Vrouwen droegen voornamelijk t-shirts, vesten, truien, spijkerbroeken, en korte en lange rokken. In tegenstelling tot de jaren '50 en '60 was het gebruik van accessoires vrij sober in de jaren '70, al schaften vrouwen in deze tijd wel massaal een schoudertas aan.
Voor vrouwen zijn de jaren 60 dus ontzettend divers. Zij begonnen deze jaren met A-lijn rokken, blouses en nette schoenen en gingen vanaf daar zo naar de minirok en de hippie-stijl. Aan het begin van deze jaren zat je dus nog goed met een pastelkleurige rok en een nette haarband in je haar.
Bij edele vrouwen, werd het voorpand rijkelijk versierd met borduursel. Het was zichtbaar onder de laag uitgesneden bovenkleding. Van de lange mouwen ziet men in het begin van de zestiende eeuw weinig. Later worden zij, zoals bij de man, onder de mouwen van de bovenkleding tevoorschijn getrokken.
De look van de jaren '50
Vrouwen in de jaren '50 droegen meestal een rok met daarop een blouse met een vest of een twinset. Een twinset was een gebreid truitje met korte mouwen en een vestje met lange mouwen in dezelfde kleur. De rok kon een kokerrok zijn of een wijd uitlopende rok, in de stijl van de New Look.
Populaire kledingstukken van deze tijd waren de lange, wijde rokken, strakke minirokjes, spandex en wielrennerbroekjes. Waar de broeken overwegend strak zaten, werden de truien juist een paar maten te groot gedragen.
Populaire kledingstukken voor vrouwen waren spijkerblouses, driekwart-broeken, felgekleurde of panterprint leggings, wielrennersbroekjes, zwarte spijkerjacks, korte jurkjes, tuinbroeken en beenwarmers.
De jaren 90, en met toenemende mate ook de zeroes, zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen loopt tegenwoordig maar in oversized fleece truien, Tommy Hilfigger-kleding met grote logo's, Dr. Martens, Nike Air Max 90, Kappa, Umbro, wijde broeken, zeiljacks en andere modetrends uit die tijd.
Herenhoeden maakten in de jaren '30 steeds meer plaats voor net gekamde haren. Mannen smeerden hun haren in met brillantine en kamden hun kapsel, al dan niet met zijscheiding, strak naar achter. Ook dunne snorretjes zoals die van Hollywood ster Clark Gable waren rond deze tijd enorm populair.
Effen kleuren waren passé; in het modebeeld zag je veel prints zoals bloemenprintjes, streepjes, ruitjes en polkadots. Ook werden jurken en rokken niet meer gemaakt met maar een minimale hoeveelheid stof, maar werden ze juist voller, zwieriger en opgeleukt met allerlei versieringen en mooie details.
Retro kleding
Retrokleding daarentegen is de kledingstijl van nu maar met een ouderwetse uitstraling. Retro kleding is kleding van nu die qua materiaalgebruik, ontwerp en stijl zijn gebaseerd op kleding uit de zestiger en zeventiger jaren. Vaak is het ontwerp vertaald naar de wensen die we in het heden hebben.
Bestonden de eerste gewaden nog vooral uit dierenhuid en dierenvellen, later werd ook vlas, wol en leer geïntroduceerd en soms zelfs gecombineerd. Ondertussen is kleding niet meer weg te denken uit de (moderne) geschiedenis. Van eenvoudig tot uitbundig: het is allemaal al wel een keertje bedacht.
De 19e eeuw
Begin 19e eeuw gingen de vrouwen nog steeds deftig gekleed door het leven. De jurken kwamen nog steeds tot aan de enkels, maar de tailles werden smaller en de schouders bloter. Vanaf 1833 zien we de rokken weer breder worden. Er werd gewerkt met verschillende lagen, strikken en enorme hoepels.
