De metaalcoating en de gasvulling in het glas zorgen voor betere isolatie en dus een lagere u-waarde. De U-waarde van glas wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren: Het aantal glasplaten (enkel, dubbel, driedubbel).
Lambda-waarde (λ): de isolerende waarde van een materiaal
Ze wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe hoger de waarde is, hoe beter de warmte geleid wordt en dus hoe minder goed het materiaal isoleert. Dat betekent niet dat materialen met een lage lambda-waarde altijd beter isoleren dan een materiaal met een iets hogere waarde.
De k-waarde is een isolatiewaarde die gebruikt wordt binnen de bouwnijverheid om te bepalen hoeveel warmte een wand doorlaat. Doordat een wand vaak opgebouwd is uit verschillende materialen en lagen, kan de k-waarde pas bepaald worden nadat de wand gebouwd is.
Hoogrendementsglas kun je herkennen aan de afkorting HR. Aan het aantal plusjes kan je zien over welk glas het gaat. De warmtetransmissiecoëfficiënt, kortgezegd U-waarde, geeft aan hoeveel warmte het glas doorlaat. Hoe lager het getal, hoe minder warmte er via het glas verloren gaat.
U zult begrijpen dat een enkel klein raampje vervangen veel minder besparing op zal leveren dan een groot aantal ruiten met een flink oppervlak. Het komt voor dat door het vervangen van dubbelglas door HR++ glas een besparing wordt gerealiseerd van € 150 – € 300,- per jaar.
Driedubbel glas bestaat uit 3 glasbladen en 2 spouwen. Dit type beglazing isoleert dan ook opmerkelijk beter dan dubbel glas en zelfs iets beter dan superisolerend glas. De voordelen ten opzichte van superisolerend glas zijn echter te klein, waardoor dit type glas maar zelden gebruikt wordt.
De U-waarde geeft de thermische geleidbaarheid aan van een isolatiepakket en is het omgekeerde van de R-waarde (U = 1/R). Hoe beter het isolatiepakket, hoe lager de U-waarde. Formule: U-waarde = λ-waarde / dikte isolatie.
Snelbouwstenen zijn geperforeerde bakstenen van groot formaat. Door de gaten (perforaties) zijn de stenen lichter, makkelijker hanteerbaar en isoleren ze beter. Snelbouwstenen zijn enkel geschikt voor niet-zichtbaar metselwerk.
De lambda-waarde van PIF is erg goed. Deze ligt rond 0,0198 W/mK.
Het houten huis koelt snel af, omdat het hout de warmte niet vasthoudt. Wanneer je de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) vergelijkt, blijkt dat hout ruim zeven keer beter isoleert dan steen.
Hoe lager de U-waarde hoe beter het materiaal isoleert. Een goede U-waarde ligt tussen de 2 en 0.10. De U-waarde wordt gebruikt voor glas en ramen. De R-waarde wordt gebruikt voor isolatiemateriaal voor je dak, vloer of muur.
De K-waarde of Ug-waarde van isolerende beglazing...
De Ug-waarde (vroeger K-waarde) geeft dus aan hoeveel warmte er per seconde door 1 m² isolerend glas gaat bij een constant verschil in temperatuur tussen de binnen en buitenomgeving. Hoe lager dit getal, hoe beter de isolerende waarde.
Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert.
Dan kies je voor isolatiemateriaal dat zorgt voor een goede akoestische isolatie. Zo kom je al snel uit op minerale wol isolatie. Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Steenwol: geschikt voor warmte- en geluidsisolatie
Steenwol is niet het goedkoopste isolatiemateriaal. Dat komt omdat er meer grondstoffen voor nodig zijn in vergelijking met bijvoorbeeld de productie van glaswol. Steenwol is echter wel weer voordeliger in aanschaf en toepassing dan PIR.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
De U-waarde wordt ook warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd. De waarde geeft de mate van warmtegeleiding aan van een wand inclusief eventuele vensters: een hoge U-waarde betekent een thermisch slecht isolerende wand, een lage U-waarde betekent een thermisch goed isolerende wand.
HR glas heeft een U waarde tussen de 1,7 en 2,0. Standaard dubbel glas heeft een U waarde tussen de 2,7 en 3,3. Enkel glas heeft een U waarde rond de 5,8. Dit type glas is dan ook het minst goed isolerend.
2) Isolatiewaarde glaswol en de lambda
De lambdawaarde voor glaswol ligt tussen de 0,031 – 0,044 W/mK (Watt per meter Kelvin). Voor de lambda geldt; hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal kan isoleren.
Nadeel 2.
Triple glas is niet alleen een stuk zwaarder, maar door de extra glaslaag en spouw ook een stuk dikker. Wanneer u uw bestaande dubbelglas wilt vervangen door triple glas, dan moet er wel verdoende ruimte in de sponningen van uw raam aanwezig zijn om het glas te kunnen plaatsen.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
Gasvulling in de spouw
Dit gas weert het glas een stuk beter dan gewoon dubbel glas. Kiest u voor HR++ glas, dan isoleert u uw woning tegen geluid en tegen de kou van buitenaf. U slaapt rustiger en de energielasten worden minder: twee vliegen in één klap.