Gemiddeld is het aantal kittens 3 tot 5 per nest. Meestal komen de jongen met tussenpozen van 10 minuten tot 1 uur. In uitzonderingsgevallen kan dit oplopen tot 12 uur na de eerste 2 of 3 jongen. Het kan dus zijn dat er na een uur of 3 al 3 jongen zijn, maar dat wil dus niet zeggen dat dit alles.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
Een gemiddeld nestje bestaat uit vier kittens. Natuurlijk kunnen het er dus ook meer of minder zijn bij jouw poes. Daarnaast weet je pas zeker hoeveel jongen er komen een uurtje of 12 vanaf de bevalling.
Het gemiddelde aantal kittens per nest is 4-6. Een kat kan gemiddeld 3 nestjes per jaar krijgen en dus wel 18 kittens per jaar.
Inteelt is het aan elkaar paren van nauw verwante katten, bijvoorbeeld moeder/zoon, vader/dochter, broer/zus en halfbroer/halfzus. Het gaat hier om het paren van dieren die meer verwant zijn dan de gemiddelde populatie.
Antwoord. Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
De poes is na de bevalling vaak heel moe en wil veel slapen. Het is normaal dat ze veel slaapt, de kittens goed verzorgt en een tevreden indruk maakt. De poes wil vaak, net na de bevalling, niet bij de kittens weg komen om te eten. Bied daarom wat voedsel aan in de doos of andere plek waar de kittens liggen.
Een poes kan meerdere nestjes in een jaar krijgen. Dat zijn een hele hoop kittens en niet iedereen zit daarop te wachten. Veel mensen laten de poes steraliseren. Dat is een behandeling bij de dierenarts die ervoor zorgt dat een poes geen nestjes meer kan krijgen.
Uw taak tijdens de bevalling
Sommige katten worden liever alleen gelaten tijdens de bevalling, ze zullen zich dan ook echt verstoppen. Andere katten vinden het wel fijn als de eigenaar bij hun blijft. Het is dan belangrijk dat u vertrouwen geeft: dus raak niet in paniek, maar blijf rustig en vooral geduldig.
Dode kittens worden vaak met intacte vruchtvliezen geboren met placenta. Indien de vruchtvliezen nog niet kapot zijn zal de poes ze open bijten. Het kitten zal ook bewegen om de vliezen open te maken. Indien dit niet gebeurt, kunt u ingrijpen door het vruchtvlies te openen en het van het kitten af te halen.
Verschijnselen van de naderende bevalling Vlak voor de bevalling wordt de poes wat onrustig en valt het soms op dat ze een helder, taai, soms iets melkachtig slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur zullen plaatsvinden.
Het heeft vermoedelijk te maken met je aanwezigheid en de aandacht die je ze in die periode geeft. Ze willen je het gevoel geven dat ze nog graag bij je blijven, maar dat kost zoveel energie. Ze sterven dus bijna altijd wanneer je er niet bij zit.
Als de poes niet bevrucht wordt, is zij na drie weken weer krols. Wanneer de poes bevrucht is, wordt zij drachtig en zal zij na zo'n negen weken bevallen van een nestje. Ook moederpoezen worden gewoon weer krols, vaak al snel na de bevalling. Tien dagen tot twee weken na de bevalling kan zij alweer bevrucht worden.
Voordat ze bij u kwam wonen, was uw kitten er al aan gewend om een paar uur alleen met haar moeder te zijn. Als ze jonger is dan vier maanden, dan mag ze niet voor meer dan een paar uur alleen worden gelaten. Jonge kittens zijn nog steeds kwetsbaar en moeten regelmatig gecheckt worden.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.
Geef de moederpoes zo veel mogelijk eiwitrijke voeding. Denk hierbij aan kittenbrokjes, gekookte kipfilet (zonder zout), gekookte koolvis, etc. Tevens is het erg van belang dat de moederpoes veel vocht binnenkrijgt doormiddel van geitenmelk, koffieROOM, bouillon, geitenyoghurt etc.
De moederpoes moet haar kittens voeden en heeft daarvoor veel voedingsstoffen nodig. Ook moet zij de melk produceren en daarvoor heeft zij veel vocht nodig. De poes mag dus onbeperkt eten en drinken tijdens de zoogperiode.
Vaak waren deze kittens dan niet gezond. De moeder doodt ze dan om er niet verder energie in te moeten steken en zich te kunnen concentreren op de gezonde kittens. In gevallen waar alle kittens worden gedood, is dit meestal kort na de geboorte en vaak bij een eerste nestje.
De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn zuurstoftekort, onderkoeling en trauma. In principe verzorgt het moederdier na de bevalling zelf haar kroost. Zo likt ze de vruchtvliezen van de snuit van het kitten om de ademweg vrij te maken.
Uit onderzoek blijkt verder dat kittens goed naar hun moeder kijken en zo gedrag overnemen. Kittens van een bange zwerfmoeder kopiëren bijvoorbeeld het angstige gedrag van hun moeder ten aanzien van mensen. Kittens leren bepaalde (behendigheids)taken ook alleen door naar hun moeder te kijken.
Katten. Ook katten hebben een feilloos reukorgaan. Ook je kat ruikt dat je zwanger bent en komt daarom graag even met je knuffelen. Enerzijds omdat je misschien meer stilzit waardoor je kat langer op schoot kan zitten, maar anderzijds ook omdat ze de zwangerschapshormonen ruiken.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Mocht uw kat buiten lopen, dan is het mogelijk dat meerdere katers uw poes dekken. Zo kunnen de kittens verschillende vaders hebben. Door de prikkeling van de dekking treedt de eisprong op, waarna de bevruchting kan plaatsvinden.