De kleding van de vrouwen is gemaakt van soepele stoffen, zoals satijn, linnen en wol. Hun kleren zijn versiert met kant, fluweel en hebben veel kleur. Het katoen voor de mantels is vaak mooi bedrukt. De meeste kleren zijn in de kleuren rood, blauw en goud gemaakt.
Van naveltruitjes met lage heupbroeken tot aan baggy broeken met legerprint en beha's als top. Een bijzondere tijd dus voor vrouwen die een beetje met de mode mee wilden gaan in de tijd. Wat ook zeker opvallend is, is de mode met het futuristische karakter dat we aan het begin van de jaren 00 zagen.
Vrouwen droegen vaak kleine hoeden die net om de hoofd heen pasten, clochehoeden genaamd. 's Avonds droegen vrouwen opvallendere hoeden die waren versierd met glasparels. Andere veel geziene accessoires van deze tijd zijn het sigarettenpijpje, lange sjaals en kettingen.
Draag wel altijd even een topje onder de blouse. Blouses zijn een zeer belangrijk onderdeel van stijlvolle kleding voor de vlotte vrouwelijke 60 plusser. Je kunt jouw blouse combineren met een blazer, jasje of mooie colbert. Wanneer je de blouse combineert met een blazer of colbert, zie je er gekleed uit.
Met name tweed jasjes, jasjes met brede revers en broeken met omslagen waren populair. Ook gingen steeds meer mannen over op nylon overhemden en smalle dassen. In de avond was het niet meer zo gebruikelijk om een smoking te dragen. In plaats daarvan werden juist donkerkleurige kostuums veel gedragen.
Het was ook een halve eeuw van bevrijding, afhankelijkheid van familie, kerk en buurt maakte plaats voor individuele vrijheid. Knellende normen weken voor tolerantie, bijvoorbeeld voor andere samenlevingsvormen en homoseksuele relaties. Het lijdt geen twijfel: tussen 1950 en 2000 beleefde Nederland zijn mooiste jaren.
Het land verandert snel in dit decennium; industrie, woningen, supermarkten en scholen worden uit de grond gestampt. Na de aanvankelijke armoede breekt een nieuw en welvarender leven aan met ijskasten, televisies en brommers.
In de jaren 40 droegen de meeste dames hun haar tot op de schouders en gingen ze voor een gewaagdere look. Het was een trend om het haar aan de voorkant hoog op te steken, of het te krullen. Hoeden waren zeer geliefd, vooral de wat kleinere hoedjes die dicht op het hoofd lagen.
De Grieken en Romeinen wilden er niet veel van weten en vonden het kledingstuk barbaars. Pas op het einde van de Romeinse tijd - en parallel met de invallen van de Germanen - werd de broek populair en aanvaard kledingstuk in de Romeinse wereld. Tijdens de Middeleeuwen werd het hét kledingstuk voor de man.
De eerste bekende mens die kleding maakte, de Neanderthaler, overleefde van ongeveer 200.000 voor Christus tot ongeveer 30.000 voor Christus.
Er werden ontzettend veel verschillende schoenen gedragen in de jaren 90. Wat wil je anders met zoveel subculturen! Zo droegen vrouwen vaak ballerina's, Ked's schoenen, pumps, naaldhakken, loafers en bootschoenen. Aan het begin van de jaren 80 droegen ze hier het liefst beenwarmers of grote afgezakte sokken bij.
Jongens en mannen droegen bijvoorbeeld t-shirts met lage V-hals, versleten spijkerbroeken en Converse All Stars of Vans. Ook droegen veel mannen hun haar halflang. Rond deze periode werd de retro pilotenbril bovendien steeds vaker vervangen door een (Ray Ban) wayfarer zonnebril.
Denk aan een wit t-shirt, een goede jeansbroek en sneakers. Geen enkele outfit uit de jaren 90 zou compleet zijn zonder een vleugje cheetah, gingham of Galliano-krantenprint (zie, print is toch niet dood).