Als je spiermassa wilt kweken, moet je je spieren uitdagen. Dat is ook heel goed mogelijk met je eigen lichaamsgewicht in plaats van met gewichten. In de sportschool bijvoorbeeld ligt de focus op het tillen van gewicht. Thuis gaat dat niet.
Met burpees, mountain-climbers en andere oefeningen met een hoge frequentie gaat je hartslag omhoog en wordt je metabolisme aangejaagd. Daarnaast kun je ook een full body krachttraining zonder gewichten doen, met oefeningen voor je bovenlijf, je buikspieren maar ook je benen.
Met push-ups pak je je borst en core aan terwijl je tegelijkertijd je triceps meeneemt. Als je je handen omdraait en de vingers dus naar je voeten wijzen heb je juist de biceps te pakken. Houd je ellebogen strak langszij en laat jezelf langzaam zakken. Houd twee seconden vast en duw jezelf weer terug naar boven.
Train niet te vaak
Duik niet elke dag de sportschool in om je armen te trainen. Ook deze kleine spieren hebben rust nodig. Ik zou niet meer dan twee keer per week afzonderlijk je biceps en triceps trainen. Je hoeft de spieren namelijk niet eindeloos uit te putten.
Door je triceps te trainen krijg je al snel meer dikte, waardoor je armen sneller breder lijken. Je triceps zitten aan de achterzijde van je arm en train je met vaste apparaten zoals de Triceps extension, losse gewichten, bankdrukken of kabels. Voor het gehele resultaat train je uiteindelijk ook je biceps.
Om soepele spieren te houden moet je regelmatig bewegen. Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren.
Voor spieropbouw zijn eiwitten belangrijk. Je lichaam heeft ongeveer 1,8 – 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig om effectief spiermassa op te bouwen. In de praktijk komt dat erop neer dat een man van 80 kilogram ongeveer 140-160 gram eiwit moet eten. Maar let ook op het aantal koolhydraten en gezonde vetten.
Veel eiwitten eten is noodzakelijk om gespierder te worden. In feite krijg je niet meer spieren, maar bouw je meer spiermassa op in je spieren: ze worden dikker. Om meer spiermassa te krijgen heeft je lichaam meer eiwitten nodig. Eiwit is te vinden in voedsel zoals vlees, zuivel, peulvruchten en eieren.
Doe deze oefeningen om sneller gespierd te worden. Begin met compound oefeningen zoals squats, deadlift, benchpess & pull ups en doe daarnaast isolatieoefeningen. Focus bij de isolatieoefeningen op de spiercontractie (mind-muscle connection) van de spier die wilt trainen en de uitvoering.
De beste manier om spieren op te bouwen met opdrukken
Er is geen trainingsschema dat zegt dat je een spiergroep zeven dagen per week moet trainen. Doe opdrukken dus twee à drie keer per week, op de dagen dat je je borst en triceps wilt trainen.
Wij raden je aan om een goed schema te gaan volgen als je van dun naar gespierd wilt gaan. Hierbij is zowel een voedingsschema als een trainingsschema gewenst. Qua voeding is het belangrijkste dat je veel eet en dat je ook genoeg eiwitten binnenkrijgt (2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag).
Trainen met alleen je eigen lichaamsgewicht is even effectief als krachttraining. Het ligt er wel aan wat je doel is. Als je grote spieren en breed wilt worden komt krachttraining meer van toepassing. Wanneer je gewoon fit en een beetje gespierd wilt worden past trainen met je eigen gewicht meer bij jou.
Als je brede schouders man wilt krijgen, dan kun je dat het beste doen door middel van dumbbell-oefeningen. Dumbbell shoulder press, dumbbell side raises en dumbbell rear delt fly's zijn allemaal geweldige oefeningen voor brede schouders. Ze zijn gemakkelijk te doen en vereisen geen speciale apparatuur.
Je armen zijn in verhouding maar kleine spieren, en een teveel aan training zal ervoor zorgen dat ze overtraind raken en niet meer groeien, en dat ze misschien zelfs wel kleiner worden. Vergeet niet dat je armen meetrainen wanneer je andere spiergroepen traint.
Spiermassa opbouwen staat gelijk aan krachttraining. Vooral samengestelde oefeningen of compound oefeningen, die verschillende spiergroepen tegelijk trainen, zijn interessant. Denk bijvoorbeeld aan squats, burpees, deadlifts, lunges en bankdrukken.
Heb je ook last van kipfilet armen? Waarschijnlijk wil je hier dan zo snel mogelijk vanaf, maar dat gaat vaak helaas niet zomaar. Je kunt je kipfilet armen trainen om ze strakker te laten worden. Dit heeft vooral zin als je kipfilets bestaan uit slappe huid.
Ga in de plank positie liggen op de vloer en ga van een hoge plank naar een lage. In een lage plank heb je je hele onderarm op de grond. Van hieruit strek je de armen weer één voor één tot je terug bent in de (hoge) plank positie. Herhaal deze oefening 10 keer.