Stokbonen zijn klimmende bonen, die met behulp van een stok of touw omhoog kunnen groeien. Stambonen zijn niet-klimmende bonen.
Er zijn oneindig veel soorten sperziebonen, het belangrijkste verschil is klimmende bonen (stokbonen) en niet klimmende bonen (stambonen).
Stokslaboon 'Neckarkönigin' – ook wel bekend als spekboon – heeft lange (ca. 20 cm), zeer vlezige peulen, die zeer lang mals blijven. Bij voorkeur de boon telen op een beschutte plaats. 75 gram is voldoende voor ongeveer 30 stokken.
Kook de schoongemaakte bonen in ruim water zonder zout. De bonen moeten nog licht beetgaar zijn na het koken. Test de garing door er met een vork in te prikken. De meest gebruikelijke kooktijd is 25-30 minuten, maar er zijn ook spekbonen die je een uur moet koken.
Stokbonen willen omhoog
Bonenplantjes groeien hard en gaan al snel op zoek naar iets waar ze zich aan omhoog kunnen winden. Help ze dus een beetje in de richting van het net aan het klimrek. Hebben ze dat eenmaal gevonden dan hoef je niets meer te doen: ze winden zich vanzelf omhoog. Verzorg de plantjes goed.
Stokbonen zijn klimmende bonen, die met behulp van een stok of touw omhoog kunnen groeien. Stambonen zijn niet-klimmende bonen. De planten worden tussen de 40 en 60 centimeter groot en hebben dan ook geen ondersteuning nodig. Benieuwd of er nog meer verschillen tussen stokbonen en stambonen zijn?
Zaaien en planten
Je zaait zo'n 4-5 bonen per stok, op een afstand van 75x75 cm.
De peulen kunnen 7 tot 10 cm lang zijn maar bonen van 15 tot 20 cm bestaan ook. Bladeren komen meestal per drie. De bloemen zijn geel, paars of wit. Staak- of stokbonen kunnen groeien tot 2 meter in 60 tot 85 dagen.
In de teelt worden spekbonen ook wel stokslabonen genoemd omdat ze groeien langs een bonenstakenconstructie gemaakt van stokken.
Sla telen onder bonenstokken
Zaai er wat sla of andijvie zaden, en als dan de bonen te veel licht weg nemen, zijn ze klaar om te oogsten!
Stokbonen voorzichtig vastmaken
Gebruik hiervoor een touwtje dat geen schade kan aanrichten (dus niet te scherp). Eventueel kun je hiervoor hol binddraad gebruiken, maar dat hoeft niet. Knoop het vooral ook niet strak aan, maar leg het heel losjes om de plant heen.
Bestel Spekbonen
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
Dit zijn tuinbonen, peultjes, doperwtjes en capucijners. Deze peulvruchten kun je al eind mei en begin juni oogsten. Sperziebonen, droogbonen en sojabonen kunnen niet tegen koude en vorst. Ze houden van warmte en daarom zaai je pas na half mei, als de IJsheiligen voorbij zijn.
Stamslabonen Miracle is een verbeterd bonenras, worden ook wel Chinese boontjes genoemd, met ronde, rechte bonen van ca. 10 – 12 cm, die prima smaken. De zeer uniforme donkere peulen zijn extra fijn. Het gewas is bestand tegen minder goede weersomstandigheden.
Snijbonen
De snijboon is een lange platte boon van wel 25 centimeter lang. Ze hebben een heldere groene kleur. Zoals de naam al zegt worden deze bonen versneden in reepjes. Snijbonen hebben een echte bonen smaak en worden meestal als hoofdgerecht geserveerd.
Staakbonen worden meer dan manshoog, ze hebben een stengel en ranken om langs een steun omhoog te klimmen. Ze groeien snel en geven eerst een waterval van bloemen, daarna volgen de peulen. Die je moet laten hangen tot na de zomer.
De snijboon is het platte, lange broertje van de sperzieboon. De boon werd vroeger in kleine stukjes gesneden zodat het makkelijker te eten was, de boon zat namelijk vol taaie draden. Nu zijn de meeste snijboonrassen bijna draadloos.
Bonen kun je grofweg indelen in twee groepen, namelijk de Phaseolus vulgaris (slabonen, snijbonen) en de Phaseolus coccineus (pronkbonen). Hierbij hebben wij geen rekening gehouden met tuinbonen (Vicia faba). Erwten (pisum sativum) zoals doperwten, peulen, kapucijners behoren ook niet tot deze categorie bonen.
Boontjes houden niet van natte grond want dan kunnen de zaden rotten, het zand zorgt voor een betere afwatering. Houd de zaden vochtig maar geef ze zeker niet te veel water. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken.
Bonen groeien op bijna alle grondsoorten, maar houden niet van zure grond. Ze groeien goed in de volle zon, op warme grond die niet te nat is. Bonen zorgen zelf voor stikstof doordat ze stikstof uit de lucht opslaan in de wortelknobbeltjes (stikstofsynthese). Daarom hebben ze weinig bemesting nodig.
Groenten die een normale dosis kalk nodig hebben (1 kg/10 m²): Vruchtgewassen, zoals: tomaten,komkommer, courgettes, pompoenen, meloenen … Peulgroenten, zoals: bonen, erwten … Kleinfruit, zoals: aarbeien, frambozen, rode bessen, witte bessen, kruisbessen ...
Dat valt reuze mee. Maar bonen houden van lekker mooi weer en niet van natte voeten. Bonen zaai je van begin mei tot eind juni. Dan moet het wel warm en droog zijn, want bij kou en regen komen de bonen niet goed op.
Stokbonen plant je aan stokken van minimaal 2,5 meter hoog. Zet ze op 50 cm afstand van elkaar. Maak op 70 cm afstand een tweede rij en verbind de stokken van beide rijen met een lange stok bovenaan aan elkaar.
Zaai pas bonen in volle grond wanneer er geen vorst meer te verwachten is, in de regel vanaf half mei. Onder koude en vochtigheid kwijnen de zaden weg. Een bodemtemperatuur van 12°C is nodig voor een goede opkomst. Eventueel kan onder glas worden gezaaid vanaf april, om in mei uit te planten.