Het bijenvolk mag geen schade ondervinden van het oogsten van de honing. Zo kan de opbrengst per kast variëren tussen de 0 en 40 kilo honing per jaar. Een gemiddelde van 20-25 kilo is doorgaans goed haalbaar en wordt gerealiseerd door een verantwoorde keuze in het aantal bijenkasten per locatie.
In een gezonde kolonie, is het bijenvolk aan het eind van de maand juni op zijn sterkst. Rond die tijd leven er wel 45.000 tot 60.000 bijen samen in één bijenkast. Het volk bestaat voor een groot gedeelte uit werkbijen. Een werkbij leeft in de zomer ongeveer 6 weken.
Een bijenkolonie produceert tussen 25 en 50 kilo honing per jaar. Een honingbij bezoekt 2 miljoen bloemen om een 1/2 kilo honing te produceren. .
Hoeveel honing? Als je uitgaat van een honingkamer formaat spaarkast dan komt uit een volledig gesloten raam op 1,2 à 1,3 kilo honing. 1 dm2 oppervlakte gevuld aan beide kanten brengt ongeveer 0,31 kilo op. Een honingkamerraam heeft 4,15 dm2 oppervlakte aan een kant en daarmee kom je op die 1,3 kilo per raam.
Bij Dadant kasten beperk ik het aantal broedramen d.m.v. een sluitbord, de mate van beperking hangt af van de kwaliteit en legvermogen van de moer. Hierdoor blijft 80% van de broedruimte in gebruik als broednest, 20% is honing en met name stuifmeel.
Het bijenvolk mag geen schade ondervinden van het oogsten van de honing. Zo kan de opbrengst per kast variëren tussen de 0 en 40 kilo honing per jaar. Een gemiddelde van 20-25 kilo is doorgaans goed haalbaar en wordt gerealiseerd door een verantwoorde keuze in het aantal bijenkasten per locatie.
De raten worden in een honingslinger geplaatst. Deze centrifuge zorgt ervoor dat de honing uit de cellen geslingerd worden. De honing loopt via de wanden van de honingslinger naar beneden. Daar wordt de honing tot twee keer aan toe gezeefd.
1. HONINGRAMEN AFNEMEN. In onze streken gaat de imker gewoonlijk tweemaal per jaar oogsten. De eerste maal op het einde van de lentedracht, eind mei, en een tweede maal na de zomerdracht, begin augustus, als de zomer over zijn hoogtepunt is.
U moet bij een bijenvolk kopen aan ongeveer 160 euro denken. Ook grote aantallen volken zijn voor ons bedrijf geen probleem om te leveren.
Een haalbij vliegt in de zomer tot wel 30 keer per dag uit. Per vlucht worden gemiddeld wel 100 bloemen bezocht. Een simpele rekensom leert ons dat dit per dag neer komt op maar liefst 3000 bloemen! Voor een halve kilogram honing zijn 6 miljoen bloemen nodig.
Ze legt gemiddeld 2000 eitjes per dag. Dat zijn 130.000 eitjes per jaar en 500.000 in haar heel leven. Tijdens 1 seizoen verzamelt een bij ongeveer 7 gram honing.
Een bij bezoekt ongeveer 100 bloemen per foerageervlucht. Dit doet hij met een snelheid van maximaal 30 kilometer per uur. Met tien foerageervluchten per dag komt dit neer op 1.000 bloemen. Bijen kunnen evenwel 40 vluchten of meer per dag uitvoeren.
Mijn advies zou zijn: Wat het aantal betreft maximaal 6 kasten. Daarbij een absolute voorwaarde om op een paar meter voor de vliegopening een minimaal 2 meter hoge heg/schutting aan te brengen die ervoor zorgt dat de bijen direkt omhoog moeten vliegen.
Plaats je bijenkast op een verhoging, waardoor hij niet op nat gras staat. Plaats de bijenkast zo dat de opening richting zuidoost staat. Bijen houden van warmte. Een goed geïsoleerde kast vinden ze dan ook fijn.
Heel belangrijk tegen zwermen is dat de bijen onder het broed steeds ruimte hebben om verder uit te bouwen en dat er hoogstens een volle honingbak bovenop staat. Dus zo gauw de bovenste bak vol verzegelde honing is dit afnemen, vooral in de zwermmaanden april t/m juni. Dit is de methode in zijn eenvoudigste vorm.
Door de honing te roeren breek je de kristallisatiekernen in stukjes en dit vertraagt het uithardingsproces. Ik roer een keer per dag een minuutje met de boormachine en dit zolang tot er witte strepen verschijnen bovenaan de honing. Dit is voor mij het teken om de honing op potten te doen.
Dit vanwege de lucht die in de honing kan komen. Wacht dan ongeveer 8 uur met afvullen. Als je met de roerstaaf geulen door de honing trekt die langzaam dichtslibben, is het tijd om de potten af te vullen. Dit is na ± 3 tot 8 dagen.
Deze test is bijzonder simpel: neem een lepel honing en doe deze in een glas water (heet, warm of koud, maakt niet uit). Echte honing zal naar de bodem zakken en niet snel oplossen. Je zult veel moeten roeren om echte honing goed opgelost te krijgen. Nep honing lost daarentegen heel snel en makkelijk op.
De lekkerste honing: we hebben het getest!
In onze test scoorden met name Acacia honing en zonnebloemhoning hoog. We vermoeden dat dit te maken heeft met de zoete smaak.
Bovendien is honing vrij zuur met een pH-waarde tussen de 3 en 4,5 (7 is neutraal). In zo'n zure omgeving kunnen bacteriën en schimmels gewoon niet lang overleven. Voor de houdbaarheid moet honing in een goed afgesloten pot bewaard worden.
Nieuwe raat is eetbaar, maar niet verteerbaar. Bij het eten van raathoning (honingraat) krijgt men echter maar een zeer kleine hoeveelheid binnen, ongeveer 3% van het honinggewicht. Ook kan men de was tot een klompje kauwen en uitspugen. Het eten van onverteerbare vulstoffen is echter goed voor de spijs-vertering.
Als er voldoende raten zijn verzameld worden ze gesmolten in een grote smeltpan. Door dit smeltproces kunnen imkers de was makkelijk scheiden van de honing. De honing zinkt tijdens het smelten namelijk naar de bodem. Als alles gesmolten is wordt de was in ijzeren bakken gegoten.
Ieder jaar in het begin van juli, dat is na de lindebloei, demonstreren wij op Weverkeshof het “honingslingeren”. Soms, als we een, voor de bijen, mooi voorjaar hebben slingeren we ook al eind mei / begin juni. De slingerdatum is zondag 17 juli 2022. De raampjes met verzegelde honing worden uit het volk gehaald.