Bel het Nationaal Storingsnummer 0800-9009 om de gaslucht te melden als u deze rook bij de meterkast, in de hal of het portiek. Bel uw installateur als u gas rook bij het fornuis, de geiser, cv-ketel of gaskachel. Bel 112 als de gasgeur erg sterk was en u niet weet waar die vandaan kwam.
De Gevaren van Gaslekken
Het ruiken van gas in de meterkast kan duiden op een lek in de gasleiding, wat kan leiden tot brand, explosies en ernstige gezondheidsrisico's. Het is van cruciaal belang om deze situatie serieus te nemen en onmiddellijk actie te ondernemen om gevaar te voorkomen.
Open deuren en ramen. Maak geen vuur. Doe lampen of elektrische apparaten niet aan of uit. Bel het Nationaal Storingsnummer 0800-9009.
U kunt een gaslek herkennen aan een sissend geluid of doordringende geur die plots in huis aanwezig is. Gas is van zichzelf kleur- en geurloos.
Gas heeft een kenmerkende geur die wordt toegevoegd aan de gasleidingen om gaslekken te kunnen detecteren. Als u deze geur ruikt, is er mogelijk een gaslek. Aardgas is eigenlijk reukloos. In Nederland ruikt u bij een gaslek echter een zwavelachtige geur.
Open alle ramen en deuren als daar tijd voor is. Doe de gaskraan in de meterkast dicht. Deze herken je aan de gele gaskabel. Ga naar buiten en bel het nationaal storingsnummer Gas en Stroom: 0800 – 9009.
Zet ook een raam of deur in de woonkamer open als er is gerookt, of na een feestje met veel mensen. Meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende.
Als die stof aardgas is, spreken we van een gasexplosie. Stel, je hebt het gas van je gasfornuis aan laten staan of er ontsnapt gas uit een kapotte leiding. Dan vult je huis zich met gas. Dat gas verbrandt niet zomaar in één keer, maar wel bij een vlam of een vonkje elektriciteit.
Waardoor ontstaat een gaslek? Een gaslek is vaak een scheurtje in een verouderde, poreuze gasslang. Ook kan het zijn dat de slang niet goed is aangesloten op het apparaat dat gas verbruikt, of dat het koppelstuk zelf lek is. Heb je een gasfornuis, gaskachel, cv-ketel of geiser, wees dan alert.
Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.
De eerste symptomen van een koolmonoxidevergiftiging hebben eigenlijk wel wat weg van de griep. U kunt last hebben van misselijkheid (en braken), vermoeidheid en lichte hoofdpijn.Sommige mensen voelen zich ook verward en krijgen een versnelde hartslag.
Koolmonoxide ruikt u niet!
Koolmonoxide is een verbrandingsgas, giftig en gevaarlijk en kan leiden tot vergiftiging. Het bedrieglijke is: u ruikt het niet. Koolmonoxide is reukloos. Mocht u dus gas ruiken in uw woning dan is er geen reden om bang te zijn voor een te hoge CO uitstoot.
Wanneer de druk minder dan 1 millibar terugloopt is de gasinstallatie dicht.Wanneer de druk meer dan 1 millibar, maar minder dan 3 millibar terugloopt, is er sprake van een kleine lekkage. Dit is nog geen gevaarlijke situatie, maar er moet wel direct gezocht worden naar de oorzaak van de lekkage.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.
Vaak is de oorzaak van een gaslek een scheurtje of gaatje in een verouderde gasslang of gasleiding. Het is ook mogelijk dat een leiding of slang niet goed is aangesloten op het apparaat dat het gas verbruikt of dat het koppelstuk lekt.
Het meeste gas dat door onze leidingen stroomt, komt uit het buitenland, zoals Noorwegen, Rusland, Engeland en het Midden-Oosten.” Veel huishoudens, bedrijven en industrieën in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk kunnen alleen gas van Groningenkwaliteit gebruiken.
Aardgas zelf is kleurloos en nagenoeg reukloos, en de geur wordt er opzettelijk aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat een lek of een openstaande kraan aan een fornuis snel opgemerkt zou worden.
Aardgas (↑)
Aardgas is lichter dan lucht en stijgt wanneer het vrijkomt. Dit laatste is belangrijk om te weten zodat we kunnen vermijden dat het gas - bij een eventueel lek - in de woonruimte blijft hangen en door toevoeging van bv. een vonk tot een explosie zou leiden.
Luchten: zet minstens een keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. U kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Ziek door slechte ventilatie
Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en huisstofmijt. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën.
Bed luchten
Matrassen, moltons, hoeslakens en dekbedden worden altijd een beetje vochtig doordat je transpireert tijdens het slapen, ook geef je warmte af. Warmte en vocht is belangrijk voor een bacterie om te groeien. Daarom is het essentieel om elke dag je bed en het dekbed te luchten.
Het aardgas dat we in onze woningen gebruiken is eigenlijk geurloos. Toch is het belangrijk dat u een gaslek opmerkt, omdat er anders kans is op ontploffing. Daarom is er, voor de veiligheid, een typische, doordringende geur aan het aardgas toegevoegd. Zo ruikt u op tijd een gaslek of een openstaande gaskraan.
Indien het gas niet gelijk opbrandt en in een afgesloten ruimte terecht komt, dan bestaat het gevaar op een explosie en brand. Een gaslek kan levensgevaarlijk zijn voor de gezondheid. Ontsnapt gas verdrijft zuurstof uit de ruimte en kan bij inademing leiden tot verstikking.
Het verwijderen van uw aansluiting kunt u aanvragen op mijnaansluiting.nl. Uw netbeheerder voert vervolgens de opdracht uit. Sinds maart 2021 hoeft u voor de verwijdering van de gasaansluiting niks meer te betalen.
Een lek in de gasleiding is een gaatje of een scheur in een gasleiding. Eveneens is er sprake van een gaslek als er een koppeling tussen de leidingen kapot of beschadigd is of als een koppeling niet goed aangesloten is. Heel wat toestellen in huis gebruiken aardgas.