Eén van de grootste trekpleisters van Rome is te vinden in de kleine onafhankelijke stadstaat binnen de stad, het Vaticaan. Naast de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse musea gelegen in het Apostolisch Paleis vind je hier één van de bekendste ruimtes ter wereld, de Cappella Sistina, ofwel de Sixtijnse Kapel.
Om toegang tot de Sixtijnse kapel te krijgen, moet je een bezoek brengen aan de Vaticaanse musea.
Om de Sixtijnse Kapel te kunnen bewonderen koop je een toegangskaartje voor de Vaticaanse Musea. Via het museum heb je vervolgens ook toegang tot de Sixtijnse Kapel. TIP: Koop je kaartje voor de Sixtijnse Kapel online. Met een online gekochte ticket kun je naar binnen zonder in de rij te staan.
Als dit uw eerste bezoek aan het Vaticaan is en u in ieder geval de musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek wilt bezoeken, hebt u minstens een halve dag nodig (u kunt zowel 's ochtends als 's middags gaan).
Helaas is het niet toegestaan om hier te fotograferen. Dit wordt tegengegaan door strenge bewaking te hanteren binnen de kamer. Gelukkig zijn er genoeg bezienswaardigheden waar je zo veel foto's mag maken als je maar wilt. Wist jij al dat het op deze plekken verboden was om te fotograferen?
De Sint-Pietersbasiliek is elke dag open, behalve op woensdag, van 8 tot 17 uur van oktober tot maart en van 7 tot 19 uur van april tot september.
De meest prominente fresco hier is het plafond van de Sixtijnse Kapel en Het Laatste Oordeel, gemaakt door Michelangelo. Je vindt er ook fresco's die het leven van Mozes en Christus uitbeelden, gemaakt door schilders uit de Renaissance, zoals Botticelli, Perugino, Pinturicchio, Ghirlandaio, en Rosselli.
Toegang tot Vaticaanstad zelf is gratis, maar voor de Vaticaanse musea en tuinen moet je wel betalen. Ook als je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek wil beklimmen zal dat je geld kosten. Voor de Sint-Pietersbasiliek zelf moet je niet betalen, maar dat resulteert wel in wachttijden van twee of meer uren.
Het Apostolisch Paleis (Italiaans: Palazzo Apostolico), ook wel Pauselijk Paleis of Heilig Paleis, is het officiële woon- en werkpaleis van de paus in Vaticaanstad.
De Sixtijnse Kapel heeft haar functie als pauselijke hofkapel tot op heden behouden en hier vinden dan ook de belangrijkste liturgische vieringen voor het pauselijk hof plaats. Ook is de kapel vaak de plek geweest waar de kardinalen samenkwamen om tijdens een conclaaf een nieuwe paus te kiezen.
De Vaticaanse Musea zijn ook toegankelijk via de ingang vanaf de Viale Vaticano. Deze ligt aan de noordkant van Vaticaanstad en is de snelste manier om de musea te bereiken. Bij deze ingang kun je tickets kopen voor de musea.
Rome, 30 juli 2022 - Paus Franciscus is vandaag weer in Rome teruggekeerd van zijn reis door Canada.
Moet ik tickets kopen voor de Sint-Pietersbasiliek? De Sint Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. De wachtrijen voor de basiliek zijn enorm, waardoor u langer dan een uur in de wachtrij zult staan. U kunt dit voorkomen door speciale skip the line-tickets te kopen voor de Sint Pietersbasiliek.
1 De Sixtijnse Kapel (in het Italiaanse Cappella Sistina geheten) is vernoemd naar paus Sixtus IV, die de opdracht gaf de kapel te bouwen. 2 Paus Sixtus IV wilde dat de Sixtijnse Kapel precies dezelfde afmetingen zou krijgen als de Tempel van Solomon in Jeruzalem, zoals beschreven in het Oude Testament.
De toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis en je hebt geen ticket nodig. Als je echter de rijen wilt overslaan en voor een rondleiding wilt kiezen, kun je met een Vaticaankaartje met toegang tot de Sint-Pietersbasiliek gaan.
De Roma Pass is de officiële kortingskaart die wordt aangeboden door de stad zelf. Een groot aantal bezienswaardigheden en musea zijn namelijk in het beheer van de stad. De kaart geeft je gratis toegang tot 1 of 2 bezienswaardigheden zoals het Colosseum en de Galleria Borghese.
Praktische info en tips voor je bezoek
Het is aan te raden om de Vaticaanse Musea rond openingstijd of na 15:00 te bezoeken. Je schouders en knieën moeten bedekt zijn bij je bezoek en hoeden en petten moet je afnemen. Neem genoeg contant geld mee als je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek wil beklimmen.
De toespraak vindt plaats op zondag en begint om 12:00. De Paus staat dan voor het raam van zijn werkkamer (tweede raam rechts van de bovenste verdieping) in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De Paus is goed te zien en al helemaal goed te verstaan. Hij leest in verschillende talen de zegen voor.
Een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek is eigenlijk een verplicht nummer. Maar je kunt de koepel ook beklimmen, al doet lang niet iedereen dat. Misschien komt het omdat het 551 traptreden zijn. Al kun je een deel met de lift doen, zodat je een groot deel daarvan over slaat.