Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Er zijn twee varianten van islamitische slacht: dhabh, doorsnijden van de keel (bij kleinvee/gevogelte en rundvee); en nahr, doorsnijden van de halsslagaders aan de basis van de nek (dromedarissen en rundvee).
Op de vierde dag wordt niet meer geofferd. Daarnaast dient het slachten overdag te gebeuren en niet 's avonds[5] vanwege de volgende woorden van Allah (interpretatie van de betekenis): “En (zodat) zij de Naam van Allah op de bekende dagen zullen uitspreken (als dank) voor de veedieren waarmee Hij hen heeft voorzien.”
In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.
In Nederland is onverdoofd of onbedwelmd slachten verboden in de reguliere vee-industrie. Het mag alleen bij de rituele slacht, zoals voor vlees dat koosjer (joods) of halal (islamitisch) moet zijn.
Is halal vlees goedkoper dan ander vlees? Ja, halal vlees is goedkoper dan gewoon vlees om twee redenen. Ten eerste zijn de meeste moslims hier niet zo rijk. We proberen dus het vlees goedkoper te verkopen.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Er zijn vier manieren voor het halal slachten van kippen: onverdoofd; elektrisch waterbad en handmatige slachting; elektrisch waterbad en machinale slachting; en gasmethode gevolgd door machinale slachting.
Het gemiddelde per dag ligt daardoor ook elke maand ongeveer gelijk en schommelt tussen de 1,6 en 1,8 miljoen. Ook de voorlopige cijfers van 2018 (waarin de maan december ontbreekt) laten eenzelfde beeld zien. Het aantal slachtingen in elf maanden komt uit op 593 miljoen, dat is gemiddeld zo'n 1,8 miljoen per dag.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Moslims moeten tijdens het Offerfeest een schaap slachten, behalve als het echt niet anders kan. Dat heeft de Raad van moslimtheologen beslist. Als het niet mogelijk is om hier te slachten, kunnen moslims een volmacht geven om in het buitenland een schaap te laten slachten of mogen ze gewoon gaan bidden in de moskee.
De meeste islamitische families slachten een schaap, maar dat hoeft niet per se. Een geit of een rund mag ook, maar in Nederland en België kiezen moslims in hoofdzaak voor schapen. Tijdens het offerfeest van vorig jaar werden 60.362 schapen, geiten en runderen ritueel geslacht.
Een schaap moet minstens zes maanden oud zijn van de koran.
Voorwaarden zijn dat de kip onverdoofd wordt geslacht en dat er een imam bij moet zijn. Een grote kippenslachter zegt daarom gecertificeerde slachters in dienst te hebben, die de imam kunnen vervangen. Wakker Dier bevestigt dat de meeste kip halal is.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
Bij halal slachten, legt hij uit, verdwijnt er meer bloed uit het vlees, omdat het dier de keel wordt doorgesneden en het meteen wordt opgehangen. Dat smaakt anders.
Dit gebeurt in 2 stappen. Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden.
Waarom ritueel slachten? Zowel joden als moslims die ritueel slachten zijn overtuigd van het feit dat een dier ook bij verdoving stress ervaart bij het vervoer naar een onbekende plaats. Tijdens de rituele slacht komen de dieren op hun zij te leggen, waardoor ze zich niet kunnen bezeren of weg kunnen springen.
De productielocatie in Boxtel is de grootste Vion-slachterij van het land. Per dag worden er zo'n 20.000 varkens geslacht. Er werken maar liefst 1900 productiemedewerkers, veelal arbeidsmigranten.
Halal assortiment van Jumbo
Voor Jumbo geldt net zo goed als voor de Albert Heijn dat je er prima terecht kunt voor je halal boodschappen. Ook daar is een ruim assortiment van Wahid halal producten verkrijgbaar, zoals kipfilet, rundergehakt, gekruide shoarma, biefburgers, hotwings en kip TV sticks.
Toegestaan is al het voedsel dat niet nadrukkelijk verboden is. Een aantal producten worden speciaal aanbevolen: honing (vanwege de genezende kracht), dadels, zoetigheid, zeedieren (behalve ongeschubde en aasetende dieren zoals krabben en zee-egels), melk, vlees en plantaardige olie zoals olijfolie.
Verboden vruchten voor moslims: haram
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Halal vlees is er in verschillende soorten te vinden. Zo kan je kiezen voor halal kip, halal gehakt, merguez of rookworsten. En heb je bij halal kip ook nog de keuze uit kipfilet, kipkrokant schnitzel, hotwings of döner.
Alvorens een paard wordt geslacht is het in de stal bij de slachterij voldoende tot rust gekomen. Dat biedt bij leven minder stress en komt na de slacht de kwaliteit van het vlees ten goede. Het paard wordt naar de schietplaats geleid waar het met behulp van een zogenaamd schietmasker wordt gedood.