – Doordat EPDM bijna zo goed als dampdicht is kun je het materiaal niet zomaar over een bestaand dak met bitumen aanbrengen.
Bij niet verwarmde schuren of een overkapping kan EPDM dakbedekking direct op het hout worden verlijmd. Bij daken van verwarmde ruimtes kan er condensvorming optreden tussen het EPDM en de houten ondergrond. Met PIR isolatie platen in combinatie met damp werende folie kan condensvorming voorkomen worden.
Een EPDM dakbedekking is ook uitermate geschikt voor verschillende soorten houten ondergronden. Zo kunt u EPDM verlijmen op OSB platen, underlayment platen of een houten dakbeschot. Wilt u EPDM direct op hout lijmen? Dat is geen probleem!
Neen, regen, sneeuw en ijs moeten verwijderd worden alvorens de EPDM-dakbedekking kan verlijmd worden.
Eén van de grote voordelen van EPDM is dat deze dakbedekking altijd – winter én zomer – beloopbaar is. EPDM behoudt als materiaal in alle omstandigheden dezelfde soepele en flexibele eigenschappen, of het nu koud of warm is. Hiermee staat EPDM in schril contrast met traditionele dakbedekkingen zoals roofing (bitumen).
Geschikte ondergronden voor TEC7 PT7 Hechtingsprimer
PP(polypropyleen), PP/EPDM, ABS, SAN PC, PA, PUR-RIM, R-TRU, PPO, PBT, PUR flexibele schuim, up-GF plastc, poedercoating, gelakte oppervlakken.
PIR isolatie plat dak
Door PIR afschotplaten te plaatsen kan het hemelwater snel en eenvoudig worden afgevoerd. De aflopende zijde van deze PIR platen met een verloopdikte van 1 tot 2 centimeter maken dit mogelijk. De PIR afschotplaten zijn zeer geschikt voor EPDM dakbedekking.
EPDM staat erom bekend dat het goed aan te brengen is op diverse ondergronden, zo ook diverse soorten houten ondergronden. Zo kunt u EPDM bijvoorbeeld verlijmen op OSB platen, underlayment platen of een houten dakbeschot. EPDM direct op hout lijmen is dan ook geen enkel probleem.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
Welk EPDM op een plat dak
Gaat het om een dak van een huis, een bedrijfspand, een loods, garage of appartement, dan moet u zeker voor EPDM met een dikte van 1,3mm gaan. Dit EPDM is net even dikker waardoor het een nog langere levensduur heeft en dus ook langer waterdicht is.
EPDM dakbedekking heeft een lange levensduur. Indien u EPDM op de juiste manier legt en daarbij onze EPDM lijm gebruikt, kunt u verwachten dat uw dakbedekking minstens 40 jaar meegaat.
Belangrijk is om de EPDM stroken stukje voor beetje op het zink te lijmen. Dit zorgt ervoor dat aanbrengen een stuk makkelijker en secuurder gaat. Verlijmen is het eenvoudigst met een vachtroller of lijmspuitbus.
Wanneer EPDM correct en vakkundig wordt geplaatst, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een EPDM-folie na verloop van jaren toch loskomt, is er in de hoeken geen kimfixatie geplaatst of is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan de EPDM zelf, wel aan de slechte plaatsing.
Het is verstandig om een afdichtingskit te gebruiken die gespecialiseerd is in een hechting op epdm. Ons advies: De Soudal Silirub epdm. Deze kit is op basis van siliconen, polysiloxaan om precies te zijn.
Dampremmende folie en PIR
Gebruik daarom altijd de dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen!
Welke EPDM lijm gaat u gebruiken? Vaak wordt EPDM met contactlijm verlijmd, maar ook met onze spuitlijm kunt u prima uw EPDM verlijmen. Het aanbrengen van spuitlijm gaat sneller. Bij het drukvat moet wel eenmalig een spuitpistool en drukslang worden aangeschaft.
De isolatie van het plat dak wordt langs de binnenzijde van de dakconstructie aangebracht, onder het dakbeschot. In geval van een houten roostering wordt het isolatiemateriaal tussen de balken aangebracht. De draagconstructie met de waterwerende laag (beton, hout, PVC, EPDM, roofing,..)
Met behulp van lauw water met een scheutje ammoniak kunt u met een bezem het dakoppervlak schoonmaken. Door de toevoeging van ammoniak is het plat dak meteen vetvrij, waardoor de lijm beter zal hechten. Laat het plat dak daarna wel opdrogen voordat u de EPDM dakbedekking gaat aanbrengen.
Wat kost EPDM dakbedekking? EPDM dakbedekking is flexibeler dan PVC en gaat nog langer mee. De prijs per m² van de aanschaf inclusief het aanbrengen van EPDM is ongeveer €70,- per m² en is afhankelijk van het aantal m² en de moeilijkheid van de dakvorm.
Kun je EPDM rubberfolie lassen? Ja, EPDM rubberfolie kan ook worden gelast. Dit wordt gedaan door middel van lassen met hete lucht door een speciale rubberen strip. Een voorbeeld hiervan is de Europese rubberfolie van 0.75 mm dik.
Over het algemeen stellen wij dat bij woonhuizen en bedrijfspanden u altijd moet gaan voor zekerheid, dus een EPDM dikte van 1,3 mm. Zoekt u dakbedekking voor een tuinhuis, serre of schuurtje, dan is een dikte van 1,0 mm ook voldoende.
Als u zo goed mogelijk op de toekomst voorbereid wilt zijn, is EPDM dakbedekking van 1,30 mm zeer geschikt voor alle toepassingen. EPDM folie met deze dikte is over het algemeen prima beloopbaar, mede dankzij overige product specificaties zoals een hoge elasticiteit.
De plekken op het dak waar het horizontale oppervlak overgaat naar verticale opstanden, zorgen namelijk voor grote trekkrachten op het EPDM rubber door het constante uitzetten en krimpen. Na verloop van tijd leidt dit onvermijdelijk tot scheuren of lostrekken van de dakbedekking.