De BMC G3 is als beste uit de test gekomen. Dit komt voornamelijk door de prijs-kwaliteit verhouding. Dit CPAP apparaat wordt compleet geleverd met slang en bevochtiger. De druk kan automatisch of vast worden ingesteld met het scherm.
Veiligheidswaarschuwing. Afgelopen zomer waarschuwde Philips voor problemen met het geluiddempend schuim in de Dreamstation 1. Dat schuim kan afbrokkelen en er kunnen schadelijke gassen vrijkomen. Mensen werd daarom aangeraden om het apparaat niet langer te gebruiken en om contact op te nemen met een arts.
De automaat, auto-cpap of autopap wordt in 25% van de gevallen ingezet. Als u op uw zij slaapt, heeft u vaak minder druk nodig dan wanneer u op uw rug slaapt. Zo is in het begin van de nacht – als u in uw diepe slaap komt – meer druk nodig dan in de vroege ochtenduren wanneer u in uw droomslaap bent.
Sommige mensen merken direct verbetering, anderen pas na enkele weken of maanden. Het is belangrijk dat u telkens als u gaat slapen uw CPAP gebruikt. Als u dit niet doet, keren uw klachten terug naar het eerdere niveau.
0-5 ademstops per uur: geen OSAS. 5-15 ademstops per uur: licht OSAS. 15-30 ademstops per uur: matig ernstig OSAS. Meer dan 30 ademstops per uur: ernstig OSAS.
Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu. Maar het is met name waarschijnlijk dat u het risico op plotseling overlijdennbsp;als gevolg van een hartstilstand verhoogt.
Alcohol onderdrukt de ademhaling en verergert de klachten; Zorg voor een regelmatig leefpatroon; Vermijd het gebruik van veel cafeïne (koffie, thee, cola) zes uur voor het slapen gaan; Gebruik geen slaap- of kalmeringsmiddelen.
De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt. Drink geen alcohol. En slaap niet op uw rug. Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen.
Slaapapneu is een vervelende kwaal die helaas niet te 'genezen' is: alle behandelingen zijn in zekere zin symptoombestrijding. De behandelingen verminderen dus het aantal ademstops dat u hebt tijdens uw slaap, maar als u stopt met de behandeling, zullen de apneus in alle hevigheid terugkeren.
Uit het onderzoek van de San Raffaele Universiteit in Milaan bleek dat er bij deelnemers met een ernstig onbehandeld slaapapneu een significante afname was van de witte stof in verschillende hersengebieden. Deze hersenschade ging gepaard met beperkingen op het gebied van cognitie, stemming en alertheid overdag.
Hierbij wordt 's nachts met behulp van een turbine (de CPAP) de neus- en keelholte onder lichte positieve druk gebracht door lucht door een neusmasker in de keel te blazen. Door de overdruk in de mond- en keelholte kan de keel niet toeklappen en verloopt de ademhaling opnieuw onverstoord tijdens het slapen.
Een neusmasker is het meest gebruikte masker om slaapapneu te behandelen. Het neusmasker bestaat uit een kapje dat alleen de neus omsluit. In de meeste gevallen volstaat het gebruik van een neusmasker en slaapt u – door de overdruk via uw neus – automatisch met uw mond dicht.
Philips waarschuwde vorige maand over verschillende CPAP-, BiPAP- en beademingsapparaten. In deze apparaten is een schuim gebruikt waarbij deeltjes los zouden kunnen komen. Die zouden ingeademd kunnen worden. Ook kunnen er vluchtige stoffen vrijkomen die mogelijk schadelijk zijn.
Het advies is om de Dreamstation 1 wel te gebruiken als: 1. Uw AHI (bij start van de behandeling) hoger is dan 30 (meer dan 30 ademstops per uur) 2. Of als u snel klachten krijgt als u stopt met de Dreamstation 1.
CPAP-apparaten, BiPAP-apparaten en automatisch aanpasbare apparaten. DreamStation is verkrijgbaar in de volgende varianten: Auto CPAP, CPAP Pro, CPAP, DreamStation Go Travel CPAP, Auto BiPAP en BiPAP Pro. CPAP voorziet uw bovenste luchtwegen 's nachts van gelijkmatige druk.
Slaapapneu vormt een groot risicofactor voor hart- en vaatziekten. Daarom is het heel belangrijk om bij patiënten met slaapapneu dit risico tijdig op te sporen en te behandelen. Bij iedere ademstop lijdt u heel even aan een zuurstoftekort.
Om de klachten van slaapapneu te verminderen is het raadzaam om je leefstijl aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen, waardoor je gewicht gaat verliezen. Afvallen kan de klachten flink verminderen! De omtrek van de nek wordt dan kleiner en ademen wordt weer gemakkelijker.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
CPAP-kussens zijn speciaal ontworpen voor mensen die gebruik maken van een CPAP-apparaat tijdens de slaap. Op normale hoofdkussens kan het voorkomen dat het CPAP-masker tegen uw gezicht drukt, wat zorgt voor vervelende drukplekken, maskerlekkage of een oncomfortabele slaaphouding.
Deze ademstops worden uitgedrukt in de Apneu Hypopneu Index (AHI). Bij snurken zijn er minder dan 5 ademstops per uur, bij lichte slaap apneu 5 tot 15 ademstops per uur, bij matig ernstige OSA 15 tot 30 ademstops per uur en bij ernstige OSA meer dan 30 ademstops per uur.
Tips om aan de CPAP te wennen
Als u de eerste nachten met de CPAP gaat slapen, probeer dit dan zo goed mogelijk vol te houden. Lukt het u echt niet, doe het masker dan af en probeer het de volgende nacht opnieuw en langer. Zo kunt u het CPAP gebruik langzaam opbouwen en bereikt u een beter resultaat.
Klachten die overdag kunnen optreden zijn: niet verkwikt wakker worden, moe of slaperig zijn. Deze vorm van slaap apneu wordt vooral gezien bij mensen met een hartziekte en na een beroerte. Ook bepaalde pijnstillers die morfine bevatten (opiaten) kunnen centraal slaap apneu veroorzaken.
In de helft van de gevallen is er een verband tussen slaapapneu en de slaaphouding. Wanneer iemand op de rug ligt, dan kunnen zachte weefselstructuren in de keel inzakken en kan dit ervoor zorgen dat de luchtweg (deels) wordt afgesloten. Heeft u slaapapneu? Probeer dan eens op uw zij te liggen.
Snurken ontstaat doordat de vrije doorgang van lucht tijdens het slapen belemmerd wordt door bijvoorbeeld verslapte spieren of een afwijking aan de neus- en keelholte. Wanneer deze obstructie het ademen tijdelijk doet stoppen en wanneer dit meerdere malen per uur plaatsvindt, spreekt men van slaapapneu.