In de praktijk is dat vaak tegen een buitenmuur of onder een raam. Als je woning goed geïsoleerd is, functioneert je radiator op elke plaats goed, op voorwaarde dat hij op 3 à 5 cm van de muur en op 10 à 15 cm van de vloer geïnstalleerd wordt.
Radiatoren moeten worden geplaatst op 3 à 5 cm van het afgewerkte muuroppervlak en op minimum 10 cm boven de afgewerkte vloerpas. Je plaatst ze best nog iets hoger zodat je geen problemen krijgt wanneer je een nieuwe vloer wil plaatsen.
Zo plaats je radiatoren het liefst op 3 à 5 centimeter van de muur en op ongeveer 15 centimeter boven de vloer. Dit zorgt ervoor dat de lucht zich beter kan circuleren rondom de radiator, waardoor de warmte afkomstig van de radiator beter verspreid wordt.
Plaats je radiatoren op de juiste hoogte
Zo installeer je nieuwe radiatoren idealiter op 3 à 5 centimeter van het muuroppervlak en op minstens 10 à 15 centimeter boven de vloer. Zo kan de lucht beter circuleren rondom de radiator en wordt de stralingswarmte beter verspreid.
Een radiator kunt u het beste op de koudste plaatst in de ruimte bevestigen. Hierbij kunt u denken aan een buitenmuur of onder een raam. Hierdoor voorkomt u dat er grote temperatuurverschillen ontstaan in de ruimte. U kunt een radiator het best zo laag mogelijk bij de grond plaatsen.
Bij het bepalen van hoeveel ruimte je nodig hebt om een radiator te plaatsen, let je niet alleen op de gewenste afmetingen van de radiator. Je hebt namelijk ook extra ruimte nodig voor de ophangbeugels en aansluitingen. Reken hierbij op 5 centimeter achter de radiator en minimaal 10 centimeter onder de radiator.
Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie werkt door de straling van de radiator te reflecteren.
Radiatoren hebben ruimte nodig
U moet ervoor zorgen dat de ruimte tussen de vloer en de radiator ongeveer 10 cm bedraagt, ook tussen de radiator en de vensterbank moet een ruimte zijn van ongeveer 10 cm. Dit is zodat de radiator voldoende lucht kan circuleren.
Verticale radiatoren zijn ideaal voor minimalistische ogende woonkamers en ze hebben bijna altijd een goede warmte-afgifte. Onze Revive designradiator collectie staat hier om bekend. Verticale designradiatoren zijn ook de perfect radiator voor woonkamers die niet voldoende muur- en/of vloeroppervlakte hebben.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
De juiste plek voor je badkamerradiator: meer dan Feng Shui
In de praktijk is dat vaak tegen een buitenmuur of onder een raam. Als je woning goed geïsoleerd is, functioneert je radiator op elke plaats goed, op voorwaarde dat hij op 3 à 5 cm van de muur en op 10 à 15 cm van de vloer geïnstalleerd wordt.
Een handdoekradiator is erg handig, maar hem gebruiken als primaire verwarming in de badkamer is onvoldoende. Kies daarom altijd voor een extra verwarmingselement. Op zoek naar de perfecte verwarming voor je badkamer?
Voor een gemiddelde badkamer bij nieuwbouw en renovatie wordt gekozen voor badkamerradiatoren met een vermogen tussen de 1700 en 2400 Watt. Het vermogen zal ook een grote impact hebben op het formaat van je badkamerradiatoren.
De radiator onder het raam creëert immers een soort warmteluchtgordijn. Dat gordijn houdt de koude lucht tegen die langs de ruiten naar binnenkomt. Ramen zijn immers vaak de slechtst geïsoleerde oppervlakken in je woning, zeker als ze nog uit enkel glas bestaan. De isolatiewaarde van je vensters ligt dan ook heel laag.
Met knelkoppelingen maakt u de leidingen aan de radiator vast. Met muurbeugels zorgt u ervoor dat de leidingen ook aan de muur vastzitten. Schuif de leiding in de aansluiting van de radiatorkraan en draai stevig aan met een steeksleutel. Vervolgens kunt u de retourleiding op dezelfde manier aansluiten.
Een designradiator is een radiator die ontwikkeld is vanuit esthetisch oogpunt. Dat betekent dat deze radiatoren een uitstraling hebben die anders is dan de gewone radiatoren. Designradiatoren zijn zo ontworpen dat zij een blikvanger zijn of juist mooi wegvallen in de ruimte.
De reguliere horizontale paneelradiatoren geven de meeste warmte af per oppervlakte. Verticale- en handdoekradiatoren zijn echter vaak mooier en handiger qua plaatsing en gebruik.
Een lage temperatuur radiator is een zeer effectieve en energiezuinige soort radiator. Het water dat wordt toegevoerd, heeft een lagere temperatuur dan bij een standaard radiator: ongeveer 35 à 55°C in plaats van 75 à 85°C. Deze lage temperaturen zijn rendabel als ze gebruikt worden in grote verwarmingslichamen.
De gemiddelde kosten voor het vervangen van een radiator bedragen €225 tot €300. Dit zijn exclusief de kosten voor de nieuwe radiator. Boek direct via Zoofy een betrouwbare vakman. Een radiator vervangen stopt niet bij je radiator van de muur te halen en een nieuwe radiator te plaatsen.
De afstand tussen de radiator en de bekleding moet minimaal 3 cm zijn. Wil je van je radiatorombouw een zitplek maken? Zorg dan dat deze minimaal 50 cm diep is.
bij een radiator zit de aansluiting meestal rechts. dan is de aanvoer links (binnenkant) en Retour rechts.
Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om er voor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie.
Het aanbrengen van radiatorfolie vermindert inderdaad de bruto warmteafgifte van de radiator, maar met dat deel dat voorheen via de muur verloren ging. De netto warmteafgifte verandert niet wanneer men een radiatorfolie zonder warmteweerstand op de radiator aanbrengt.
Radiatorfolie houdt stralingswarmte tegen
Radiatorfolie is gewoon een soort aluminiumfolie. En elke padvinder weet dat aluminiumfolie goed werkt om bananen of aardappels te poffen op een kampvuur zonder dat je eten aanbrandt.