Gemiddeld groeien onze vingernagels dan wel 3,5 millimeter per maand, de nagels van je dominante hand groeien sneller. Je teennagels groeien dan weer een pak trager: gemiddeld 1,6 millimeter per maand. Uit onderzoek is gebleken dat de nagels van mannen sneller groeien dan die van vrouwen.
Hydrateer, hydrateer, hydrateer
Niet alleen moet je je handen en nagels iedere dag goed hydrateren met een fijne, rijke handcrème, ook het drinken van genoeg water is heel belangrijk, dus zo'n twee liter per dag. Hydratatie maakt je nagels sterker, waardoor ze minder snel afbreken en dus beter kunnen groeien.
Nagels groeien 0,05 tot 1,2 mm per week. Als de nagel losraakt, duurt het ca. zeven maanden voor deze weer geheel is aangegroeid. Vingernagels groeien sneller dan teennagels.
Bezien vanuit de traditionele Chinese geneeskunde zouden je nagels moeten kunnen 'ademen', net als je huid. Ze zeven dagen per week bedekken met een laagje (gel)lak is daarom geen aanrader. De meeste soorten nagellak laten namelijk geen zuurstof door. Daardoor kunnen verkleuringen ontstaan en drogen je nagels uit.
Je vingernagels groeien gemiddeld ongeveer 2 à 3 mm per maand. Het verschilt per persoon, bij de een zullen de nagels wat sneller groeien dan bij de ander. Maar in het algemeen is het verstandig om de nagels een keer in de 1 à 2 weken te knippen. Kijk in ieder geval even of het echt nodig is.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Verticale ribbels op de nagel ontstaan voornamelijk bij ouderen en bij het ouder worden. Deze klacht wijst vrijwel nooit op een ernstig gezondheidsprobleem. Vaak gaan deze geribbelde nagels gepaard met een lichte verkleuring van de nagel, wat eveneens vaak gezien wordt als ouderdomskwaal.
Die stoppels waren op het moment van sterven vaak nog niet zichtbaar. Hetzelfde geldt voor nagels: die lijken na iemands dood langer dan voor iemands overlijden. De conclusie is dan snel getrokken: na je dood doen je haren en nagels alsof er niets aan de hand is en groeien ze gewoon nog even verder.
Nagels groeien gemiddeld met 0.1mm per dag. Afhankelijk van hoeveel mm je eraf gebeten hebt en hoe lang je je nagels wilt, kan het 50 dagen ( 1/2 cm ) tot 100 dagen ( 1 cm ) duren.
In de zomer groeit je haar inderdaad sneller dan in de andere seizoenen. Dit komt door de invloed van (zon)licht en warmte. Hierdoor wordt de groei van je nagels en haren versneld. Wist je dat bij sommige mensen het haar in de zomer soms wel twee keer sneller groeit dan in de herfst en winter?
De aanwezigheid van een zwarte lijn kan wijzen op een onderliggende moedervlek. Blauwe verkleuring is meestal te wijten aan bloedophoping na een trauma. Witte vlekken of lijnen kunnen het gevolg zijn van een ontwikkelingsstoornis van de nagel, een trauma of infectie.
Onze nagels bestaan net als onze haren uit oude dode cellen. Omdat er aan de basis van de nagel wel jonge cellen zitten die zich als maar vermenigvuldigen kan een nagel groeien. De jonge nagelcellen maken keratine, een stofje dat in de cel wordt opgeslagen.
De langste nagel is 197 centimeter, de kortste "slechts" 164 centimeter: de vingernagels van de Indiër Shridhar Chillal (82) waren de langste ter wereld. Tot nu, want de man is er klaar mee en liet ze afzagen. Met een elektrische zaag zijn de imposante nagels van Shridhar Chillal verwijderd.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
1) Breng dagelijks handcrème en nagelriemolie aan
Gehydrateerde nagels zijn sterkere nagels! In handcrème zit vaak bestanddelen die je nagels sterker maken. Nagelriem-olie is een andere belangrijke redder in nood, die een boost geeft aan de nagelgroei en stevigheid stimuleert.
Door je nagels dagelijks in te smeren met een nagelolie, help je ze herstellen. Dit is erg belangrijk in het herstelproces van je nagels. Nagelriemen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om het lichaam binnen te dringen en infecties te veroorzaken. Door je nagelriemen te verzorgen blijven ze zacht en soepel.
Het belangrijkste knipadvies is: knip de nagels nooit te kort. Hierdoor voorkomt u dat uw nagelwand ontstoken raakt en eventueel inscheuren van de nagels. Voor het knippen van de nagels kunt u een nagelschaartje of nagelknipper gebruiken. Knip de nagels bij voorkeur nadat u uit bad of uit de douche komt.
Knippen is niet aan te raden, dit zet de nagelplaten open en dat willen we niet: knippen is de grootste oorzaak van splijtende nagels. Om sterke en gezonde nagels te krijgen, is het daarom veel beter om je nagels te vijlen.
Recht knippen
Als je zelf de teennagels wilt knippen dan kan je dat het beste doen wanneer je net onder de douche of bad uit komt. Je teennagels zijn dan nog zacht. Knip je nagels recht af, zonder hoekjes. Zo voorkom je dat de teennagels gaan ingroeien.