d.w.z. eten fijndrukken met de vork, de verkregen substantie omroeren en nog eens omroeren en ten slotte naar den mond brengen; ook stapele men z'n bord niet torenhoog op. Dat alles is in strijd met de goede vormen. Alvorens den mond aan glas of kopje te zetten vege men met het servet de lippen af.
Je moet alleen wel opletten en geconcentreerd eten. Je schept de soep van je af, op de lepel.Vervolgens ga je met de lepel naar je mond en niet andersom. Ook belangrijk; de andere hand.
Je begint altijd met het bestek dat aan de buitenkant ligt en je werkt naar binnen toe. Werk je make-up en/of je haar niet bij als je aan tafel zit. Doe geen zout, peper of sauzen op je eten voordat je het geproefd hebt. Voedsel wordt altijd links geserveerd en rechts afgeruimd.
De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand.
Eigenlijk is dat heel eenvoudig, want je gaat altijd van buiten naar binnen. Je begint altijd aan de rechterkant, daar ligt een lepel, in dit geval voor de soep. Links liggen altijd de vorken, naast de lepel liggen de messen en het grotere bestek is voor het hoofdgerecht.
Volgens de etiquette zegt je bestek meer dan duizend woorden. Bij de etiquette hoort ook de stap na het eten. Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe.
Italië: Volgens de diner etiquette eet je spaghetti met een vork in je rechterhand en een lepel in de linker. Een echte Italiaan draait de spaghettislierten rond zijn vork met behulp van enkel het bord en gebruikt absoluut niet de lepel.
Gebruik je rechterhand bij het eten
De linkerhand wordt in vele culturen als een onreine hand gezien. Dat komt omdat de linkerhand wordt gebruikt om de billen mee af te vegen. Wil je eten met je handen? Gebruik dan alleen je rechterhand, dan zit je, waar je ook maar bent, altijd goed.
Servetten. Servetten plaats je bovenop het bord, links naast de vorken of links op het onderbord. Zorg er in ieder geval voor dat je gasten het servet makkelijk kunnen pakken. Als ze deze op hun schoot neer willen leggen, hoeven ze niet eerst van alles te verplaatsen.
Het servet links of rechts? Het servet leg je links naast de vorken neer. Als je geen soep serveert, kun je het servet ook een plekje geven op het bord.
Smakken aan tafel getuigt niet van de allerbeste tafelmanieren, maar uit recent onderzoek blijkt dat het wel eens goed voor de lijn kan zijn. Smakkende mensen eten immers onbewust minder door het zogenaamde 'kraakeffect'.
Handen altijd boven de tafel
De eerste etiquetteregels dateren uit de tijd van Lodewijk XIV. Hij eiste van iedereen dat de handen boven de tafel werden gehouden, omdat hij anders geen controle over zijn gasten had. Je ellebogen mogen nooit op tafel rusten, de helft van de onderarm rust op de tafelrand.
De juiste systemische volgorde
Het is het fijnst als vader en moeder naast elkaar aan een lange kant van de tafel zitten. En de kinderen er tegenover. Voor een gezin met twee kinderen ziet dat er als volgt uit: Vader heeft moeder aan zijn linkerkant. Tegenover moeder zit het oudste kind, daarnaast het jongste kind.
Voor het gebruik van je bestek geldt: Lepel soep altijd van je af en breng je vork of lepel altijd naar je mond toe, in plaats van je mond naar je vork of lepel. Je vork dient te allen tijde met de boog naar beneden gericht te zijn. Je gebruikt hem dus niet als lepel.
Vorken liggen links van het bord, messen rechts (met de snijkant richting het bord). Soeplepels liggen rechts naast het bord, dessert- en fruitbestek (vaak lepels, maar kan ook een klein vorkje zijn) liggen boven het bord. Je eet van buiten naar binnen.
Tips om je glazen altijd op de juiste volgorde te plaatsen
De glazen staan altijd aan de rechterkant van je bord, boven je bestek. Het grote champagneglas komt het meest links te staan (als je champagne schenkt bij de maaltijd), gevolgd door het waterglas en de wijnglazen.
Broodbord links naast het bestek
Als u een verse chiabatta of foccacia wilt serveren, plaats het broodbord dan links naast het bestek. Het bijpassende broodmes komt aan de rechterrand te liggen.
Biedt u echter een schotel aan waarvan gasten iets kunnen nemen, dan doet u dit links. De meeste gasten zijn immers rechtshandig en als u rechts serveert dan is het voor de gasten vrij onhandig om iets van de schotel te nemen. Ook het afruimen gebeurt aan de rechterzijde van de gast.
In bepaalde delen van het Midden-Oosten en India is het namelijk een no go om met je linkerhand te eten. Op deze plaatsen is de rechterhand bestemd voor het oppakken van eten en andere 'schone' dingen. De linkerhand wordt gebruikt voor het reinigen van jezelf na een toiletbezoek. Niet zo smakelijk dus.
Vlees met botjes mag je over het algemeen met je handen eten, tenzij het een groot stuk vlees is (maar who cares?). We raden je aan om de grootste stukken vlees af te snijden. Zit er nog wat kip aan de botten? Dan kun je deze prima met je vingers van het botje eten.
Elkaar de linkerhand geven is vrij ongebruikelijk en in veel culturen ook een sociaal taboe. Met name binnen de islam geldt de linkerhand als 'onrein', omdat die wordt gebruikt om na het ontlasten de billen af te vegen.
Houdt de pizza in één hand vast en vouw de uiteinden van de korst naar elkaar zodat de hele pizzapunt mee vouwt. Op deze manier druipt alle olie er niet vanaf en vallen de toppings er ook niet vanaf. En eet ook netjes je korstjes op! Dat zijn pas eet etiquette!
Wat het gebruik van lepels betreft: in Nederland en andere westerse landen wordt de lepel gebruikt voor soep en desserts, en niet voor de warme maaltijd. Rijst of pasta met saus, salades, aardappels, vlees, groente: allemaal met mes en vork. Zo wordt er ook in restaurants gedekt. Geen lepels dus.
Je kunt je pizza combineren met antipasto of een toetje, maar nooit met een salade (en bovendien: eet gewoon salade voor lunch en geniet extra van de pizza, je bent niet voor niets in Italië). Het is trouwens volkomen geaccepteerd om je pizza in stukken te snijden en met je handen te eten.