Ook tijdens de beugelbehandeling is een gebitsbeschermer nodig.Het beste kan je dan een beugelbitje gebruiken. Dit is een voorgevormde gebitsbeschermer die tijdens de controle van de beugel op maat gemaakt kan worden.
Sporten waarbij het risico voor een ongeval met de tanden erg groot is, en waarbij je eigenlijk een gebitsbeschermer moet dragen, zijn: voetbal, hockey, ijshockey en rugby. Gebitsbeschermers zijn noodzakelijk bij hockey, boksen, kickboksen en andere vechtsporten.
Draag je een beugel? Dan zijn de meeste normale bitjes niet geschikt. Kies dan voor een speciaal ortho bitje, waarmee je tanden en beugel goed worden beschermd. Voorbeeld is de Shock Doctor Braces gebitsbeschermer en Shock Doctor Ultra Brace.
Kosten onzichtbare beugel van Invisalign
De totale kosten van de Invisalign behandeling zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Gemiddeld kost de behandeling tussen 2680 en 3650 euro. De kosten voor de intake bij onze Invisalign consultant bedraagt ongeveer 200 euro.
Die van Invisalign is het bekendst. Een clear aligner is gemaakt van doorzichtige dunne kunststof hoesjes die over tanden en kiezen wordt geschoven. Hij lijkt een beetje op een bitje voor sport of om je tanden te bleken, maar dan geheel op maat en dunner.
Over het algemeen hoeft een orthodontische behandeling ons geen problemen te geven in ons dagelijks leven, dus zolang u de instructies van de behandelaar opvolgt, kan je jouw partner op een natuurlijke manier blijven kussen gedurende de gehele orthodontische behandeling.
Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen. Vandaar dat de beugelbehandeling lang duurt. Het heeft dus ook niet zoveel zin om elke controle te vragen hoe lang de behandeling nog duurt. Daar gaan je tanden niet sneller van verplaatsen!
Orthodontie (een beugel) wordt tot de leeftijd van 18 jaar alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering, zoals bij een schisis (hazenlip). Normaliter dien je de behandeling dus zelf te betalen of wordt deze gedekt door een afgesloten aanvullende zorgverzekering.
Soms is nog een nachtbeugel nodig; deze kost ongeveer tussen de € 60,- en € 100,-, afhankelijk van het type nachtbeugel.
Meestal zijn er niet meer dan 10 aligners(bitjes) nodig om tot het eindresultaat te komen. De behandelduur is dan ook kort. Ongeveer 10 aligners x 1 (weken dat een aligner gedragen wordt) = 10 weken. Je valt binnen Lite als je niet meer dan 14 bitjes nodig hebt.
De prijs zal vergelijkbaar zijn met wat mondbeschermers bij de tandarts kosten: tussen de 50 en 90 euro.
STAP 1: Vul een bak met kokend heet water. Kook voldoende water om je gebitbeschermer 30 tot 60 seconde helemaal onder het water te kunnen dompelen. Dompel vervolgens de gebitbeschermer onder in het water. Voel bijvoorbeeld met een vork om de 15 seconde of het bitje al een beetje zacht wordt.
Een hockeybitje kun je nog niet direct gebruiken, je moet namelijk eerst nog het bitje naar jouw mond vormen. Door het bitje thuis ongeveer 12 tot 20 seconden in kokend water te stoppen wordt het bitje zachter.
Een onzichtbare beugel zegt het al, het is een doorzichtige beugel die je bijna niet ziet wanneer je deze draagt. De onzichtbare beugel zet namelijk je tanden recht door middel van meerdere transparante bitjes. Per bitje is er een kleine verandering aangebracht waardoor je tanden steeds een stukje rechter gaan staan.
Tijdens hockeywedstrijden is het zelfs verplicht om een gebitsbeschermer of ook wel 'hockey bitje' genoemd te dragen. Maar ook bij andere sporten zoals ijshockey, mountainbiken, waterpolo, boksen en andere vechtsporten kan een bitje veel schade voorkomen. Tandletsels zijn altijd blijvend. Wees dus zuinig op je gebit!
Een goede leeftijd om te starten met een beugel is tussen de 10 en 12 jaar oud. De meeste kinderen hebben dan al hun tanden en kiezen gewisseld (je krijgt geen beugel voor een melkgebit). Heel soms wordt er eerder gestart, bijvoorbeeld als een kind een heel grote overbeet heeft of bij scheefgroei van de kaken.
Ook na een beugelbehandeling hebben de elementen van je gebit de neiging om terug te keren naar hun oorspronkelijke positie. Daarnaast kunnen tanden verschuiven door het doorgroeien van de kaak, door grote kauwkrachten of door een grote druk van de tong.
Het is lastig om vooraf precies aan te geven wat een beugel(behandeling) kost. Dit hangt af van je gebitsafwijking, de beugel(s) die je krijgt en het juist dragen van de beugel. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de totale behandelduur. Gemiddeld duurt een behandeling tussen de 2 en 3 jaar.
Wanneer we dan kijken naar de vaste apparatuur, hoort bij de gewone metalen blokjesbeugel een prijskaartje van tussen de 1400 en 1900 euro. Wanneer gekozen wordt voor een blokjesbeugel met doorzichtige witte keramische blokjes, moet je rekenen op een extra tussen de 300 en 600 euro.
Het plaatsen van de beugel doet geen pijn. Wel kan eten, en dan vooral bijten, in het begin of als de beugel is afgesteld wat last veroorzaken. Gemiddeld duurt het twee weken om aan een nieuwe beugel te wennen. Hoe gevoelig het gebit is, verschilt van persoon tot persoon.
CM betaalt voor de orthodontische behandeling van je kind 370 euro terug: 185 euro bij het begin van de behandeling. 185 euro na de achttiende behandeling of na het voltooien van de behandeling.
Duw je tanden niet scheef: Op je nagels bijten en spelen met je elastiekjes kunnen ervoor zorgen dat je je beugel langer moet dragen. Stop met die zenuwtrekjes. Eet geen hard, plakkerig of suikerrijk voedsel en drink geen frisdrank: Vermijd voedsel als popcorn, noten, chips, kauwgom, toffee, karamel en koekjes.
In veel gevallen is naast de spalk, een nachtbeugel ook een goed idee. De spalk houdt alleen de voorste zes of vier tanden recht. Terwijl een nachtbeugel zorgt ervoor dat het hele gebit niet verschuift. De orthodontist kan aan het eind van de behandeling het best aangeven welke nachtbeugel het meest geschikt is.