Kent u iemand die in een financieel lastige situatie zit, wijs hen dan op de website www.hulpbijarmoede.nl. De website helpt mensen met het zoeken naar lokale hulporganisaties bij hen in de buurt. * Lokale organisaties bepalen zelf of ze vrijwilligers nodig hebben en onder welke voorwaarden.
Belangrijkste maatregelen van de Rijksoverheid tegen armoede
Lage inkomens aanvullen met toeslagen. Zoals een bijdrage voor kosten voor zorg, een huurwoning, kinderen en kinderopvang. Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen de kans geven om mee te doen in de samenleving. Zoals op schoolreis gaan en zwemles volgen.
Kinderhulp helpt kinderen en jongeren van 0 tot 21 jaar die in ons land opgroeien in armoede. Dit doen we door simpele dingen, waar andere instanties niet mee kunnen helpen, tóch mogelijk te maken. Dit doen we altijd via maatschappelijke organisaties.
Wat doet Buurtgezinnen? Buurtgezinnen is een initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die steun kunnen gebruiken (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast.
Jeugdeducatiefonds, ontwikkeling voor alle kinderen
Foundation is in juli 2013 opgericht door Linda de Mol en Mood for Magazines, uitgeverij van het tijdschrift LINDA. Het fonds is bestemd voor (alleenstaande) ouders met kinderen die in financiële nood verkeren. In Nederland leeft één op de negen kinderen in armoede.
Op het internetplatform Steungezin.nl kunt u mensen die in armoede leven en hierdoor geen geld hebben om iets te kunnen betalen een steuntje in de rug bieden. Zo kunt u bijvoorbeeld de rekening voor nieuwe steunzolen, een schoolreisje voor de kinderen of een factuur van de dokter betalen.
Oorzaken van armoede
Of ze werken wel, maar verdienen niet genoeg. Dit komt vaker voor als je vader of moeder jou alleen opvoedt. Het kan ook voorkomen dat je ouders ziek zijn en helemaal niet meer kunnen werken. Of ze hebben schulden die hun geldproblemen nóg groter maken.
Wat is de lage-inkomensgrens? Bij een inkomen onder de lage-inkomensgrens spreekt het CBS van een huishouden met een laag inkomen of van een huishouden met risico op armoede. In 2020 lag de grens voor een alleenstaande op 1.100 euro per maand, voor een paar was dat 1.550 euro.
Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) berekend armoede met de lage inkomensgrens. De armoedegrens in Nederland ligt op 1090 euro voor alleenstaande, 1660 euro voor eenoudergezin met twee minderjarige kinderen, 1530 euro voor een paar en 2080 euro voor een paar met twee minderjarige kinderen.
Armoede ontstaat bij een (chronisch) tekort aan betaal- of ruilmiddelen bij bepaalde personen, waardoor de aanschaf van noodzakelijke bestaansmiddelen buiten het bereik van die personen valt.
Armoede kan zorgen voor een slechtere hersenontwikkeling, waaronder een slechtere emotieregulatie. Dat geldt vooral voor kinderen van ouders die behalve met armoede nog te maken hebben met andere problemen die stress geven. Kinderen uit arme gezinnen hebben vaak een minder voorspoedige schoolloopbaan.
Armoede die voor de samenleving niet goed zichtbaar is en die veelal veroorzaakt wordt doordat mensen niet of onvoldoende gebruikmaken van inkomensondersteunende voorzieningen.
Belangrijke internationale organisaties voor de bestrijding van armoede zijn het IMF, de Wereldbank en de wereldvoedselorganisatie FAO.
Opgedeeld naar huishoudtype lag het armoederisico in 2021 het hoogst bij eenpersoonshuishoudens (18%), eenoudergezinnen (16%) en oudere koppels (15%). Naar socio-economische positie is het hoogste armoederisico te vinden bij werklozen (23%). Ook niet-actieven (16%) en gepensioneerden (14%) scoren relatief hoog.
Stichting Armoedefonds is een Erkend Goed Doel. Alleen goede doelen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, kunnen de Erkenning krijgen.
Wij richten ons op individuen en gezinnen die onder of nabij de armoedegrens leven. Doel is om mensen op verschillende manieren beter inzicht te geven in hun eigen kunnen en het individu of gezin zelfredzamer te maken zodat zij (weer) deel kunnen uitmaken van de participatiemaatschappij.
Tot de 574 duizend huishoudens met een risico op armoede behoren ruim 1 miljoen mensen. Onder hen zijn 251 duizend minderjarige kinderen. Bijna 100 duizend kinderen woonden in een gezin dat al minstens vier jaar moest rondkomen van een laag inkomen.
foundation samen met zoveel mogelijk donateurs meer begrip creëren en mensen oproepen zich in te zetten voor gezinnen met kinderen in Nederland die het financieel zwaar hebben. Daarnaast stelt de LINDA. foundation zich ten doel om 1 keer per jaar gezinnen met kinderen tussen de 4 en 18 jaar cadeaubonnen te geven.
De cadeaupakketten zijn dit jaar weer goed gevuld met cadeaubonnen van Albert Heijn, C&A, Hema, Intertoys en ov-chipkaarten. De waarde van de cadeaukaarten in het kleine zwarte doosje is een grote verrassing voor de gezinnen.
Kinderen die opgroeien in armoede hebben later minder kansen op de arbeidsmarkt en lopen zo een groter risico om zelf arme ouders te worden. Ze krijgen weinig ruimte om hun eigen talenten te ontwikkelen omdat ze vooral proberen in andere basisbehoeften te voorzien.