Ook het bindweefsel en kraakbeen kunnen gekwetst zijn. Meestal is er een vrij hevige bloeding. Het kan zelfs zijn dat een stukje van de oorschelp ontbreekt. Bij stompe verwondingen is er doorgaans alleen sprake van een bloeduitstorting tussen het kraakbeen en de bindweefsellaag in het bovenste deel van het oor.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Het afsterven van kraakbeen is niet meer terug te draaien en leidt tot misvormingen aan het oor. Als er sprake is van een bloemkooloor kan alleen nog eventuele plastische chirurgie de vorm van het oor verbeteren. Verder hoeft een permanent bloemkooloor niet meer pijnlijk te zijn.
Symptomen bloemkooloor
Een bloeding in de oorschelp wordt gekenmerkt door: Een pijnlijke oorschelp, mede door directe klap op oor. Rode, blauwe of paarse verkleuringen van de oorschelp (blauwe plekken). Een warme oorschelp.
De therapie bestaat uit het parenteraal toedienen van antibiotica, gericht tegen deze micro-organismen, gedurende 2-3 weken. Bij abcesvorming en bij onvoldoende genezingstendens kunnen drainage en verwijdering van necrotisch kraakbeen noodzakelijk zijn.
Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen. De pijn door artrose ontstaat door de veranderingen in en rond je gewricht en mogelijk door een ontsteking. Daarnaast: kunnen de zenuwen in het gewricht veranderen waardoor je pijn toeneemt.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Een bloemkooloor (ook wel schrompeloor of boksersoor genoemd) is de benaming voor een oor dat door beschadiging van het kraakbeen het bolle uiterlijk van een bloemkool heeft gekregen. Deze beschadigingen ontstaan veelal bij sporten als rugby en vechtsporten waarbij de oren veelvuldig harde klappen te verwerken krijgen.
Een kenmerk van de ervaren vechter in het MMA (Mixed Martial Arts) is een zogenaamd bloemkooloor, ook wel schrompeloor of boksersoor genoemd. Het oor heeft daarbij zoveel klappen te verwerken gekregen, dat het door beschadiging van het kraakbeen het bolle uiterlijk van een bloemkool heeft.
Wat is een bloemkooloor? Bij een bloemkooloor is de oorschelp beschadigd. De oorschelp is zo vervormd, dat die iets weg heeft van een bloemkoolroosje. Dit ontstaat meestal na een flinke klap (trauma) op het oor, zoals bij boksen of andere contactsporten, of bij een piercing door het bovenste gedeelte van het oor.
Bij brand- en vrieswonden is er eerst roodheid en blaarvorming op de aangedane plaats. Bij ernstige gevallen kan er weefsel afsterven. Misvorming van het oor na genezing is mogelijk.
Helaas accepteren veel honden zo'n kopverband niet goed, waardoor het snel af is. Na aanprikken van het bloedoor is er kans op een infectie, zeker wanneer een oorinfectie aanwezig is. De tot dan toe steriele holte met bloed kan dan geïnfecteerd worden door bacteriën.
Een bloedoor ziet eruit als een flinke fluctuerende verdikking van de (binnenzijde van de) oorschelp. De verdikking is pijnlijk door de spanning op de huid en de druk op het kraakbeen.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Bij stijgen en dalen veranderd de luchtdruk in de cabine en dat voelt u in het oor; de meeste mensen brengen het middenoor dan op de goede druk door het oor “te klaren”. Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren.
Welke spieren train je vooral? 'Met MMA train je alles. Je core (buikspieroefeningen zijn in principe overbodig om strakke abs te krijgen), armen, rug en benen. Ook ontwikkel je balans, snel- en duurkracht en uithoudingsvermogen.
De helix bestaat volledig uit kraakbeen. Ondanks dat kraakbeen vrij flexibel is, bestaat er een kans dat deze versplintert wanneer de piercing geschoten wordt. De GGD heeft om deze reden richtlijnen opgesteld die het schieten van kraakbeenpiercings verbieden. In plaats daarvan moeten deze piercings gepiercet worden.
Oren groeien vooral in de lengte
Oren groeien vooral in de lengterichting. De oren van 60-jarige mannen waren gemiddeld 8,7 millimeter langer en 2,9 millimeter breder dan de oren van 21-jarige mannen. Vrouwenoren groeien over dezelfde tijd 8,0 millimeter in lengte en 1,9 in breedte.
De nieuwe piercing heeft tijd nodig om te genezen en de gaatjes kunnen dichtgroeien als je de piercing verwijdert. Het duurt tot 6 weken voordat de gaatjes volledig zijn genezen.
Wanneer je immuunsysteem moet vechten tegen een ontsteking, kunnen je hersencellen beschadigd raken. Een gênant korte aandachtsspanne, geheugenproblemen of zelfs de ziekte van Alzheimer kunnen het gevolg zijn van aangetaste cognitieve functies door een ontsteking.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
Ontstekingen kunnen ook van binnenuit ontstaan, zoals een slijmbeursontsteking. Dit heet een steriele ontsteking omdat het ontstaat zonder inmenging van buitenaf.
Beschadigd kraakbeen kan daardoor niet opnieuw aangroeien. Dit is in een studie uit 2016 aangetoond. Onderzoekers concludeerden dat het zelfherstel van kraakbeen stopt op het moment dat de botten zijn uitgegroeid.
Door een ongeluk of overbelasting kunnen er scheuren ontstaan in het kraakbeen. Deze scheuren kunnen ervoor zorgen dat u veel pijn heeft. Ook kunnen er stukjes losraken en gaan zweven, wat tot irritatie leidt. Het kraakbeen kan zichzelf moeilijk herstellen.