Waar is Yakult goed voor? Yakult is een probiotica. Dat wil zeggen dat er levende micro-organismen in zitten die een positief effect hebben op de gezondheid.
Het is wereldwijd de meest onderzochte stam met 1100 wetenschappelijke publicaties en 300 humane onderzoeken. Lactobacillus rhamnosus GG is het beste uit de test van TNO gekomen (1). De Microbiol Platinum van Vitals is het best beoordeelde probiotica supplement (2).
Het innemen van Yakult zou weliswaar het aantal bacteriën in het spijsverteringskanaal verhogen, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor ook minder snel verkouden wordt of beter gaat poepen, aldus een andere hoogleraar. Echte wetenschappelijke onderbouwing is er dus niet.
We raden een flesje per dag aan, maar wil je er meer drinken dan is dat helemaal prima. Veel mensen nemen Yakult bij het ontbijt als onderdeel van hun dagelijkse routine.
Griekse yoghurt zit vol met probiotica. Daarnaast bevat het maar liefst 15 tot 20 gram eiwitten per 150 gram, dat is bijna twee keer zoveel dan gewone yoghurt. Griekse yoghurt is verkrijgbaar in praktisch elke supermarkt en smaakt heerlijk met wat vers fruit of een lepel (biologische) jam.
Zo'n 80 gram per liter (dat zijn twintig klontjes). Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram.
Er zijn probiotische supplementen, maar er zijn ook een aantal probiotische zuiveldranken (Vifit, Actimel, Activia en Yakult). Soms ontstaan milde bijwerkingen van het nemen van probiotica, zoals buikpijn, diarree en opgeblazen gevoel.
Actimel, Yakult, Activia en Vifit mogen hun producten niet meer als 'gezond' aanprijzen. Wel passen sommige andere (toegelaten) marketingtruken toe. Op verpakkingen vind je wel nog gezondheidsclaims, maar die worden niet meer aan de bacteriën toegeschreven, maar bijvoorbeeld aan (onnodig) toegevoegde vitamines.
Yakult past heel goed in een gezonde levensstijl. Veel topsporters gebruiken dan ook Yakult. Yakult kan de stoelgang verbeteren bij personen die gevoelig zijn voor verstopping. Ook kan Yakult bijdragen aan een evenwichtige darmflora door een toename van het aantal lactobacillen.
Een gezonde darmflora is van belang voor onze gezondheid; het zorgt bijvoorbeeld voor een goede stoelgang. In Actimel en Yakult zit een kleine hoeveelheid van deze goede bacteriën. Voor een optimaal effect moeten deze producten dagelijks gebruikt worden. Bij ernstiger problemen helpt dit vaak onvoldoende.
Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica grote schade kunnen aanrichten in de darmflora als ze na een antibioticakuur worden ingenomen. Probiotica worden tegenwoordig vaak ingeroepen als hulpmiddel tegen allerlei verteringsproblemen. Toch lijken ze niet zo heilzaam te zijn voor de darmen als eerst gedacht.
De diagnose 'lekkende darm' is te stellen met een test waarbij zonuline /histamine en calprotectine worden getest. De diagnose komt zowel voor binnen de reguliere als de complementaire geneeskunde.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Als u last heeft van verstopping of diarree, kunt u eens proberen om probiotica te gebruiken. Het is belangrijk dat u probiotica een aantal weken dagelijks gebruikt, voor een merkbaar effect. De bacteriën in probiotica verlaten uw lichaam namelijk met de ontlasting. Er zijn veel verschillende probiotica.
Yakult komt oorspronkelijk uit Japan en is een prebiotische (gefermenteerde) zuiveldrank. In een normaal flesje van 65 ml zitten miljarden Lactoballicus Csei Shirota, een bacteriestam die een gunstig effect zou hebben op de darmflora.
De meest bekende probiotica zijn melkzuurbacteriën . Deze kun je onder andere vinden in yoghurt en kwark. Probiotica zijn ook als voedingssupplement verkrijgbaar in de vorm van poeders of capsules. Probiotica zijn levende micro-organismen die een gezondheidsbevorderend effect kunnen hebben op je darmen.
Bij een leaky gut (=lekkende darm) is de darmwand beschadigd geraakt en vallen er hele kleine gaatjes in de darmwand waardoor deze gaat lekken. Het gevolg is een cascade van elkaar beïnvloedende reacties, waardoor uiteindelijk het darmslijmvlies beschadigd raakt en een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm ontstaat.
Probiotica zijn goede darmbacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Ze kunnen bijdragen aan de balans van het microbioom (ook wel darmflora genoemd). Wanneer het microbioom uit balans is, kunnen klachten ontstaan zoals diarree.
De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.
Daardoor gaat een antibioticakuur in 30 tot 40 procent van de gevallen gepaard met diarree. Je kunt de kans op diarree met ruim de helft verkleinen door dagelijks één portie probiotica zoals Vifit of Yakult te gebruiken.
De probiotica in Activia bestaan uit twee verschillende yoghurtculturen: de Lactobacillus bulgaricus en twee afstammelingen van Streptococcus thermophilius. Wanneer deze goede bacteriën in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn, kunnen ze een positief op je gezondheid hebben.
Probiotica zijn de goede lichaamsondersteunende bacteriën die in je darmen leven en essentieel zijn voor je spijsvertering en immuunsysteem. Prebiotica is een verzamelnaam voor de 'voeding' voor die goede bacteriën, zodat ze optimaal hun werk kunnen doen.
Neem probiotica het liefst in op een lege maag
Die sappen zijn natuurlijk nuttig voor de vertering, maar ze verlagen de overlevingskans van de bacteriën in het product. Wacht na het innemen van het supplement een half uurtje met eten, anders worden deze sappen alsnog geactiveerd.
Een voedingssupplement met gunstige bacteriën of probiotica kan onverklaarde maagklachten verminderen, vermoedelijk door het verbeteren van de darmflora en het positief beïnvloeden van het afweersysteem. Dat blijkt uit een studie onder leiding van UZ Leuven bij 68 patiënten.