Anders dan gewoon behang is renovlies verwijderen naar verhouding makkelijker. Waar 'gewoon' behang tot in den treuren gestoomd dient te worden en constant in kleine stukjes scheurt is dit bij renovlies behang verwijderen niet het geval.
Ga je glasvezelbehang, vliesbehang of vinyl behang verwijderen? Vliesbehang verwijderen is niet moeilijk. Je trekt simpelweg de stroken droog van de wand. Je hoeft niets af te stomen, voor te weken of af te krabben en je kunt direct weer opnieuw behangen.
Vliesbehang verwijderen is heel gemakkelijk! U trekt het vliesbehang eenvoudig - strook voor strook - droog van de wand! Afstomen is niet nodig, u hoeft het behang niet voor te weken en er blijven nauwelijks stukjes vast zitten. Over de glasvlies-ondergrond die achterblijft kunt u simpel weer opnieuw behangen.
Glasvezelbehang wordt vastgeplakt met lijm op waterbasis, het is dus altijd mogelijk om het glasvezelbehang te verwijderen. Dit kunt u het beste doen door speciaal afbijtmiddel aan te brengen op het behang. Dek het vervolgens af met folie en laat het goed inwerken.
Glasvezelbehang verwijderen is een lastige en tijdrovende klus. Het wordt geplaatst met hoogwaardige lijm en is 1 van de sterkste behangsoorten op de markt. Ook de structuur van de glasvezel maakt van het verwijderen een klus waarbij je veel geduld moet uitoefenen.
Wij adviseren om alleen behang over behang aan te brengen op glad renovlies behang. Dit behang wordt ook wel bouwbehang genoemd. Dit behang is glad en egaal, en dat zorgt ervoor dat je nieuwe behang probleemloos aangebracht kan worden over dit behang.
Vliespapier verwijderen kan heel eenvoudig door het baan voor baan van de muur te trekken. Je hoeft geen speciale technieken of een stoomapparaat te gebruiken. Door met een plamuurmes voorzichtig achter een hoekje te steken kun je een beginnetje maken en vervolgens zo de hele baan in een keer van de muur trekken.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Glasvezelbehang is net iets dikker en stootvaster dan vliesbehang; Bestaande woningen worden meestal behangen met glasvezelbehang en nieuwbouwwoningen met vliesbehang; Vliesbehang biedt een alternatief voor stucen.
Vliesbehang is met muurverf te overschilderen. Afhankelijk van de kleur van de ondergrond en en de kleur van de verf heb je daarvoor twee tot drie lagen verf nodig. Laat het behang tussen elke verflaag altijd goed drogen (minimaal 24 uur), anders wordt het te vochtig en loop je het risico dat de lijmlaag loskomt.
Vul het apparaat met water en laat het op temperatuur komen. Zodra het water op temperatuur is, zal het spuitstuk (de afstomer) gaan sissen en stoom uitblazen. Houd de afstomer ongeveer een halve minuut tegen het behang aan dat u wilt verwijderen en steek daarna direct af met een afsteek- of plamuurmes.
Vaak wordt er gerekend met een een m² prijs van behang eraf halen. Je betaalt vaak voor een oppervlakte van 50 m² tussen de 300 en 600 euro en voor een oppervlakte van 100 m² tussen de 500 en 700 euro.
Vliesbehang is gemaakt van textiel-, papier- en kunststofvezels en is daarom heel sterk. Het is makkelijk aan te brengen zonder behangtafel en ook makkelijk weer te verwijderen. Ook kun je er een kleurtje overheen verven. Dit behang kan echter wel doorschijnend zijn en is iets duurder dan andere soorten.
Behang is heel eenvoudig te verwijderen met behulp van een behangstomer of warm water, spons en een plamuurmes. Zowel de stomer als de spons met water maken het behang vochtig waardoor het losweekt van de muur. Vaak kun je het behang dan al van de muur trekken.
Verwijder sterk uitstekende oneffenheden door deze weg te schuren of weg te steken met een plamuurmes. Heb je glasvezelbehang? Verwijder dan de loszittende stukken. Vul gaten, beschadigingen en naden dieper dan 2 mm met een geschikt vulmiddel.
Wellicht heeft u toch verhalen gehoord over de eventuele nadelen van renovlies. Zo zouden de naden van de banen vaak toch zichtbaar zijn, zouden er plooien ontstaan in de hoeken en zou het eindresultaat nooit zo strak zijn als bij stucwerk.
Hoewel renovlies ook een naadloze afwerking heeft, is stucwerk onbetwist de beste keuze voor perfect afgewerkte wanden. Daarnaast geeft een gestucte wand een moderne uitstraling en is een glad afgewerkte muur gemakkelijk te herstellen bij beschadiging. Dit geldt overigens niet voor stucwerk met structuur.
Renovlies is gemaakt van papier, terwijl glasvlies van glasvezels is gemaakt. Renovlies is net zo strak als stucwerk. Glasvliesbehang kan dit ook zijn, maar je kunt ook kiezen om een licht reliëf aan te laten brengen. Renovlies is sterker en stootvaster dan glasvliesbehang.
De huidige staat van de muren speelt een rol bij de bepaling van het renovlies behang. Heb je een vlakke muur zonder oneffenheden en scheurtjes? Dan is 120 grams renovlies geschikt. Voor muren met kleine oneffenheden is 150 gram renovlies beter geschikt.
Wil je renovlies afwerken met een andere kleur? Bij donkere of felle kleuren brengen we altijd 2 verflagen aan. Na de eerste keer sausen komen we vaak nog kleinigheden tegen, deze vallen pas op na de eerste verflaag met kleur. Door het renovlies behang tweemaal te sausen met kleur krijg je het beste resultaat.
Het meest gangbaar is renovlies 130 gram, 140 grams renovlies en 150 grams. Het renovlies 200 grams is bij nieuwbouw niet nodig, dit wordt vooral bij oude woningen toegepast waar de wanden zeer ruw zijn. Renovlies behang 150 grams is sterker dan renovlies behang 130 grams.
Weken met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes Door te weken met een speciaal sopje laat je behang vaak nog makkelijker los. Je kunt een heet sopje maken met een beetje afwasmiddel, biotex of azijn. Maak een mengsel heet water met het gewenste product en doe dit in een plantenspuit. Zo kun je gemakkelijk de muur nat maken.
Het makkelijkste behang om (zelf) te verwerken is vliesbehang. Vliesbehang is superstevig, stootvast, rekt niet, is makkelijk afwasbaar, moeilijk ontvlambaar én… ideaal voor beginners. Je hebt niet eens een behangtafel nodig!