Alpacawol klinkt misschien niet zo chique als kasjmir of mohair, toch is kleding van alpacawol heel populair, zoals alpaca ponchos , een apalca trui of heerlijke, warme sjaals. Dit komt door alle prettige eigenschappen van alpacawol. Zo is deze wolsoort heerlijk warm, zelfs warmer dan schapenwol.
Alpacawol is zeer geschikt om te spinnen, te vilten en om mee te breien of haken. Wij bieden de wol van onze dieren te koop aan, zowel ruwe als gesponnen wol.
Dit soort wol levert ongeveer 40 euro per kilo of. Het zou dus de moeite waard kunnen zijn om op zoek te gaan naar een lokale fokkerij of boerderij die jouw wol van je wilt afnemen.
Alpaca heeft wol met een dikte tussen de 15 en 40 micron. De dikte is verder afhankelijk van aanleg en leeftijd. De dunste vezels komen van de Vicuna (tussen de 10-15 micron), maar de opbrengst van een volwassen Vicuna bedraagt niet meer dan een halve kilo per vacht.
De prijzen van de vachten zijn berekend op hun gewicht en aan 30 euro per kilo. Wij verkopen onze vachten enkel in zijn geheel, het is dus niet mogelijk om x aantal gram van 1 vacht te kopen voor andere doeleinden. Ook kan u deze vachten aankopen en door ons laten verwerken tot lontwol of garen.
Alpacawol klinkt misschien niet zo chique als kasjmir of mohair, toch is kleding van alpacawol heel populair, zoals alpaca ponchos , een apalca trui of heerlijke, warme sjaals. Dit komt door alle prettige eigenschappen van alpacawol. Zo is deze wolsoort heerlijk warm, zelfs warmer dan schapenwol.
Alpacawol puilt niet, dus het is niet nodig om de producten met de hand te wassen. Een machinewasbeurt op 30°C in het wolprogramma of in het zachte programma met de rest van de kleding is voldoende.
Een alpaca kost ongeveer 300 tot 5000 euro per stuk. Voor een vrouwelijk dier dat geschikt is voor de fok, betaal je minimaal 2500 euro. Dieren met gebreken, kruisingen met andere lama-achtigen, of dieren met gedragsproblemen zijn het goedkoopst, maar de dierenartskosten kunnen dan oplopen.
Flevolander. De wol van de Flevolander is mooi zacht en heel geschikt om zowel te spinnen als te vilten. Het vilt gemakkelijk en het resultaat is mooi strak. Het is een mooie glanzende vezel die ook met spinnen prachtige resultaten oplevert.
Onderzoek wijst uit dat er een hiërarchische sociale rangorde in een kudde aanwezig is. De alpaca wordt in de hoge Andes als huisdier gehouden. Maar ze worden ook ingezet tegen vossen, omdat alpaca's niet wegrennen maar in de aanval gaan om hun groep te beschermen.
Alpaca's zijn sowieso een belangrijke vleesbron voor bewoners van het Andes-gebergte, maar daarnaast is er een toenemende vraag naar vlees van alpaca's en vooral lama's in rijkere landen. Het is mals, bijna zoet vlees dat weinig kcal.
Alpaca wol is afkomstig van de alpaca, familie van de lama. Alpaca vezels zijn superzacht, sterk en duurzaam. Alpaca wol behoort tot de meest luxe wolsoorten die er bestaan en wordt vergeleken met mohair en kasjmier.
De wol van een alpaca heeft een isolerende werking en is warmer dan merino wol. Alpaca wol is licht en zacht, heeft een zijde glans en kan gemakkelijk gekleurd worden.
Alpacawol is een duurzame en diervriendelijke keuze. Je kent ongetwijfeld de Alpaca, de prachtige typische kameelachtige die leeft in Zuid-Amerikaanse landen zoals Ecuador en Bolivia. De wol van deze dieren is hypoallergeen, lichtgewicht en warm, en bovendien duurzaam.
Als inwijkelingen uit de Andes kunnen ze bovendien wel tegen een stootje. Alpaca's kun je dan ook het hele jaar door buiten houden, maar zorg wel voor een schuilplaats tegen regen, extreme wind en felle zon. Ze hebben een zekere tred en laten zich niet afschrikken door ruw terrein.
Lama's spugen, maar Alpaca's niet.
Het verteringsstelsel van alpaca's is niet gemaakt om grote hoeveelheden krachtvoer te verteren. Hoog geconcentreerd voer kan namelijk zorgen voor een overschot aan zuur in de maag. Dit overschot kan een alpaca fataal worden.
Slim, nieuwsgierig, superzacht, en geef toe: ze zien er toch uit om te knuffelen? Oorspronkelijk komt het dier uit de bergen van Peru. Het is ook daar echter geen wild dier.
Alpaca's kunnen wel met andere dieren samen gehouden worden. Een combinatie met paarden, ezels of schapen is echter af te raden. Er is kans op overdracht van ziektes en miscommunicatie tussen de dieren.
Op een dag is een alpaca zo'n 8 tot 9 uur per dag bezig met herkauwen. Dat betekent dat een groot deel van de dag hieraan besteed wordt. Dit combineren ze graag met de rust waarbij ze lekker stil staan of gaan liggen. Zo midden op de dag kan het in de zomer best warm worden.
Je kan alpaca wol wassen in de wasmachine. Gooi echter je dierbare kledingstuk of plaid niet zomaar in de wasmachine, maar check eerst even of deze een aangepast handwasprogramma heeft. Ook is het handig om het product in een waszak of oude kussensloop te doen zodat deze niet aan dingen in de wasmachine gaat haken.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.