In Japan is het zelfs heel normaal om de sushi te dippen in sojasaus of wasabi en deze vervolgens in een keer in de mond te stoppen. En dat gebeurt dus gewoon met de handen. Bij SuhiPoint vinden we het hoe dan ook het belangrijkst dat je van je sushimaaltijd geniet!
Japanners eten hun sushi met hele andere gewoontes dan dat wij hier doen. Wasabi in je sojasaus roeren bijvoorbeeld. Of elk stukje sushi met stokjes in je mond steken.
Wasabi wordt dus voornamelijk gebruikt in Japanse gerechten, zoals sushi en visgerechten. Doordat het product inmiddels wereldwijd wordt gebruikt, zijn er veel gerechten waar je wasabi bij kunt eten. Denk hierbij aan wasabi-soep met broccoli en rijst, of een zalmsalade met verse wasabi.
Handrolls eet je met je… juist, hand. Niet met je stokjes.
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
Wasabi is supergezond. Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.
De Wasabi is een japans kruid dat gebruikt word bij sushigerechten, men kan de wortel ook geraspt gebruiken in salades.
Als je ervoor kiest een complete sushi maaltijd te eten, voor bijvoorbeeld het avondeten en je bent met een grote groep, reken dan tussen de 12 en 18 stukjes per persoon. Tijdens de lunch mag er dus een lager aantal van 8 – 12 sushistukjes aangehouden worden.
Nigiri is een sushi soort waarbij een plakje rauwe vis op een bedje rijst wordt geserveerd. Het is de sushi soort met een topping van rauw vis. Net zoals bij de meeste sushi soorten zijn er meerdere combinaties mogelijk.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
Niet alleen de wortel, maar ook de blaadjes en bloemen van de wasabi plant zijn eetbaar. Die zijn minder heftig van smaak dan de wortel zelf, maar nog altijd lekker pittig!
De smaak van echte Wasabi is zoet, heeft een aangenaam (zachtere) pittige smaak die kortstondig van duur is. Daarnaast proef je ook gelijk dat het onmiskenbaar een puur natuurlijke (groene) smaak heeft. De imitatie Wasabi smaakt zout, bitter en is 1.5x scherper dan (echte) Wasabi en blijft ook heel lang nabranden.
De smaak is scherp en blijft lang nabranden. De 'echte' wasabi is afkomstig van de plant wasabia japonica, een zeldzame plant. Deze originele plant vind je bijna alleen maar in Japan zelf, waar deze het beste groeit in de daarvoor ideale omstandigheden.
Eén mespuntje is meestal voldoende voor een snelle reactie: een branderig gevoel in de mond en keel, tranende ogen en een loopneus. Grotere hoeveelheden, zo werd tot nu toe algemeen aangenomen, zouden weliswaar kunnen leiden tot extreme reacties zoals bewusteloosheid en shock.
De wasabi TRPA1 receptoren hebben een meer uiteenlopende omvang dan capsaïcine receptoren, vooral in het bereik van scherpzinnige voedingsmiddelen. Vers geraspte wasabi laat vluchtige allyl isocyanaten vrij in de neus waardoor een activatie van de TRPA1 ontstaat om een Wasabi Kick te geven.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
De Kamikaze roll, voorzien van: een overdosis mayonaise en tempura. De Philadelphia roll: met roomkaas. Tempura of Panko rolls: dat zijn gefrituurde snacks.
De gegarandeerde versheid van de ingrediënten waarmee wordt gewerkt, maakt dat sushi van SushiPoint een overheerlijke smaaksensatie veroorzaakt. Daarbij gaat SushiPoint voor een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
Sushi kan worden gegeten wanneer en waar je maar wilt. Sushi wordt volgens de traditionele Japanse wijze gegeten als het hoofdgerecht. Omdat een stuk sushi vaak in een hap wordt gegeten is er geen scheiding tussen voor en hoofdgerechten.
Het Japanse woord voor 'handgemaakt' is temaki. Dit zijn kleine sushi-puntzakjes. Ze kunnen alle gebruikelijke sushi-ingredienten bevatten zoals rijst en vis, en deze worden in de nori gerold. Het zijn best grote sushi's en worden niet met stokjes maar met de hand gegeten.
De echte wasabi wordt gemaakt van de wortelstok van de Japanse plant Wasabia Japonica. In Japan wordt deze 'hon wasabi' genoemd en is het zeer prijzig. Een kilo van deze prijzige wortelstok kan al snel 350 euro kosten.
Rasp de wasabi met een wasabi rasp en meng deze meteen door de zachte boter. Let op, als je te lang wacht voordat je de wasabi en de boter mengt vervliegt de smaak van de wasabi.
Wasabi Gold 15% bevat maar liefst 15% hon wasabi en is veruit de beste wasabi uit een tube. Een absolute upgrade van de reeds bestaande wasabipasta's, die slechts 1,6-5% echte wasabi bevatten. en dat proef je! Deze wasabi pasta geeft ook die volle, frisse, tintelende smaakeffecten van verse wasabi.