Bij een allergie reageert het immuunsysteem overdreven op een ongevaarlijke stof van buitenaf, zoals pollen of gras. Bij een glutenintolerantie maakt het lichaam afweerstoffen, ook wel antilichamen, aan tegen het eiwit dat in gluten voorkomt.
Een voedselallergie is vaak ernstiger dan een intolerantie en kan leiden tot levensbedreigende symptomen zoals ademhalingsmoeilijkheden of een zogenaamde anafylactische shock.
Coeliakie wordt in de volksmond vaak glutenintolerantie genoemd. Ten onrechte, want een intolerantie houdt in dat je wel een beetje van een bepaalde stof (allergeen) kan verdragen, zoals bij lactose-intolerantie. Dat is bij coeliakie niet het geval. Elk beetje gluten kan schadelijk zijn voor je darmen.
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Voorheen werd coeliakie ook wel glutenintolerantie genoemd. Dit is een verkeerde benaming omdat coeliakie dus een auto-immuunziekte is en geen glutenallergie of -intolerantie. Een tarwe-allergie bestaat wel.
Glutenintolerantie is een auto-immuunaandoening: Je lichaam maakt afweerstoffen (antilichamen) aan tegen een eiwit dat in gluten voorkomt. Glutenintolerantie is dus geen allergie. De afweerstoffen beschadigen het slijmvlies van je dunne darm.
Bij volwassenen zijn de klachten meestal wat minder duidelijk. Zij kunnen last hebben van diarree, verstopping, een opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies. Veel volwassen patiënten met coeliakie hebben echter klachten die niet direct met de darm te maken hebben.
Vermoeidheid.Hoofdpijn.Gewichtsverlies en/of ondergewicht.Huiduitslag.
Coeliakie is een auto-immuunziekte en komt alleen voor bij mensen met een erfelijke aanleg. Van coeliakie kun je niet genezen. Een levenslang glutenvrij dieet is de enige behandeling.
Het kan gebeuren dat je per ongeluk toch wat gluten binnenkrijgt. De darmwand kan daardoor weer geïrriteerd raken. Sommige kinderen krijgen direct klachten, maar de meeste niet. Voor beide groepen is het belangrijk om helemaal geen gluten te eten.
Er zijn geen medicijnen voor coeliakie. Als een glutenvrij dieet gevolgd wordt zullen de klachten uiteindelijk langzaam verdwijnen. Na enkele weken tot maanden voelen patiënten zich al een stuk beter. Binnen zes maanden tot een jaar is de dunne darm weer helemaal hersteld.
Samengevat is gluten intolerantie een vervelende aandoening waar je veel last van kunt hebben. Je kunt ook plotseling of op latere leeftijd gluten intolerant worden, omdat klachten soms lastig te herkennen te zijn.
Symptomen tarwe-allergie
Tarwe-allergie kan zich uiten in huidklachten, angioedeem, maagdarmklachten, luchtwegklachten en anafylaxie. Soms treden klachten bij tarweconsumptie alleen op na inspanning van 10-60 minuten.
De onderstaande producten zijn niet toegestaan: • Producten waarin tarwe, rogge, gerst, haver, kamut en spelt zijn verwerkt als brood, beschuit, koek, gebak; • Bindmiddelen als vermicelli, macaroni, spaghetti, griesmeel, bloem, Brinta, Bambix, havermout; • Puddingpoeders; • Paneermeel; • Soep uit pakjes en blik, ...
Bij zowel allergische klachten als voedselintolerantie kunnen klachten optreden zoals misselijkheid, overgeven, buikpijn en diarree.
Koorts, duizeligheid, misselijkheid en overgeven.Vermoeidheid, hoofdpijn en migraine. Voel je je vaker moe, dan is er een grote kans dat je last hebt van een intolerantie zoals bijvoorbeeld tarwe.
Reactie op per ongeluk gluten gegeten te hebben
Lichamelijke klachten zijn zoal buikklachten zoals obstipatie of diarree, misselijkheid en braken, vermoeidheid, hoofdpijn en grieperig voelen. Geestelijk kun je je teleurgesteld voelen, je ongehoord voelen, boos op jezelf of iemand anders zijn of verdrietig.
Wanneer je coeliakie of een glutenintolerantie hebt, veroorzaken gluten een auto-immuunreactie in het lichaam, waarbij de darmwand van de dunne darm beschadigd raakt. Hierdoor wordt voedsel minder goed verwerkt (de eerder genoemde bemoeilijkte afvoer), wat ook weer leidt tot extra gasvorming.
Wat is een tarwe-allergie
Een tarwe-allergie is niet hetzelfde als een glutenintolerantie. Bij een tarwe-allergie valt het afweersysteem eiwitten uit tarwe producten aan en niet je eigen lichaamscellen. Iemand met een tarwe-allergie mag daarom wel producten eten die gluten bevatten, maar geen tarwe producten.
Darmklachten zoals diarree, verstopping, winderigheid en een opgeblazen gevoel zijn vaak voorkomende klachten vóór de diagnose.
Het vaststellen van glutensensitiviteit is complex. Het is namelijk niet aantoonbaar in het bloed of in de darm. Eerst moet een arts ziekten zoals coeliakie uitsluiten door middel van bloedonderzoek en een darmbiopt. Dan moet worden vastgesteld of het vermijden van gluten inderdaad helpt om klachten te voorkomen.
Kan glutensensitiviteit overgaan? De grootste verbeteringen die bij een glutensensitief persoon optreden wanneer zij glutenvrij gaan eten zijn vaak binnen een paar dagen tot enkele weken zichtbaar of merkbaar.
De huisarts kan met een standaardbloedtest vaststellen of er antistoffen tegen gluten aanwezig zijn. Als dat het geval is, dan blijkt dat een groot deel van de mensen met een positieve uitslag ook coeliakie heeft.
Gebruik haver alleen als er expliciet 'glutenvrij' op de verpakking staat of als er het 'Crossed Grain' keurmerk op staat. Brood, couscous, bulgur en pasta bevatten gluten. Deze producten kun je vervangen door bijvoorbeeld glutenvrij volkorenbrood, glutenvrije volkoren crackers en glutenvrije volkoren pasta.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.