Metoprolol is verkrijgbaar als retardtabletten van 25 mg, 50 mg, 100 mg en 200 mg. Daarnaast is het tevens verkrijgbaar als normale tabletten van 50 mg en 100mg. De dosering is afhankelijk van leeftijd en aard van de klacht. Voor volwassenen geldt een minimale dosering van 50 mg tot maximaal 400 mg per dag.
Volwassenen. Oraal: gewone tablet, tabletten met gereguleerde afgifte tartraat: gebruikelijke dosering 100–200 mg/dag in 1–2 doses, max. 400 mg per dag. Tabletten met gereguleerde afgifte succinaat: begindosering 50 mg 1×/dag 's ochtends; bij onvoldoende effect verhogen tot 100 mg 1×/dag, eventueel 200 mg 1×/dag.
Metoprolol maakt uw hartslag langzamer en maakt uw bloeddruk lager. Hierdoor heeft uw hart minder zuurstof nodig. Bij hoge bloeddruk, angina pectoris (pijn en drukkend gevoel op de borst), hartritmestoornissen, migraine, als uw schildklier te snel werkt, bij hartfalen en na een hartinfarct (hartaanval).
Bètablokkers worden over het algemeen goed verdragen, maar bij hoge doseringen kunnen er nare bijwerkingen optreden. Cardioselectieve bètablokkers geven in principe geen of weinig merkbare bijwerkingen.
U kunt de alfa-blokker de eerste keren het beste 's avonds innemen, als u al op bed zit, voor het geval u duizelig wordt. Als u een alfa-blokker met vertraagde afgifte gebruikt, kunt u de volgende ochtend duizelig worden bij het opstaan.
Metoprolol is verkrijgbaar als retardtabletten van 25 mg, 50 mg, 100 mg en 200 mg. Daarnaast is het tevens verkrijgbaar als normale tabletten van 50 mg en 100mg. De dosering is afhankelijk van leeftijd en aard van de klacht. Voor volwassenen geldt een minimale dosering van 50 mg tot maximaal 400 mg per dag.
Dit komt doordat metoprolol de hartkloppingen tegengaat die ontstaan bij een hypo. Controleer daarom vaker uw bloedglucose. Benauwdheid. Als u last krijgt van deze bijwerking, neem dan contact op met uw arts.
De dosering voor volwassenen is 100 tot 200 mg per dag voor de gewone tabletten en de tabletten met gereguleerde afgifte succinaat, tartraat of gewone tabletten. De maximale dosering is 400 mg per dag.
Het is belangrijk dat u niet plotseling stopt met het innemen van uw bètablokkers. Elke dosisverlaging of het stoppen met de behandeling dient in overleg met de arts te gebeuren.
Mensen die bètablokkers gebruiken, kunnen overgevoelig reageren op de bestanddelen van het medicijn. Verschijnselen zijn bijvoorbeeld huiduitslag, galbulten of jeuk. Ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga bij deze ernstige klachten onmiddellijk naar een arts.
Het maakt voor uw levensverwachting niet uit of uw hartritme vooral door het normale sinusritme of door boezemfibrilleren wordt bepaald. De bovengenoemde behandelingen hebben als doel uw kwaliteit van leven te verbeteren, door uw hartklachten te verminderen.
ACE-remmers maken de bloedvaten wijder. Daardoor wordt de druk in de bloedvaten minder. Ze hebben weinig bijwerkingen.
geregeld een hartslag van meer dan 120 slagen per minuut in rust. geregeld een hartslag van minder dan 45 slagen per minuut. onregelmatige hartslag. hartkloppingen.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Bisoprolol is een zogenaamde betablokker. Deze verlagen de hartslag en daarmee de bloeddruk. Een andere betablokker die je in overleg met de arts kunt proberen, is bijvoorbeeld metoprolol. Er zijn ook veel andere middelen die de arts kan proberen, zoals calcium blokkers, zoals bijvoorbeeld amlodipine.
Pas als de spanning extreem is, kan behandeling met geneesmiddelen worden overwogen. Propranolol zorgt dat uw hartslag wat minder snel gaat en dat u minder trilt. Het werkt na ongeveer een halfuur en werkt enkele uren. Propranolol behoort tot de groep geneesmiddelen die bètablokkers worden genoemd.
De bijwerkingen van metropolol zijn voor mij ontzettend stramme en stijve spieren, hierdoor kan ik soms moeilijk lopen en bewegen wordt ook belemmerd.
Het is niet verstandig in één keer met metoprolol te stoppen. De verandering is voor uw hart dan te snel. Bouw het gebruik gedurende één tot twee weken geleidelijk af in overleg met uw arts. Als u metoprolol moet stoppen voor een operatie, moet u meestal minstens 48 uur voor de operatie stoppen.
Bètablokkers verlagen de hartfrequentie. Bij intensief sporten kun je dat effect merken doordat de maximale hartfrequentie niet meer wordt bereikt. Het lijkt alsof er een rem op het hart staat. De hartfrequentie kan 5-20% lager uitvallen bij gebruik van een bètablokker.
Bètablokkers die veel bij angstklachten worden voorgeschreven zijn: Propranolol. Atenolol. Inderal.
Het verschil is dat metoprololsuccinaat een verlengde afgifte heeft (retard). Het medicijn zit in microgranules en blijft gedurende 24 uur in het bloed. Je hoeft metoprololsuccinaat hierdoor maar één keer per dag in te nemen. Metoprololtartraat bestaat in de verlengde vorm, maar ook als gewone tablet.
Bètablokkers verlagen zowel de hartslag als het prestatievermogen bij intensieve lichamelijke inspanning. In sporten waarin concentratie en fijne motoriek belangrijk zijn, kan het gebruik van deze middelen een voordeel opleveren. Het gebruik vanbètablokkers is daarom in dit soort sporten verboden.
* slaapproblemen: een klein aantal gebruikers klaagt tijdens het gebruik van bètablokkers over slaapstoornissen door het optreden van onrustige dromen. * risico's op diabetes: het gebruik van bètablokkers bij mensen met hypertensie verhoogt het risico op het manifest worden van diabetes type 2 met 28 procent.
Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
digoxine. Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag. Artsen schrijven het voor bij hartfalen en hartritmestoornissen.