Een scheur in de steen kunt u repareren door speciale scheurkit te gebruiken. Let ook hier op de kleur die u koopt. U kunt er ook voor kiezen om de steen te vervangen door een andere. Krab voorzichtig de voegen los rondom de steen met een schroevendraaier of plamuurmes.
Deze scheuren kunnen gevaarlijk zijn: Horizontale scheur(en) in de binnenmuur of de buitenmuur. Scheurvorming net onder de oplegging. Meerdere schuine scheuren in de buitenmuur.
Bevochtig de beschadigde oppervlakte of scheur met een verstuiver om het vulmiddel effectiever te laten hechten. Gebruik een plamuurmes om de beschadiging of scheur met vulmiddel op te vullen. Strijk het plamuurmes tegen de muur om het vulsel perfect glad te strijken. Overtollig vulmiddel verwijder je onmiddellijk.
Een zetscheur is een scheur in de constructie die ontstaan is als gevolg van zetting. Meestal is zetting een éénmalig verschijnsel (nadat de fundering volledig belast is met de opbouw) en er ontstaat wel een scheur, maar de constructie blijft verder stabiel.
Je kan een scheur in de gevel herstellen met mortel of met siliconen. Mortel wordt vaker gebruikt, maar siliconen kan je op exact dezelfde manier aanbrengen. Voordeel van speciale siliconen is dat die een zekere elasticiteit behouden. Dat is vooral interessant als de scheur na de herstelling nog verder scheurt.
Het cementeren van een buitenmuur gebeurt in twee stappen. Eerst en vooral wordt de hechtingslaag aangebracht. Deze zorgt ervoor dat de cementlaag goed zal aanhechten op de gevel. Nadien volgt de afwerkingslaag of cementmix van cement en zilverzand.
Scheurtjes in stucwerk met korrel kunnen heel simpel kunnen opgevuld met Repair Express Pleister: Deze kit met korrel is hier speciaal voor ontwikkeld. Enkel de scheur opvullen en afwerken. Door de structuur en kleur vormt de scheur straks één geheel met de ondergrond.
Een kit die speciaal is ontwikkeld om barstvorming (craquelé) tegen te gaan is de Kelfort acrylaatkit Anti Crack. Deze is zeer goed overschilderbaar met alle verven.
Een constructieve scheur ontstaat meestal door een bouwfout. Dat kan door een slechte plaatsing van een latei of een te zwakke fundering. Zo'n scheur in de gevel ontstaat wanneer de druk- en trekkrachten te groot worden of na renovatiewerken.
Een buitenmuur laten stucen van een huis kan zowel met een cement als met een kalkmortel gedaan worden. Hoewel vroeger vaak zandcement werd gebruikt zijn de cementgebonden materialen een stuk lichter in gewicht geworden. De standaard kleuren voor het stucen van gevels zijn vaak wit of grijs.
De keuze voor welk soort muurvuller hangt af van diverse factoren. Koop een muurvuller bij Praxis als je snel klaar wilt zijn of kies er eentje die extra stevig is. Het ligt ook aan het oppervlak waar je op wilt werken, zoals muur, beton of hout. Zo kun je kiezen voor allesvullers, gipsplaatvullers of houtvullers.
Grote gaten en scheuren kan je dicht maken met standaard muurvuller, maar het kan ook met gips of cement. Zeker voor grote gaten is dit aan te bevelen. Cement en gips kan je kopen in je lokale bouwmarkt. Maak het aan conform de aanwijzing op de verpakking zodat je het makkelijk kan verwerken.
De dikte van de muur is een goede graadmeter om te bepalen of de muur dragend is. De stelregel is dat een muur dikker dan 10 cm hoogstwaarschijnlijk een draagmuur is. Muren smaller dan 10 centimeter zijn in ieder geval geen draagmuur! Let er wel op dat u echt kijkt naar de dikte van de muur zelf.
Verticale scheuren in muren hebben meestal te maken met de fundering. Het gewicht van de muur kan zichzelf niet goed voortzetten op de fundering, waardoor deze van boven naar beneden gaat scheuren. Dit is vaak wat minder erg, omdat er een nieuw evenwicht ontstaan.
Bij een nieuwbouwwoning moet u er altijd rekening mee houden dat deze nog een jaar of vier de tijd nodig heeft om zich te zetten. Dit betekend dat de woning nog niet geheel strak op zijn fundering rust en nog op ze juiste plek moet gaan zakken.
Wil je kitten op hout? Dan kan je bijna alle kitsoorten gebruiken behalve de siliconenkit. Daarentegen is siliconenkit wel geschikt voor badkamertegels en voor de tegels buiten kan je High Tack kit gebruiken. Als je kit wilt gebruiken op steen of beton dan is hybride/polymeerkit of High Tack kit sterk aangeraden.
5. Kan ik siliconenkit buiten gebruiken? Ja, siliconenkit is buiten te gebruiken en wordt voor verschillende toepassingen buiten gebruikt. Bij temperaturen onder de 5 graden zal de doorharding worden vertraagd.
De acrylaatkit is ontwikkeld voor toepassingen binnenshuis en zeker niet geschikt voor buitengebruik.
Daarnaast is de polymeerkit weerbestendig en is het bestan tegen zoutwater en chloor, daarom is dit ook zelfs geschikt voor waterdichte verbindingen in de scheepsbouw. Het hecht zeer goed aan droge maar ook vochtige ondergronde.
Kleine scheurtjes in stucwerk repareren
Krab losse stukjes weg met een verfkrabber en maak de ondergrond stofvrij. Maak het vulmiddel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Smeer de scheurtjes dicht met behulp van een plamuurmes. Laat drogen en schuur de reparaties glad met fijnkorrelig schuurpapier.
De Den Braven Acryl Clear WT is de beste kit van dit moment: je kiest voor kwaliteit en een strak resultaat. Je kunt daarnaast ook zeer makkelijk en snel overschilderen. Het is daarnaast ook mogelijk om voor een van de andere opties te kiezen.
Het cementeren van de buitenmuur gebeurt door een dunne laag zandcement aan de buitengevel aan te brengen. Dit wordt het vaakst toegepast bij oude gevels, waar de bakstenen nog zichtbaar zijn. Een cementbepleistering dient vooral om een bestaand kleurverschil in de gevel, of om beschadigingen in de gevel weg te werken.
Bij een cementering wordt er een laag op basis van cement en waterdichte componenten tegen de bestaande gevel gestreken. De waterdichte cementering zorgt voor een “waterdicht schild”. Een cementering wordt het best aangebracht tegen buitengevels die oneffen staan en waarvan je het metselwerk niet meer wenst te zien.
Prijs gevel cementeren
Het bezetten van de gevel met cement kost ongeveer €30 à €40/m2. De prijs hangt natuurlijk af van de bereikbaarheid van de gevel en de toestand ervan. Indien er enkele voegen loszitten, moeten deze eerst hersteld worden, wat het prijskaartje direct zal doen stijgen.