Trots is een positieve emotie, maar er is een grens die tijdens het uitdrukken van trots niet overschreden zou moeten worden. Bij het overschrijden van deze grens, transformeert positief geëvalueerde trots naar negatief geëvalueerde arrogantie of hoogmoed (Reissland, 1994).
Trots is een heerlijk gevoel, een sterk gevoel van voldoening. Je hebt bijvoorbeeld een diploma behaald waarvan je dacht dat het je nooit zou lukken. Je hebt een eerste stap gezet om een ruzie bij te leggen, ook dan mag je trots zijn op jezelf. Trots is echter een emotie met twee kanten, een positieve en een negatieve.
Trots zijn betekent dat je erkent wat je hebt gedaan of wie je bent. Dat je iets overwonnen hebt en dat jij je daarvan bewust bent, bijvoorbeeld een stukje zelfontwikkeling of een ander helpen. Elke prestatie waarbij jij uit je comfortzone bent gekomen, is iets om trots op te zijn.
Laten we beginnen met de positieve uitleg, trots op iemand zijn. Dat ben je bijvoorbeeld als iemand iets heeft bereikt. Daarmee geef je aan dat deze persoon iets goeds of moois heeft gedaan. Natuurlijk kun je ook trots op jezelf zijn, omdat je blij bent met wat je hebt bereikt.
Trots is het gevoel van eigen waarde, dat degene bezit die fierheid heeft. Dikwijls wordt trots gebruikt voor een gevoel van eigenwaarde dat ongegrond is. Inbeelding is trots op eigenschappen of voorrechten, die men niet heeft, of in mindere mate heeft dan men zich voorstelt.
Trots ontstaat wanneer men vindt dat eigen gedrag geslaagd is, vergeleken met een bepaalde standaard, norm of doel. Om trots te kunnen voelen moet men eerst het vermogen voor zelfevaluatie hebben.
Misschien ben jij wel iemand die trots zijn moeilijk vindt. Dan is het extra belangrijk dat je inziet wat het belang van trots is. Allereerst is trots een pijler waar geluk op steunt. Wanneer je oprecht positief kunt aankijken naar wie je bent en wat je hebt bereikt, kun je je ook echt gelukkig voelen.
Zo hoor je vaak mensen zeggen dat ze trots zijn op iemand die zich niet neerlegt bij een ziekte, maar ertegen vecht en de ziekte uiteindelijk overwint (om even in de terminologie te blijven). Ook als die patiënt een wildvreemde is, kun je tegenwoordig heel wel zeggen dat je trots op hem of haar bent.
trots; groots; glorieus; fier; prat; flink; minachtend; kleinerend; uit de hoogte; hooghartig; neerbuigend; laatdunkend; geringschattend; indrukwekkend; aanzienlijk; majestueus; deftig; plechtig; parmant; nobel; statig; vorstelijk; parmantig; plechtstatig; arrogant; hoogmoedig; hovaardig; verwaand.
Trots definities
(m.) Uitspraak: [trɔts] 1) gevoel waardoor je wil laten zien dat je iets goed hebt gedaan of iets moois hebt Voorbeelden: `glimmen van trots`, `vaderlijke trots` 2) gevoel dat je meer waard bent dan anderen Voorbe...
Wetenschappers maken onderscheid tussen authentieke trots en valse trots, oftewel hoogmoed. Terwijl de eerste wordt geassocieerd met competentie, gezag en bewondering, wordt de laatste vaak geassocieerd met arrogantie, achterdocht en bedrog. Bij hoogmoed gaat het om trots waar geen geleverde prestaties tegenover staan.
Onzekerheid en trots hebben veel met elkaar te maken, mensen die nooit trots op zichzelf zijn hebben vaak een gebrek aan zelfvertrouwen. Te kritisch en trots op jezelf passen niet in één gedachte. Meer zelfvertrouwen zorgt voor meer tevredenheid en dankbaarheid waardoor je uiteindelijk trots op jezelf kunt zijn.
In de betekenis 'trots op wat men bezit of heeft bereikt' is fier standaardtaal in België. Trots is in die betekenis standaardtaal in het hele taalgebied. De Belgen zijn fier / trots op hun bier.
Laat in ieder geval zien dat je interesse hebt in een langere carrière bij het bedrijf. Noem iets wat in het verlengde ligt van de functie waarop je solliciteert. Zeg bijvoorbeeld dat je in die functie bepaalde vaardigheden verder hoopt te ontwikkelen, waardoor je door kunt groeien naar een (iets) hogere functie.
Trots heeft een hoge mate van weerspiegeling en reflectie op wat jij hebt gedaan, op wat je hebt verworven en op wie je bent. Je kunt ook trots zijn op de weg die je gegaan bent, hoe diep de weg ook was. Maar het zal altijd gaan over iets wat bij jou past.
Een medewerker die trots is op zijn team of organisatie, neemt initiatief, voelt zich verantwoordelijk en is gericht op samenwerken. Ervoor zorgen dat je mensen trots zijn op hun eigen prestaties en hun bedrijf is dus zowel in het belang van de medewerker als in het belang van het bedrijf.
Als je altijd haast hebt, zou het kunnen zijn dat het gaat om een angst met betrekking tot waar je heen gaat – of dat je probeert om een bepaalde consequentie van te laat komen te vermijden. Altijd maar haast hebben is natuurlijk heel vervelend en maakt het bijzonder lastig om te ontspannen en in het moment te leven.
Je bent je kernwaarden
De reden dat we ze kernwaarden noemen in plaats van simpelweg 'waarden', is omdat ze de kern zijn van je identiteit. Ze bepalen je prioriteiten, wat je doet (en hoe je het doet), je relaties, hoe je leven zal verlopen en zelfs wie je bent.
Kernwaarden zijn de belangrijkste waarden binnen een bedrijf. Het zijn eigenschappen of drijfveren die laten zien waar het bedrijf voor staat. Een bedrijf heeft bij voorkeur drie tot vijf heldere kernwaarden die de bedrijfscultuur in een keer duidelijk maken. Bijvoorbeeld: wij zijn nuchter, daadkrachtig en zorgvuldig.
Vaak benoemen vrienden of familieleden heel makkelijk waar jij voor staat en wat jij belangrijk vindt. Dus vraag aan je partner, je ouders of vrienden welke kernwaarden bij jou horen. Ook leuk, vraag het aan je collega's! Zij kennen je vanuit een andere rol en hebben wellicht interessante aanvullingen.