De functie van Tikkie, die Groepie heet, lijkt op de website Wie Betaalt Wat. Ook hier kan iedereen zijn bonnetjes invoeren voor bijvoorbeeld het eten of de drank. De app berekent vervolgens aan wie jij nog iets moet betalen of van wie jij nog geld krijgt. Op deze manier hoef je zelf niet ingewikkeld te doen.
Tikkie is een gratis app voor iPhone en Android. Hiermee stuurt u makkelijk betaalverzoekjes naar familie of vrienden. De betaling verloopt via iDEAL en de eigen vertrouwde bank. De app is beschikbaar voor iedereen met een betaalrekening in Nederland.
Als je geld ontvangt of betaalt via Tikkie, gaat dat via de Tikkie-tussenrekening. Boek daar dus geen geld naar terug! Als je geld wilt terugboeken naar de betaler van je verzoekje, heb je zijn eigen rekeningnummer nodig.
Met WieBetaaltWat maak je een lijst aan waaraan je deelnemers kunt toevoegen. Alle deelnemers kunnen uitgaven invoeren en bij elke uitgave aangeven wie mee moeten betalen aan die uitgave. Iedereen kan de balans van de lijst bekijken. Op de balans zie de saldo's van de verschillende deelnemers.
Betaald is het voltooid deelwoord van betalen: ik heb betaald, er is betaald, er wordt betaald, er zal wel betaald zijn. Betaald is hier met een d, omdat in de verleden tijd betaalde ook een d zit.
Ga hiervoor naar Lijst instellingen > Deelnemers > en klik op je eigen naam. Vervolgens kun je jezelf verwijderen van een lijst. Als je jezelf hebt verwijderd van een lijst is de lijst nog steeds zichtbaar voor alle andere deelnemers.
Zowel bepaalt als bepaald is goed
Je gebruikt de verschillende schrijfwijzes in verschillende situaties. Bepaalt (stam + t) is de tegenwoordige tijd van het werkwoord. Bepaald (stam + d) is het voltooid deelwoord.
In de app WieBetaaltWat kan iedereen uit de groep bijhouden waarvoor hij betaald heeft. U bepaalt zelf wanneer u de eindstand onderling verrekent. WieBetaaltWat is een gratis app, toont geen reclames en is te gebruiken in zowel de app als in de browser. Afrekenen kan onder andere via iDEAL.
Tikkie is een gratis app waarmee gebruikers gemakkelijk geld terugvragen bij anderen. Bijvoorbeeld na een etentje met een groep of een uitstapje waarbij iemand (alle) kosten vooruit heeft betaald. Via de app maakt die persoon een betaalverzoek, ook wel een tikkie genoemd, voor het juiste bedrag.
Tikkie is ontwikkeld door ABN Amro. De betaling verloopt altijd via iDEAL. Dat betekent dat je de betaling altijd afrondt via je eigen bank. Dat maakt Tikkie tot een veilige betaalmethode.
Herinneringen sturen
Wees geduldig en geef iemand op zijn minst een dag de tijd om de Tikkie netjes te betalen, zodat je niet ongeduldig en gierig overkomt. Als iemand de Tikkie dan nog steeds niet betaald heeft, kun je uiteraard een herinnering sturen.
Een Betaalverzoek versturen en ontvangen is gratis. Iedereen kan je terugbetalen. Het werkt met alle Nederlandse banken. Het geld staat direct op je rekening, ook als de ontvanger een andere bank heeft.
Heb je een betaalverzoek verstuurd? Dan krijgt de ontvanger een bericht met een betaallink. De ontvanger betaalt het bedrag via die link met iDEAL. Het geld staat direct op je rekening.
Tikkie is niet anoniem. De gebruikers zien elkaars naam en IBAN-nummer. Dit is ook niet te verbergen via de instellingen. Je 06-nummer kan je wél anoniem houden door gebruik te maken van de QR-code.
Er wordt volgens een slim algoritme berekend wie wat aan wie moet betalen; Alle ingevoerde uitgaven worden vervolgens gearchiveerd en kunnen niet meer worden aangepast. De verrekende uitgaven blijven wel beschikbaar onder Eerdere Verrekeningen > Uitgaven.
Als je wilt dat WieBetaaltWat jouw gegevens verwijdert, kun je je account verwijderen. Je moet daarvoor eerst alle lijsten verlaten. Om een lijst te verlaten moet jouw balans op die lijst 0 zijn. Vervolgens ga je naar Lijstinstellingen > Deelnemers, klik je op je eigen naam en dan op de knop “Verlaat lijst".
Kosten verdelen: allebei de helft
Een relatief eenvoudige manier om de kosten te verdelen is door allebei de helft te betalen. Kostte het etentje € 100? Dan betalen zowel jij als je partner € 50. De keuze om alle gezamenlijke kosten 50-50 te verdelen is het eerlijkst wanneer jullie ongeveer hetzelfde inkomen hebben.
De functie van Tikkie, die Groepie heet, lijkt op de website Wie Betaalt Wat. Ook hier kan iedereen zijn bonnetjes invoeren voor bijvoorbeeld het eten of de drank. De app berekent vervolgens aan wie jij nog iets moet betalen of van wie jij nog geld krijgt.
Naar verhouding (naar rato)
Stel, jij verdient 2/3 en je partner 1/3 van jullie totale inkomen. Dan betaal jij 2/3 van de kosten die jullie maken en je partner 1/3. Dat heet 'naar rato' verdelen.
Splitwise. Met Splitwise beheer je op een eenvoudige manier groepsuitgaven met vrienden of familie. Om de app te gebruiken moet je je eerst registreren en aangeven welke munteenheid je gaat gebruiken. Daarna kan je starten met het toevoegen van vrienden met wie je de uitgaven wil delen.
In het kort. Wanneer de actie nu gebeurt, wordt 'bekent' met een –t geschreven. Wanneer 'bekend' in het verleden heeft plaatsgevonden wordt het met een –d geschreven. Het wordt ook met een –d geschreven wanneer het gebruikt wordt als een bijvoeglijk naamwoord.