Als je bananenplant het naar z'n zin heeft, zul je al snel zien dat er 'jonkies' in de pot groeien. Deze kleinere planten kun je stekken om ze op te kweken tot een grotere bananenplant.
Het is niet nodig om de Musa te snoeien. Wel kan je lelijke of oude bladeren voorzichtig wegknippen. Knip het blad ongeveer vijf centimeter van de stam af. Het blad wordt weer vervangen door nieuw blad.
Neem een stengel waar nog geen bloemknop aan zit en knip deze af op ongeveer vijftien centimeter. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond. Druk de grond rond het stekje goed aan.
Afhankelijk van de plant zet je het stekje eerst in en laagje water, totdat zich wortels vormen óf laat je de snijwond een paar uur drogen, steek je het stekje in de aarde, drukt deze aan en geef je het wat water. Dit soort stekjes schijnen goed te werken bij kruiden, maar is ook geschikt voor heel veel andere planten.
Verwijder de pot en probeer het stekje zoveel mogelijk uit te graven. Doe dit voorzichtig, zodat je de worteltjes niet beschadigt. Leg zoveel mogelijk bloot van het stekje richting de stam van de moederplant. Pak een scherp mesje en snijdt het stekje bij de moeder weg.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Het gebruiken van stekpoeder op je stekjes is niet echt nodig. In sommige gevallen kan het zeker helpen, maar zonder kan je ook goed gewortelde gezonde stekken kweken.
Herken de soort stek
Bij sommige planten is een enkel blaadje genoeg, terwijl je voor andere planten ook echt een stuk van de stengel nodig hebt. Bij sommige planten herken je snel hoe je hem kan stekken. Heeft je plant lange stengels met luchtwortels naast de blaadjes, dan kun je een stengelstek nemen.
Gebruik bij het snoeien een scherp snoeimes en snoei net boven een bladstengel, knoop of zijstengel, daar waar deze samenkomt met de hoofdstengel. Als je een hele stengel wilt snoeien, verwijder deze dan bij de voet van de plant. Verwijder dode, beschadigde en zieke stengels.
Let er op dat de grond altijd licht vochtig is en nooit uitdroogt. In de warme zomermaanden zal de bananenplant over het algemeen meer water nodig hebben dan in de winterperiode. Je kunt de bananenplant het beste twee keer per week water geven. Let er wel op dat de plant niet met zijn wortels in het water staat.
Vermeerdering en verpotten
De bananenplant kan zo'n 4 tot 5 jaar oud worden, dit is voor een kamerplant niet oud, maar eenmaal op leeftijd zullen uit nieuwe scheuten en wortelstokken weer nieuwe planten worden gevormd die aan de voet van de moederplant zullen verschijnen.
Een overschot aan water is de meest voorkomende oorzaak van gele bladeren aan de Bananenplant. Dan hebben we het niet over een keertje te veel water geven. Het gaat dan om een structureel te natte grond waar de plant in staat. Doordat de wortels van de plant te lang in te drassige grond staan gaan ze rotten.
Bananenplant water geven
De Bananenplant bestaat namelijk voor maar liefst 80% uit water, dus net als de Strelitzia is het een flink dorstige plant! Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt en geef hem ook niet té veel water, want dan kunnen de wortels gaan rotten.
In de zomer verbruikt de bananenplant ongeveer 2x zoveel water als in de winter. Als het in de zomer erg warm wordt, zullen de grote bladeren veel vocht verdampen. We raden dan aan om vaker water te geven. Over het gehele jaar genomen is twee keer per week voldoende.
Flink bruine en/of hangende bladeren zijn meestal een teken van te weinig licht en/of te weinig water. Tijd dus om je plant te verplaatsen naar een plek met meer licht en nog eens goed te checken of je voldoende water geeft.
ð± Hoeveel Stekken Kun Je Nemen van een Moederplant? Dit hangt af van het formaat, de gezondheid en de leeftijd van je plant. We raden aan om slechts 2-3 stekken per keer te nemen van kleine, jonge moederplanten. Van grote, bossige moederplanten kun je daarentegen gemakkelijk 6-8 stekjes per keer nemen.
De voorgroei kan een paar dagen, maar ook een paar weken in beslag nemen. Dat is afhankelijk van een paar factoren, maar laten we het overzichtelijk houden en de twee voornaamste met je delen.
Die groeihormonen laten je stekje groeien. Sommige mensen zweren echt bij het gebruik van stekpoeder en zijn er heilig van overtuigd dat dit je stek flink laat groeien. Er zijn ook mensen wat minder enthousiast en hebben ervaren dat de poeder hun stekjes juist aantast of er zelfs voor zorgt dat de stekjes doodgaan.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
Stekpoeder zelf maken zal wellicht niet lukken met die precieze afmetingen van de planthormonen, maar er is wel een stekpoeder alternatief beschikbaar. Naast stekpoeder werkt wilgenwater ook om de groei van wortels bij stekplanten te stimuleren. Wilgenwater maak je door een paar wilgentakjes samen met water te koken.
Helemaal ideaal is een beschutte omgeving, zoals een kas. In deze periode is het belangrijk dat de stekjes steeds voldoende water krijgen. De stekgrond waarin ze staan, moet altijd vochtig zijn. Drie keer per week water geven is hierbij een goede vuistregel.
Zorg ervoor dat je stek niet te groot is en te veel bladeren heeft. Een deel van de energie van de plant gaat naar het maken van nieuwe wortels. Wanneer je stekje er alles aan moet doen om z'n bladeren in stand te houden, gaat dat ook de wortelgroei tegen.
Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.