Ambergrijs blijft doorgaans op zee en wordt in de netten van vissers gevonden. Ook treffen de slachters van de walvissen, die aan het werk moeten na een stranding van een groot zeezoogdier, het in de ingewanden zelf aan. Grijze amber is zacht en wasachtig en buitengewoon welriekend.
Omdat het zo zeldzaam is, is ambergris heel erg duur. Een klomp van ruim een kilo zou tussen 50.000 en 80.000 euro kunnen opbrengen. Anderzijds is de handel in de stof in de meeste landen illegaal, omdat potvissen beschermde dieren zijn.
Hij ontdekte en onderzocht het ambergrijs dat in 2012 in een dood aangespoelde potvis werd gevonden. Sommige vondsten zijn niet makkelijk te beoordelen. Echte grijze amberklonten zijn vrij hard en taai. Meestal hebben ze glimmend zwarte hoornstukjes van inktviskaakjes in de buitenste schil.
Straatarme vissers in Jemen vinden ambergrijs in buik van dode potvis – de 'walviskots' blijkt €1,2 miljoen waard. Een groep van 35 vissers uit Jemen heeft een stuk 'walviskots' gevonden ter waarde van 1,2 miljoen euro in de buik van een dode potvis, beter bekend als ambergrijs.
Informatie over het verkopen van de ambergris kan je vinden op www.ambergris.fr.
Hoe ruikt ambergris? De grijze amber ruikt naar de stal en de zee tegelijk. Het is dirty, dierlijk, lekker viezig, musky, beetje zoutig en zonnig. Het is vooral een heel sterke, lang aanhoudende geur.
Ambergris kan tegenwoordig ook synthetisch nagemaakt worden, maar toch wordt gezegd dat deze parfums een (heel klein) beetje echte ambergris bevatten: 1 Million (Paco Rabanne), Guilty for her (Gucci), Euphoria (Calvin Klein), Bright Crystal (Versace), Light Blue (Dolce & Gabbana), Le Male (Jean Paul Gaultier).
Het echte spul is veel waard: ambergris kost ongeveer 18 euro per gram. Ter vergelijking: voor een gram goud betaal je 27 euro. Ambergris is zo waardevol omdat de kans ontzettend klein is dat je op een klomp walviskots stuit. Een potvis moet eerst een aardige hoeveelheid ambergris uitspugen.
Het kostbare goed wordt ook wel amber(gris) genoemd, een hard wasachtig product uit het darmstelsel van de potvis. Fortuinjagers overspoelen de kust op zoek naar dit drijvende goud. Slechts 1 gram van het goedje kan je 15 euro opleveren, een gemiddelde klomp al snel 1500 euro.
Het braaksel - ook ambergris genoemd - is dan ook enorm veel geld waard. In 2016 verkocht een Brit een stuk walvisbraaksel van anderhalve kilo voor 55.000 euro. In november van datzelfde jaar, vonden enkele Omaanse vissers een brok van ruim tachtig kilo, dat voor 2,5 miljoen euro werd verkocht.
Barnsteen, ook wel amber genoemd, is een fossiel hars van miljoenen jaren oud. Copal is jonge barnsteen variant. Barnsteen is meestal geel tot roodbruin van kleur maar kan ook groen, blauw en zwart zijn. De steen is doorschijnend tot opaak.
Je vindt barnsteen op plaatsen waar kleine stukjes veenhout aanspoelen. Die stukjes vormen donkere 'bankjes' die je vaak duidelijk ziet op het strand. Dáár moet je gaan zoeken, want barnsteen heeft hetzelfde gewicht als het veen en de zee legt beide op dezelfde plek neer.
Het aroma van amber is houtachtig en heel oosters. Het is een combinatie van de geuren van zoethout, specerijen en honing. De tonen van amber zijn verwarmend, poederachtig, en geven parfums een zoetig tabak- en vanille aroma. Amber onderstreept andere parfumingrediënten en geeft parfums een langdurige werking.
Ze volgden de stank en stuitten op een bizar 'steenachtig' object, wat uiteindelijk een stuk amber bleek te zijn (een wasachtig product uit het darmstelsel van potvissen). Het koppel wist dat het walvisbraaksel veel wordt gebruikt in parfum en flink wat geld kan opleveren, dus namen ze het mee.
Ambergris wordt gebruikt als geurstof bij de productie van parfum. Door de hoge prijs en de onzekere aanvoer en kwaliteit wordt het weinig gebruikt. Om de geur van ambergris na te bootsen zijn er diverse synthetische geurstoffen ontwikkeld, zoals Grisalva, Ambreine en Ambroxan.
Ambergris (van het Franse ambre gris= grijze amber) kan in de darmen van een klein deel van de mannelijke potvissen ontstaan en is een reactie op de scherpe inktvis-bekken die door de maag in de darmen terecht komen. Er wordt een soort cholesterol-achtige substantie omheen afgezet en dat groeit steeds verder aan.
Een bruine of grijze klomp die meegeeft als je erop duwt. Zo ziet ambergrijs eruit. Herkomst: de darm van een potvis. De stof wordt aangemaakt in het darmstelsel van potvissen om de darmwand te beschermen tegen de harde, onverteerbare delen van een favoriete potvislekkernij: inktvis.
Ook in de cosmetische industrie is het materiaal veelvuldig gebruikt. De vroege walvisvaarders dachten dat de vloeistof het sperma van de potvis was. Het dier kwam hierdoor bekend te staan als de 'spermawalvis' en heet in het Engels nog altijd zo.
Amber, ook wel ambergris, is een wasachtig goedje dat ontstaat in de darmen van potvissen. Volgens sommigen wordt amber gevormd uit de verteerde rugschilden van inktvissen, het belangrijkste voedsel van potvissen. Ambergris spoelt wel eens aan op stranden en soms drijft het op zee.
Waar is een Amberblokje van gemaakt? De amberblokjes bestaan uit een mix van natuurlijke en kunstmatige Ingrediënten zoals; Musk Ambrette 2%, Musk Xylol 5%, Vanaline 4%, Rose Powder 8%, Essential Oil 10%, Perfume base 71%. De geur is te omschrijven als zacht, warm, zoet en sensueel.
Barnsteen bestaat voornamelijk uit koolwaterstoffen doordat ze uit organisch materiaal zijn ontstaan; voornamelijk koolhydraten. Tijdens de verstening van de hars zijn de koolhydraten alle zuurstofatomen kwijtgeraakt. De koolwaterstoffen kunnen zeer lange ketens vormen, zogenoemde macromoleculen.
Walvistraan werd van de 17e tot diep in de 19e eeuw gebruikt als lampolie en bij de zeepbereiding.
De amberblokjes zijn bijna onmogelijk om zelf te maken. Daarvoor zou je de juiste ingrediënten in exact de juiste verhoudingen moeten gebruiken en de juiste materialen om de ingrediënten te mengen en blokjes in te gieten. Het is vele malen handiger om de blokjes gewoon kant en klaar te kopen in een winkel.
Het schaafsel dat je van de amberblokjes haalt, hoef je trouwens niet direct weg te gooien. Ook dit kun je nog gebruiken als huisparfum. Verkruimel het schaafsel bijvoorbeeld en zuig het op met de stofzuiger. Op deze manier zal de stofzuiger de heerlijke geur door het huis verspreiden.
Hoe ruikt patchouli? Patchouli ruikt gronderig, kruidig, houtachtig, kampferachtig, naar natte aarde en groene bladeren. Je kunt ook licht leerachtige en zelfs zoete tonen ontwaren. Het heeft een donker karakter en brengt diepte en sensualiteit in parfums.