De nano-simkaart, die nu de meest gebruikte simkaart is. Dit is de kleinst mogelijke simkaart en hij past in vrijwel alle nieuwe telefoons, zoals de iPhone 12 en de Samsung Galaxy S20.
Indien de simkaart niet past, is het soms mogelijk om de simkaart ''uit te drukken''. Dit is vaak het geval als je een 'gewone' simkaart hebt. Er zit dan een klein randje in de simkaart, met de omtrek van de micro simkaart. Je kunt de simkaart ook zelf uitsnijden.
Een simkaart kan in elke smartphone
Alle smartphones maken gebruik van een simkaart. Ook een gewone mobiele telefoon werkt met een simkaart. Houd er wel rekening mee dat sommige nieuwe modellen voorzien zijn van eSIM. Vaak hebben deze toestellen nog wel een fysieke simkaarthouder.
Heb je een nieuwe telefoon, maar is je simkaart te groot? Dan kun je een nano-simkaart aanvragen bij je provider, maar je kunt ook zelf je simkaart knippen.
De oude staat nog aan.. Als je abonnement en nummer overgegaan zijn naar je nieuwe toestel en nieuwe simkaart, dan is de oude simkaart vanzelf gedeactiveerd. Bellen met je oude toestel zal niet meer lukken.
Bij de meeste providers ontvang je tegenwoordig een 3-in-1 simkaart. Je krijgt dan een kaart met daarin de standaard simkaart, micro simkaart en nano simkaart. Uit deze 3-in-1 simkaart kun je vervolgens het benodigde formaat simkaart klikken. Zo heb je altijd het juiste formaat voor jouw smartphone bij de hand.
In principe kan je elke simkaart overzetten naar een andere telefoon. Het kan overigens wel eens voorkomen dat de simkaart moet worden bijgeknipt. Dit is moet meestal wanneer je overstapt van een oud naar een nieuw toestel.
Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe simkaart nodig als je een nieuw abonnement afsluit bij een andere provider of als je een nieuw mobiel-abonnement afsluit. Als je bij dezelfde mobiele provider blijft, kun je vaak je oude simkaart houden. Je hebt dan geen nieuwe simkaart nodig.
Simkaarten zijn er in verschillende maten. Zo is er de standaard (mini) simkaart, de kleinere micro-sim en de nóg kleinere nano-sim. De mini-simkaart wordt niet meer gebruikt en zelfs de micro simkaart wordt zeldzaam. Vrijwel alle nieuwere telefoons gebruiken een nano-simkaart.
Er zijn twee manieren om je simkaart te knippen.
Je kunt op twee manieren waarop je je simkaart kunt verkleinen naar een micro / nano sim. Je kunt hem handmatig knippen, of met een simkaart knipper knippen.
Dit is relatief eenvoudig op te lossen door een adapter te gebruiken. Je plaatst je simkaart in zo'n adapter en het geheel past in je toestel. Er zijn verschillende adapters verkrijgbaar: van nano naar micro, van nano naar standaard en van micro naar standaard.
De micro sim (15 x 12 mm) is met 15 x 12 mm een stukje groter dan de nano-simkaart. Om de micro simkaart naar nano te hervormen, is dan ook niet moeilijk. Vaak krijg je van je provider een 3-in-1-simkaart en dan kun je de nano-simkaart gewoon uit de micro sim drukken.
Conclusie. Een nieuwe prepaid simkaart met hetzelfde nummer is in de meeste gevallen mogelijk. Je kunt gewoon een nieuwe prepaid simkaart bestellen en nummerbehoud aanvragen of voor een vervangende simkaart bij je huidige provider kiezen. In beide gevallen heb je wel je simkaartnummer en PUK-code nodig.
De naam zegt het al: een duo van simkaarten. Met een duo-simkaart heb je twee simkaarten met hetzelfde simkaartnummer en telefoonnummer. Je kunt deze twee simkaarten vervolgens in twee verschillende telefoons of, bijvoorbeeld, in een tablet en een telefoon plaatsen. Je hoeft je simkaart dan niet steeds te verwisselen.
De prijs van een prepaid simkaart hangt af van de provider. Bij een aantal providers is de simkaart gratis. Bij andere providers betaal je er een bepaald bedrag voor (meestal rond €10,) soms ook afhankelijk van hoeveel tegoed je direct op je simkaart wil hebben staan om direct te kunnen bellen, sms'en en internetten.
De gewone simkaart is het grootst, de micro simkaart is wat kleiner en de nano-simkaart is de allerkleinste variant. Het is afhankelijk van het type telefoon dat je hebt, welke simkaart je nodig hebt. Het is met een adapter mogelijk om een nano of micro simkaart te gebruiken in een grotere slot.
Wisselen van simkaart is gratis, ook bij e-sim. Als je wisselt van een fysieke simkaart naar e-sim dan is dat direct geregeld via de MijnKPN app. Je hoeft niet te wachten tot je een nieuwe simkaart ontvangt per post.
Als je een nieuwe simkaart bestelt bij T-Mobile, sturen we je een 3-in-1 simkaart toe. Hier druk je vervolgens het juiste formaat sim uit voor jouw toestel.
Je simkaart is dus best belangrijk, ondanks dat je hem niet eens ziet. Ook zonder simkaart kun je je telefoon toch gebruiken. Je kunt via een wifi-verbinding gewoon op internet, spelletjes spelen en andere apps gebruiken. Alleen kun je zonder simkaart niet mobiel internetten, sms'jes versturen of bellen.